svrab u ušima - zašto se javlja i kako ga se rešiti

Svrab u ušima – Zašto se javlja i kako ga se rešiti?

Svrab u ušima je često povezan s osećajem nelagodnosti i može biti prouzrokovan različitim uzrocima. Učestalost ovog problema među ljudima je veća nego što bismo mogli pretpostaviti. Mnogi se stide da priznaju ovaj problem ili traže pomoć, ali razumevanje uzroka i efikasnih rešenja može vam pomoći da se oslobodite ove neprijatnosti.

Uzroci svraba u ušima

Kada osetite svrab u ušima, vaša prva reakcija je verovatno da pomislite na neki spoljni faktor kao uzrok. Možda vam je prva misao da je svrab uzrokovan vlagom, posebno ako ste nedavno bili na plivanju ili ako često nosite slušalice. Slušalice, naročito one koje se postavljaju direktno u uho, mogu stvarati toplu i vlažnu sredinu koja je idealna za rast bakterija.

Međutim, osim spoljnih faktora, postoji niz kožnih bolesti koje mogu izazvati svrab u ušima. Ekcem, psorijaza i dermatitis su samo neki od njih. Ekcem može izazvati suvu, ljuskavu kožu unutar uha, dok psorijaza može dovesti do crvenih, ljuskavih osipa. Dermatitis, s druge strane, može biti rezultat alergijske reakcije na neku supstancu s kojom je koža uha došla u kontakt.

Infekcije su još jedan čest uzrok svraba u ušima. Bakterijske i gljivične infekcije su posebno česte, naročito kod osoba koje često provode vreme u vodi. Infekcije mogu izazvati osećaj svraba, crvenilo i oticanje ušnog kanala.

Ponekad, strani objekti ili čak insekti koji uđu u uho mogu izazvati svrab. To može biti posebno neprijatno i zahteva medicinsku intervenciju. Konačno, alergijske reakcije, bilo na sredstva za čišćenje, šampon ili čak određene namirnice, mogu izazvati svrab u ušima.

svrab u ušima - zašto se javlja i kako ga se rešiti

Simptomi povezani sa svrabom u ušima

Svrab u ušima često nije jedini simptom koji ćete primetiti. Ako ste pažljivi, možete uočiti i druge znake koji vam mogu pomoći da prepoznate uzrok svog problema.

Crvenilo je čest pratilac svraba. Ako primetite da je unutrašnjost vašeg uha crvena ili upaljena, to može biti znak infekcije ili alergijske reakcije. Oticanje je još jedan simptom koji često prati svrab. Upala ušnog kanala može izazvati osećaj zagušenja ili čak bola.

Iscedak iz uha može biti znak ozbiljnije infekcije. Može biti proziran, beličast, žut ili čak zelen i može biti praćen neprijatnim mirisom. U nekim slučajevima, bol i nelagodnost mogu pratiti svrab, naročito ako je svrab prouzrokovan infekcijom ili upalom.

Prevencija svraba u ušima

Prevencija je ključna kada je u pitanju svrab u ušima. Pravilna higijena ušiju može pomoći da se spreči nakupljanje voska, što može biti uzrok svraba. Međutim, treba biti oprezan kada čistite uši. Izbegavajte korišćenje pamučnih štapića za čišćenje unutrašnjosti ušiju, jer to može gurnuti vosak dublje u ušni kanal.

Posle tuširanja ili plivanja, uvek se potrudite da dobro osušite uši. Voda koja ostane unutar ušnog kanala može stvoriti idealne uslove za rast bakterija. Ako često plivate, razmislite o nošenju čepova za uši kako biste sprečili ulazak vode.

Slušalice također mogu biti izvor problema. Ako koristite slušalice koje se postavljaju direktno u uho, redovno ih čistite i dezinfikujte.

svrab u ušima - zašto se javlja i kako ga se rešiti

Kako se rešiti svraba u ušima

Ako već osećate svrab u ušima, postoji nekoliko rešenja koja možete isprobati kod kuće. Topla sojina voda može pomoći u smanjenju svraba i upale. Jednostavno natopite tufer toplom sojinom vodom i nežno ga postavite u uho na nekoliko minuta. Maslinovo ulje može pomoći u omekšavanju tvrdog voska, dok beli sirće može pomoći u borbi protiv bakterija i gljivica.

Međutim, ako ovi kućni lekovi ne pomognu, možda će vam biti potrebni preparati za uši dostupni u apotekama. Ovi preparati obično sadrže sastojke koji pomažu u ublažavanju svraba, upale i oticanja.

Ako sumnjate da je vaš svrab prouzrokovan ozbiljnom infekcijom, stranim telom ili alergijskom reakcijom, obavezno se posavetujte s lekarom. Lekar će biti u mogućnosti da precizno dijagnostikuje problem i preporuči odgovarajući tretman.

Svrab u ušima može biti neprijatan i iritantan, ali razumevanje njegovih uzroka i znajući kako da se pravilno postavite prema ovom problemu može vam pomoći da se oslobodite nelagodnosti. Uvek je najbolje prevenirati problem pre nego što se pojavi, ali ako već imate simptome, postoji niz rešenja koja možete isprobati. Ako ste zabrinuti ili sumnjate na ozbiljnu infekciju, uvek se obratite svom lekaru za savet i tretman.

FAQ – često postavljana pitanja:

 1. Šta je najčešći uzrok svraba u ušima?
  • Postoji više uzroka, ali među najčešćima su spoljni faktori poput vlažnosti i nošenja slušalica, kožne bolesti kao što su ekcem i psorijaza, te bakterijske i gljivične infekcije.
 2. Mogu li slušalice izazvati svrab u ušima?
  • Da, slušalice koje se postavljaju direktno u uho mogu stvarati vlažnu sredinu pogodnu za rast bakterija, što može dovesti do svraba.
 3. Kako da prepoznam da li je svrab u ušima prouzrokovan infekcijom?
  • Ako svrabu u ušima prate simptomi poput crvenila, oticanja i iscetka, moguće je da je u pitanju infekcija.
 4. Kako da sprečim svrab u ušima nakon plivanja?
  • Uvek se trudite da dobro osušite uši posle plivanja i razmislite o nošenju čepova za uši kako biste sprečili ulazak vode.
 5. Koji kućni lekovi mogu pomoći kod svraba u ušima?
  • Topla sojina voda, maslinovo ulje i beli sirće su neki od kućnih lekova koji mogu ublažiti svrab.
 6. Kada bih trebao posetiti lekara zbog svraba u ušima?
  • Ako svrab traje duže vreme, ako je praćen jakom boli, iscetkom ili ako sumnjate na strano telo u uhu, svakako se konsultujte s lekarom.
 7. Kako da održavam higijenu ušiju i sprečim svrab?
  • Izbegavajte korišćenje pamučnih štapića za čišćenje unutrašnjosti ušiju, sušite uši nakon tuširanja ili plivanja, i redovno čistite i dezinfikujte slušalice ako ih koristite.
 8. Mogu li alergije izazvati svrab u ušima?
  • Da, alergijske reakcije na određene supstance, sredstva za čišćenje, šampone ili čak namirnice mogu izazvati svrab u ušima.
 9. Šta da radim ako sumnjam da je insekt ušao u moje uho?
  • Ako osetite neprijatnost ili svrab koji može biti prouzrokovan insektom u uhu, odmah se obratite lekaru.

Similar Posts