Kako skinuti prsten sa natečenog prsta?

Svako od nas je barem jednom doživeo neprijatnost zbog toga što mu je prsten ostao zaglavljen na prstu. Ova situacija može izazvati osećaj panike, posebno kada se prst naduva i prsten postane previše tijesan. U ovom članku ćemo se detaljno baviti ovom problematikom i pružiti vam sve potrebne informacije kako biste znali šta da radite u takvim situacijama.

Razlozi za natečenost prsta

Natečenost prsta može biti posledica različitih uzroka. Neki od najčešćih su:

 • Povrede i udarci: Direktan udarac ili povreda prsta može dovesti do otoka. Ovo je čest slučaj kod sportista ili osoba koje se bave fizičkim radom.
 • Alergijske reakcije: Ako ste alergični na određene materijale od kojih je napravljen prsten, može doći do lokalne reakcije i otoka.
 • Medičinski uzroci: Artritis, infekcije, zadržavanje vode u telu i druge medicinske situacije mogu dovesti do otoka prstiju.
 • Ostali uzroci: Ponekad, prsten može postati tijesan i bez očiglednog razloga, naročito tokom vrućih dana kada ruke postaju natečene zbog visokih temperatura.

Bez obzira na razlog natečenosti, važno je delovati brzo kako bi se izbegle komplikacije.

kako skinuti prsten sa natečenog prsta

Prva pomoć i opšte mere predostrožnosti

Kada primetite da vam je prsten previše tijesan i da ga je teško skinuti, važno je da preduzmete nekoliko koraka:

 1. Hlađenje prsta: Stavite hladan oblog na prst ili ga držite pod hladnom vodom nekoliko minuta. Hladnoća može smanjiti otok i olakšati skidanje prstena.
 2. Elevacija ruke: Držite ruku podignutu iznad nivoa srca. Ovo može pomoći da se smanji otok tako što će tečnost iz prsta otići ka srcu.
 3. Korišćenje protuupalnih lekova: Ako nemate alergijske reakcije ili druge kontraindikacije, možete uzeti protuupalni lek kako biste smanjili otok.

Metode za skidanje prstena sa natečenog prsta

Ako su prethodne mere bile neuspešne, postoje specifične tehnike koje možete isprobati:

 • Korak-po-korak metoda sa koncem ili čvrstim konopcem: Ovom metodom, tanak konac se omotava oko prsta, počevši od vrha prsta prema prstenu. Kada dođete do prstena, pokušajte ga pažljivo povući prema vrhu prsta.
 • Upotreba kliznih sredstava: Različite supstance mogu pomoći da prsten klizi lakše. Sapun, maslinovo ulje ili krema za ruke mogu biti korisni. Nanesite malu količinu na prst i pokušajte pažljivo skinuti prsten.
 • Tehnika smanjenja otoka: Pored hladnog obloga, blaga masaža može pomoći u smanjenju otoka.

Kada posetiti lekara

Svako ko nosi prsten zna koliko može biti nezgodno kada prst počne da otica i prsten postaje previše tijesan. Iako se mnogi od nas trude da sami reše ovaj problem, ponekad je neophodno potražiti stručnu pomoć. Evo kada bi trebalo ozbiljno razmisliti o poseti lekaru:

 • Jaka bol i promena boje prsta: Ako osećate intenzivnu bol ili primetite da se boja vašeg prsta menja u plavu ili belu, to može biti znak ozbiljnog problema sa cirkulacijom ili čak potencijalne povrede.
 • Otok koji ne jenjava: Iako je normalno da prst bude natečen neko vreme, ako otok traje duže od nekoliko sati, to može ukazivati na ozbiljniji problem koji zahteva medicinsku intervenciju.
 • Sumnja na infekciju: Ako osetite peckanje, primetite crvenilo ili gnoj, ili ako prst postaje preterano topao na dodir, postoji mogućnost infekcije koja zahteva lekarsku pažnju.

Naravno, lekar je najkvalifikovaniji da proceni situaciju i može koristiti specijalizovane alate i tehnike kako bi prsten bio skinut sa minimalnim rizikom za vaš prst.

Preventiva: Kako sprečiti da se prsten zaglavi

Da ne biste došli u situaciju da morate hitno da skidate prsten, evo nekoliko preventivnih koraka koje možete preduzeti:

 • Pravilno odabiranje veličine prstena: Kupovina prstena nije samo estetsko pitanje. Važno je da prsten odgovara veličini vašeg prsta. Kada birate prsten, uvek ga probajte i osigurajte da se oseća udobno, ali ne previše slobodno. Ako ste u dilemi između dve veličine, preporučuje se da uvek birate veću opciju. Tako ćete sprečiti potencijalne probleme s oticanjem u budućnosti.
 • Saveti za nošenje prstena: Okolnosti u kojima nosite prsten mogu biti presudne. Na primer, ako planirate da provodite vreme na suncu, u sauni ili da se bavite intenzivnim fizičkim aktivnostima, razmislite o tome da skinete prsten. Ove situacije mogu doprineti oticanju ruku i stvaranju problema sa prstenima koji su inače udobni. Vaša sigurnost i udobnost treba da budu na prvom mestu.

Dodatak: Česta pitanja i odgovori

 1. Kako prepoznati da je prsten previše tijesan? Ako osećate nelagodnost, vidite crvenilo ili tragove na koži, to su znaci da je prsten previše tijesan.
 2. Šta raditi ako se otok ne povuče posle skidanja prstena? Posetite lekara kako biste dobili adekvatan tretman.
 3. Kako očistiti prsten nakon što je skinut sa natečenog prsta? Koristite blagi sapun i toplu vodu, zatim pažljivo osušite prsten mekom krpom.

Vezane objave