Uzroci pucanja noktiju

Koji vitamin nedostaje kada pucaju nokti?

Problemi sa noktima često se javljaju i mogu biti izvor frustracije i nelagode. Jedan od najčešćih problema s noktima je pucanje, ljuštenje ili lomljenje noktiju. Ovi problemi mogu se javiti iz različitih razloga, uključujući nedostatak određenih vitamina i minerala u organizmu. U ovom članku ćemo se fokusirati na vitamin koji nedostaje kada pucaju nokti i saznati kako održavati zdrave nokte.

Nokti su mnogo više od estetskog detalja naših ruku i nogu. Oni igraju važnu ulogu u zaštiti prstiju i pružaju podršku osjetljivim tkivima ispod njih. Zdravi nokti su jaki, glatki i bez pukotina ili ljuštenja. Međutim, kada nokti pucaju, to može biti znak da nešto nedostaje u našem organizmu.

Cilj ovog članka je pružiti informacije o tome koji vitamin nedostaje kada pucaju nokti. Saznaćemo koje hranjive materije su važne za zdravlje noktiju i kako možemo održavati zdrave nokte. Takođe ćemo istražiti druge vitamine i minerale koji su ključni za očuvanje zdravlja noktiju.

Struktura nokta

Nokti su složene strukture koje se sastoje od različitih delova. Gornji deo nokta koji vidimo je nazvan nokatna ploča. Ispod nokatne ploče nalazi se matrica nokta, koja je odgovorna za rast nokta. Nokat se formira kada matrica nokta proizvodi nove ćelije koje se postepeno guraju prema vrhu. Ove nove ćelije postaju vidljive kao deo nokta koji raste.

Proces formiranja nokta počinje u matrici nokta, koja se nalazi ispod kožice na vrhu prsta. Matrica nokta sadrži ćelije koje proizvode keratin, protein koji čini većinu strukture nokta. Kako se nove ćelije formiraju u matrici nokta, stare ćelije se pomjeraju prema vrhu nokta i postepeno se stvrdnjuju. Konačno, nokat izrasta iznad kože.

Matrica nokta ima ključnu ulogu u rastu i očuvanju zdravlja nokta. To je područje u kojem se formiraju nove ćelije nokta i određuje njihova kvaliteta. Ako matrica nokta ne funkcioniše pravilno, to može dovesti do problema s rastom nokta i slabosti noktne ploče.

Nokatna ploča, gornji deo nokta, sastoji se od nekoliko slojeva. Vanjski sloj nokta je nazvan površinski sloj nokta. Ovaj sloj štiti unutrašnje slojeve nokta od oštećenja i infekcija. Unutrašnji slojevi nokta su kompaktniji i čine većinu strukture nokta. Kada nokat puca, to obično znači da su unutrašnji slojevi nokta oslabljeni.

Uzroci pucanja noktiju

Nedostatak hranjivih sastojaka

Jedan od glavnih uzroka pucanja noktiju je nedostatak određenih hranjivih sastojaka u organizmu. Hrana koju jedemo igra ključnu ulogu u opskrbi našeg tijela hranjivim sastojcima koji su potrebni za zdravlje noktiju. Nedostatak određenih vitamina i minerala može oslabiti nokte i uzrokovati njihovo pucanje.

Loše navike

Osim nedostatka hranjivih sastojaka, loše navike mogu takođe doprineti pucanju noktiju. Grickanje noktiju, korišćenje noktiju kao alata ili izlaganje noktiju agresivnim hemikalijama mogu oštetiti njihovu strukturu i uzrokovati lomljenje.

Bolesti

Neke zdravstvene stanja mogu uticati na zdravlje noktiju. Na primer, nedostatak štitne žlezde (hipotireoza) može dovesti do krhkosti noktiju i pucanja. Određene kožne bolesti kao što su psorijaza ili ekcem takođe mogu uticati na zdravlje noktiju.

Genetika

Genetika takođe igra ulogu u zdravlju noktiju. Neki ljudi su genetski predisponirani za slabljenje noktiju i lomljenje. Ako imate članove porodice koji imaju problema sa noktima, postoji veća verovatnoća da ćete i vi imati slične probleme.

Koji vitamin nedostaje kada pucaju nokti

Nedostatak vitamina B7 (Biotin)

Uloga biotina u zdravlju noktiju

Jedan od najvažnijih vitamina za zdravlje noktiju je vitamin B7, poznat i kao biotin. Biotin je ključan za metabolizam masti, ugljenih hidrata i proteina, a takođe je važan za održavanje zdrave kože, kose i noktiju. Biotin pomaže u jačanju nokatne ploče i poboljšava njihovu strukturu.

Znakovi nedostatka biotina

Nedostatak biotina može dovesti do krhkosti i lomljivosti noktiju. Ako primetite da vam nokti lako pucaju ili se ljušte, to može biti znak da vašem organizmu nedostaje biotina. Drugi znakovi nedostatka biotina mogu uključivati suvu kožu, perut, gubitak kose i umor.

Namirnice bogate biotinom

Da biste obezbedili dovoljno biotina, trebali biste uključiti namirnice bogate ovim vitaminom u svoju ishranu. Neke od najboljih izvora biotina su jaja, orašasti plodovi, koštunjavi plodovi, soja, integralne žitarice, mlečni proizvodi i lisnato zeleno povrće poput spanaća.

Dodaci prehrani koji sadrže biotin

Uzimanje dodataka prehrani koji sadrže biotin može biti korisno za poboljšanje zdravlja noktiju, posebno ako vam nedostaje u ishrani. Biotin dodaci prehrani mogu se lako pronaći u apotekama i specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane. Pre upotrebe dodataka prehrani, uvek se posavetujte sa zdravstvenim stručnjakom.

Preporuke za uzimanje biotina

Preporučena dnevna doza biotina za odrasle osobe je obično između 30 i 100 mikrograma. Međutim, pojedinci koji imaju problema sa noktima ili nedostatkom biotina mogu se konsultovati sa zdravstvenim stručnjakom kako bi utvrdili optimalnu dozu za njihove potrebe.

Ostali vitamini i minerali važni za zdravlje noktiju

Vitamin C

Vitamin C je još jedan važan nutrijent za zdravlje noktiju. On pomaže u sintezi kolagena, proteina koji je ključan za čvrstoću i integritet noktiju. Namirnice bogate vitaminom C uključuju citrusno voće, papriku, jagode, kivi i zeleno lisnato povrće.

Vitamin D

Vitamin D igra ulogu u očuvanju zdravlja kostiju i noktiju. On pomaže u apsorpciji kalcijuma, minerala koji je ključan za jačanje noktiju. Sunčeva svetlost je prirodni izvor vitamina D, ali se takođe može pronaći i u namirnicama poput ribe, jaja i mlečnih proizvoda.

Kalcijum

Kalcijum je mineral koji je važan za očuvanje čvrstoće i zdravlja noktiju. Nedostatak kalcijuma može dovesti do krhkosti noktiju i lomljenja. Namirnice bogate kalcijumom uključuju mleko, jogurt, sir, zeleno lisnato povrće, tofu i bademe.

Cink

Cink je esencijalni mineral koji igra važnu ulogu u održavanju zdravih noktiju. Nedostatak cinka može dovesti do usporenog rasta noktiju i njihove slabosti. Namirnice bogate cinkom uključuju meso, morske plodove, orašaste plodove, semenke i mlečne proizvode.

Željezo

Željezo je mineral koji je neophodan za održavanje zdravih noktiju. Nedostatak željeza može dovesti do krhkosti noktiju i lomljenja. Namirnice bogate željezom uključuju crveno meso, spanać, pasulj, suvo voće i žitarice obogaćene željezom.

Savjeti za održavanje zdravih noktiju

Hidratacija je ključna za održavanje zdravih noktiju. Voda pomaže u održavanju fleksibilnosti nokatne ploče i sprečava sušenje i lomljenje noktiju. Pijte dovoljno vode svakodnevno i koristite hidratantne kreme ili ulja za nokte i kožu oko noktiju.

Kako biste zaštitili nokte od oštećenja, koristite rukavice prilikom obavljanja kućnih poslova koji uključuju upotrebu hemikalija ili vode. Hemikalije poput deterdženata mogu isušiti nokte i učiniti ih krhkim. Takođe izbegavajte upotrebu noktiju kao alata za otvaranje ili čišćenje stvari.

Redovna higijena noktiju je važna za održavanje zdravih noktiju. Redovno perite nokte sapunom i vodom, a zatim koristite meku četku za čišćenje prostora ispod noktiju. Održavanje čistih noktiju pomaže u sprečavanju infekcija i održavanju njihovog zdravlja.

Grickanje noktiju može oštetiti njihovu strukturu i dovesti do pucanja ili lomljenja. Pokušajte izbjegavati ovu naviku i potražite alternativne metode za smanjenje stresa ili anksioznosti koji može dovesti do grickanja noktiju. Na primer, možete koristiti žvakaću gumu ili pomoćne predmete poput stresa.

Nemojte koristiti nokte kao alat za grubo otvaranje ili rezanje stvari. Ovaj grub tretman može dovesti do pucanja i lomljenja noktiju. Umesto toga, koristite odgovarajuće alate poput makaza ili otvarača za flaše.

Kada se obratiti ljekaru

Ako primetite da se simptomi pucanja noktiju ne poboljšavaju uprkos primeni zdravih navika i pravilnoj ishrani, trebali biste se obratiti lekaru. Postoje određeni zdravstveni uslovi koji mogu izazvati probleme sa noktima i zahtevaju medicinsku intervenciju.

Ako primetite da su simptomi pucanja noktiju praćeni drugim ozbiljnijim simptomima kao što su bol, crvenilo, oticanje ili infekcija, trebali biste se odmah obratiti lekaru. To može ukazivati na ozbiljnije stanje koje zahteva dijagnozu i tretman.

Ako imate osnovne zdravstvene probleme ili rizik od određenih bolesti koje mogu uticati na zdravlje noktiju, trebali biste se posavetovati sa svojim lekarom. On će moći da pruži specifične preporuke i savete za održavanje zdravih noktiju u vašem slučaju.

Zaključak

Pucanje noktiju može biti frustrirajući problem koji utiče na estetiku i funkcionalnost noktiju. Različiti faktori mogu doprineti pucanju noktiju, uključujući nedostatak hranjivih sastojaka, loše navike, bolesti i genetiku.

Konzumiranje odgovarajućih vitamina i minerala ključno je za održavanje zdravih noktiju. Posebno, nedostatak biotina (vitamina B7) može uzrokovati pucanje noktiju. Važno je osigurati dovoljan unos biotina i drugih hranjivih sastojaka kroz uravnoteženu ishranu ili uzimanje dodataka prehrani.

Pored ishrane, postoje i druge zdrave navike koje mogu pomoći u održavanju zdravih noktiju. To uključuje hidrataciju noktiju, zaštitne tretmane, redovnu higijenu, izbegavanje grickanja noktiju i izbegavanje grubog tretmana noktiju.

Zdravi nokti su važni za naše opšte zdravlje i samopouzdanje. Ako se suočavate s problemom pucanja noktiju, važno je identifikovati uzroke i preduzeti odgovarajuće korake za poboljšanje njihovog zdravlja. Redovna ishrana bogata hranjivim sastojcima, zdrave navike i konsultacija sa lekarom mogu pomoći u očuvanju zdravih noktiju i sprečavanju daljeg pucanja i lomljenja.

Similar Posts