Alfa lipoinska kiselina u hrani
|

Alfa lipoinska kiselina u hrani: Važnost i beneficije za zdravlje

Alfa lipoinska kiselina je prirodna supstanca koja se često naziva “univerzalnim antioksidansom” zbog svoje sposobnosti da deluje kako u vodenim, tako i u masnim sredinama. Ova moćna supstanca prisutna je u nekim namirnicama i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i prevenciji raznih bolesti.

Kako alfa lipoinska kiselina u hrani može pomoći u održavanju zdravlja? Sta je uopšte alfa liponska kiselina i u kojim namirnicama se nalazi?

U ovom članku istražićemo alfa lipoinsku kiselinu u hrani, njene beneficije za zdravlje i namirnice koje su bogate ovom važnom supstancom.

Šta je alfa lipoinska kiselina?

Alfa lipoinska kiselina (ALA) je jedinjenje koje se prirodno proizvodi u telu, ali se takođe može unositi putem ishrane. Ona ima sposobnost da neutrališe slobodne radikale, koji su štetni molekuli koji oštećuju ćelije i doprinose procesu starenja i razvoju bolesti. Osim svoje antioksidativne uloge, ALA takođe pomaže u regeneraciji drugih antioksidanata kao što su vitamin C i E, što dodatno pojačava zaštitu organizma od oksidativnog stresa.

Funkcije alfa lipoinske kiseline u organizmu

Alfa lipoinska kiselina ima mnoge funkcije u organizmu. Jedna od ključnih uloga ove kiseline je u metabolizmu glukoze. Ona pomaže regulaciju nivoa šećera u krvi i poboljšava insulinsku osetljivost, što je posebno korisno za osobe sa dijabetesom tipa 2. Takođe, ALA ima antiinflamatorna svojstva koja mogu smanjiti upalu u organizmu i pomoći u prevenciji raznih hroničnih bolesti.

Namirnice bogate alfa lipoinskom kiselinom

Alfa lipoinska kiselina u hrani – Namirnice bogate alfa lipoinskom kiselinom

Da bismo osigurali dovoljan unos alfa lipoinske kiseline, trebamo se okrenuti određenim namirnicama koje su bogate ovom supstancom. Evo nekoliko namirnica koje su izvor ALA:

 1. Spanać: Ova zelena lisnata povrća je izuzetno bogata alfa lipoinskom kiselinom. Može se konzumirati sveža, kuvana ili u formi salate.
 2. Brokoli: Brokoli je još jedna povrća koja sadrži značajne količine ALA. Pored toga, bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima.
 3. Jetra: Jetra, posebno goveđa jetra, ima visok sadržaj alfa lipoinske kiseline. Međutim, važno je naglasiti da konzumacija jetre treba biti umjerena, jer sadrži visok nivo kolesterola i vitamin A.
 4. Kvasac: Hranjivi kvasac je odličan izvor alfa lipoinske kiseline, kao i drugih vitamina B kompleksa. Može se dodavati u različita jela i koristiti kao zamjena za sir.
 5. Jaja: Jaja su takođe dobar izvor ALA. Preporučuje se konzumiranje jaja smanjenog sadržaja masti radi održavanja uravnotežene ishrane.
 6. Orasi: Orasi su bogati ALA, omega-3 masnim kiselinama i drugim hranjivim materijama. Dodajte ih u salate, smutije ili ih jednostavno konzumirajte kao zdravu užinu.
 7. Smeđa riža: Smeđa riža je cjelovita žitarica koja sadrži ALA i druge hranjive sastojke poput vlakana, vitamina i minerala. Može se koristiti kao zamjena za bijelu rižu u različitim jelima.
 8. Pileće grudi: Pileće grudi su izvor proteina i ALA. Preporučuje se konzumiranje nemasnih pilećih grudi kako biste izbjegli unos viška masti.

Zdravstvene beneficije alfa lipoinske kiseline

Alfa lipoinska kiselina ima brojne zdravstvene beneficije koje su važne za održavanje opšteg zdravlja organizma. Evo nekoliko ključnih beneficija ALA:

 • Antioksidativna zaštita: Alfa lipoinska kiselina je moćan antioksidans koji pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u tijelu. Ovo može pomoći u prevenciji bolesti srca, kancera i drugih degenerativnih bolesti.
 • Regulacija nivoa šećera u krvi: ALA ima sposobnost poboljšanja insulinske osetljivosti i regulacije nivoa šećera u krvi. To može biti od velike koristi za osobe sa dijabetesom tipa 2, kao i za prevenciju razvoja ove bolesti.
 • Neuroprotektivne osobine: Alfa lipoinska kiselina je pokazala potencijal u zaštiti i održavanju zdravlja nervnog sistema. Ona može smanjiti upalu i oksidativni stres u mozgu, smanjiti rizik od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.
 • Detoksikacija jetre: ALA može podržati funkciju jetre i pomoći u eliminaciji toksina iz organizma. Ona može pomoći u detoksikaciji teških metala poput žive, olova i arsena, čime se smanjuje opterećenje jetre i poboljšava opšte zdravlje organizma.
 • Antiinflamatorna svojstva: Alfa lipoinska kiselina ima sposobnost smanjenja upale u organizmu. Ovo može biti od koristi u prevenciji i ublažavanju simptoma upalnih stanja poput artritisa, astme i drugih bolesti.
 • Anti-aging efekti: Zahvaljujući svojim antioksidativnim svojstvima, ALA može pomoći u usporavanju procesa starenja kože i smanjenju pojave bora. Takođe, može doprineti očuvanju zdravlja kose i noktiju.
 • Zaštita srca: Alfa lipoinska kiselina može imati pozitivan uticaj na zdravlje srca. Ona može smanjiti nivo holesterola i triglicerida, regulisati krvni pritisak i poboljšati funkciju krvnih sudova. Ovo smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
 • Zaštita od oštećenja od slobodnih radikala: Alfa lipoinska kiselina može štititi ćelije i tkiva od oksidativnog oštećenja koje uzrokuju slobodni radikali. To može imati pozitivan efekat na opšte zdravlje organizma i smanjiti rizik od raznih bolesti.

Dodaci ishrani sa alfa lipoinskom kiselinom

Uzimanje dodataka ishrani koji sadrže alfa lipoinsku kiselinu može biti jedan od načina da se osigura adekvatan unos ove važne supstance. Dodaci ishrani sa ALA su dostupni u obliku tableta, kapsula ili praha. Međutim, važno je obratiti pažnju na kvalitet i izvor dodataka, kao i pridržavati se preporučene doze.

Pre upotrebe dodataka ishrani sa ALA, preporučuje se konsultacija sa lekarom ili farmaceutom kako bi se utvrdila adekvatna doza i potencijalne interakcije sa drugim lekovima ili suplementima koje možda koristite.

Saveti za unos alfa lipoinske kiseline putem hrane

Da biste maksimalno iskoristili beneficije alfa lipoinske kiseline, možete slediti neke savete za unos ove supstance putem hrane:

Uključite namirnice bogate ALA u svoju ishranu: Kao što smo već pomenuli, spanać, brokoli, jetra, kvasac, jaja, orasi, smeđa riža i pileće grudi su izvori ALA koje mogu biti deo vaše uravnotežene ishrane. Pokušajte uključiti ove namirnice u različite obroke kako biste osigurali raznovrsnost i optimalan unos alfa lipoinske kiseline.

Birajte sveže i organske namirnice: Kada je moguće, birajte sveže, organske namirnice kako biste osigurali najviši kvalitet i nutritivnu vrednost. Organski uzgojene namirnice često imaju veći sadržaj hranjivih materija, uključujući i alfa lipoinsku kiselinu.

Pripremite namirnice na način koji čuva njihove hranjive sastojke: Da biste maksimalno iskoristili alfa lipoinsku kiselinu iz hrane, preporučuje se priprema namirnica na načine koji čuvaju njihove hranjive sastojke. Kuvanje na pari, kratko dinstanje ili pečenje na nižim temperaturama su neke od metoda koje mogu sačuvati hranjive sastojke u namirnicama.

Budite svesni preteranog unosa: Iako je alfa lipoinska kiselina važna za zdravlje, preteran unos može imati neželjene efekte. Pridržavajte se preporučenih doza i izbegavajte prekomerno konzumiranje suplemenata koji sadrže ALA.

Kombinujte sa drugim antioksidansima: Da biste pojačali antioksidativnu zaštitu organizma, možete kombinovati unos alfa lipoinske kiseline sa drugim antioksidansima poput vitamina C i E. Ove kombinacije mogu imati sinergistički efekat i pružiti dodatnu zaštitu od oksidativnog stresa.

Zaključak

Alfa lipoinska kiselina je važna supstanca koja se može naći u određenim namirnicama i ima brojne beneficije za zdravlje. Njen antioksidativni potencijal, sposobnost regulacije nivoa šećera u krvi, zaštita nervnog sistema i detoksikacija jetre čine je vrednom komponentom uravnotežene ishrane. Uključivanje namirnica bogatih alfa lipoinskom kiselinom, kao i konsultacija sa zdravstvenim stručnjakom o potencijalnom unosu suplemenata, može vam pomoći da iskoristite sve beneficije ove moćne supstance. Zapamtite, zdrava ishrana je ključ za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti, pa stoga uključite alfa lipoinsku kiselinu u svoju ishranu i uživajte u blagodetima koje pruža

 

Vezane objave