Voda iz nosa pri saginjanju

Voda iz nosa pri saginjanju

Voda iz nosa pri saginjanju je uobičajena pojava koja može izazvati nelagodu i zabrinutost. Mnogi ljudi su iskusili ovaj problem barem jednom u životu, a ponekad može postati redovna pojava. U ovom članku ćemo istražiti uzroke vode iz nosa pri saginjanju, moguće simptome, dijagnostičke metode i načine lečenja ove pojave.

Šta uzrokuje vodu iz nosa pri saginjanju?

Voda iz nosa pri saginjanju može biti posledica različitih faktora. Evo nekih od najčešćih uzroka:

 1. Rinitis: Rinitis, ili upala sluznice nosa, može izazvati povećanu proizvodnju sluzi i vodu iz nosa pri saginjanju. Ova stanja mogu biti alergijska ili infektivna prirode.
 2. Sinusitis: Sinusitis je upala sinusa koja može izazvati nakupljanje sluzi i stvaranje pritiska unutar sinusa. Kada se saginjemo, ta sluz može teći niz nos i uzrokovati osećaj vode.
 3. Polipi nosa: Polipi nosa su benigni izrasline na sluznici nosa i sinusa. Oni mogu blokirati normalan protok sluzi i dovesti do pojave vode iz nosa pri saginjanju.
 4. Poremećaji suznih kanala: Poremećaji suznih kanala mogu uzrokovati da suze prelivaju iz oka i ulaze u nosnu šupljinu. Kada se saginjemo, suze mogu isteći iz nosa.
 5. Alergije: Alergijske reakcije na polen, prašinu, životinjsku dlaku ili druge alergene mogu izazvati nadražaj nosne sluznice i povećanu proizvodnju sluzi.
 6. Medicinski tretmani: Određeni medicinski tretmani, poput upotrebe nazalnih sprejeva ili kapi, mogu izazvati vodu iz nosa pri saginjanju kao nuspojavu.

Simptomi vode iz nosa pri saginjanju

Osim osećaja tečnosti koja izlazi iz nosa prilikom saginjanja, mogu se javiti i drugi simptomi koji prate ovu pojavu. Evo nekih uobičajenih simptoma:

 1. Osećaj nadražaja u nosu
 2. Curenje nosa
 3. Osećaj zapušenog nosa
 4. Pritisak u sinusima
 5. Kijanje
 6. Crvenilo očiju
 7. Svrab nosa

Važno je napomenuti da se simptomi mogu razlikovati u zavisnosti od uzroka vode iz nosa pri saginjanju. U nekim slučajevima, simptomi mogu biti prisutni samo tokom određenih aktivnosti, poput saginjanja ili fizičkog napora.

Voda poteče iz nosa kad se sagnem

Kako se dijagnostikuje voda iz nosa pri saginjanju?

Ako imate problema sa vodom iz nosa pri saginjanju, važno je posetiti lekara radi precizne dijagnoze. Lekar će uzeti vašu anamnezu i može preporučiti neke od sledećih dijagnostičkih metoda:

Fizički pregled: Lekar će pregledati nosnu šupljinu i sinuse kako bi utvrdio postoje li znaci infekcije, alergijske reakcije ili druge abnormalnosti.

Rhinoskopija: Rhinoskopija je postupak koji se koristi za pregled unutrašnjosti nosa. Može se koristiti fleksibilni ili čvrsti rhinoskop, a lekar će procenjivati stanje nosne sluznice i sinusa.

CT skeniranje: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti CT skeniranje sinusa kako bi se detaljnije prikazale strukture nosa i sinusa i identifikovali eventualni abnormalni rastovi ili blokade.

Alergijski testovi: Ako se sumnja na alergijski uzrok vode iz nosa pri saginjanju, lekar može preporučiti alergijske testove kako bi identifikovao specifične alergene na koje ste preosetljivi.

Kako se leči voda iz nosa pri saginjanju?

Lečenje vode iz nosa pri saginjanju zavisi od uzroka ove pojave. Evo nekoliko mogućih načina lečenja:

Lekovi: U zavisnosti od dijagnoze, lekar vam može preporučiti upotrebu određenih lekova, poput antihistaminika za alergijske reakcije, dekongestiva za oticanje nosne sluznice ili kortikosteroidnih sprejeva za smanjenje upale.

Ishrana i promene životnog stila: Promene u ishrani, kao što su izbegavanje određenih alergena, kao i izbegavanje pušenja i izlaganja drugim iritantima, mogu pomoći u smanjenju simptoma i sprečavanju pojave vode iz nosa pri saginjanju.

Terapija sinusitisa: Ako je sinusitis uzrok pojave vode iz nosa pri saginjanju, lekar vam može preporučiti različite terapije za smanjenje upale sinusa, uključujući upotrebu nazalnih sprejeva, inhalacija i ispiranje nosa fiziološkim rastvorom.

Hirurški zahvat: U nekim slučajevima, ako su polipi nosa ili drugi anatomske abnormalnosti uzrok pojave vode iz nosa pri saginjanju, lekar može preporučiti hirurški zahvat za njihovo uklanjanje.

Šta ne treba raditi u lečenju vode iz nosa pri saginjanju?

Kada se suočite sa vodom iz nosa pri saginjanju, važno je izbegavati određene aktivnosti koje mogu pogoršati simptome ili dovesti do komplikacija. Evo nekoliko stvari koje ne treba raditi:

 • Samo-terapija: Izbegavajte samostalno uzimanje lekova bez konsultacije sa lekarom. Neki lekovi mogu imati kontraindikacije ili neželjene efekte koji mogu pogoršati stanje.
 • Prekomerna upotreba nazalnih sprejeva: Iako nazalni sprejevi mogu pružiti privremeno olakšanje, njihova prekomerna upotreba može dovesti do “efekta ovisnosti” i pogoršati simptome.
 • Ignorisanje simptoma: Ako se simptomi pogoršavaju ili ne prolaze, važno je zakačiti se lekaru radi dalje evaluacije i lečenja.

Zaključak

Voda iz nosa pri saginjanju može biti izuzetno neprijatna, ali u većini slučajeva nije ozbiljan medicinski problem. Važno je identifikovati uzrok ove pojave kako bi se pravilno lečio i smanjili simptomi. Ako se suočite s vodom iz nosa pri saginjanju, posetite lekara kako biste dobili pravilnu dijagnozu i preporučeno lečenje. Budite proaktivni u brizi o svom zdravlju i održavanju zdravih navika kako biste sprečili pojavu ovog neprijatnog simptoma.

Similar Posts