|

Otpadanje noktiju kod dece: Uzroci, simptomi i rešenja

Otpadanje noktiju kod dece može biti zastrašujuće iskustvo za roditelje. Promene na noktima često ukazuju na opšte zdravstveno stanje deteta i mogu biti prvi znak nekih oboljenja ili povreda. Uz to, nokti igraju vitalnu ulogu u zaštiti prstiju i doprinose estetskom izgledu ruke. Stoga je važno razumeti šta uzrokuje ovo stanje, kako ga prepoznati i šta preduzeti u vezi s tim.

Otpadanja noktiju kod dece – Glavni uzroci

Postoji nekoliko uzroka koji mogu dovesti do otpadanja noktiju kod dece:

 • Trauma ili povreda: Nokti, posebno kod dece, su osetljivi na povrede. Bilo da je reč o nezgodi tokom igre, prignječenom prstu vratima ili nekoj drugoj povredi, trauma može dovesti do oštećenja i eventualnog otpadanja nokta.
 • Infekcije: Bakterijske i gljivične infekcije su česte kod dece i mogu uzrokovati promene na noktima. Gljivične infekcije, poznate i kao onihomikoza, mogu uzrokovati zadebljanje, promenu boje i, u težim slučajevima, otpadanje nokta.
 • Sistemske bolesti: Nekoliko sistemske bolesti, uključujući ekcem, psorijazu ili reumatoidni artritis, mogu uticati na zdravlje noktiju kod dece.
 • Problemi sa ishranom: Nedostatak esencijalnih vitamina i minerala, poput vitamina B, cinka i gvožđa, može dovesti do slabe i krhke strukture nokta, što može rezultirati njihovim lomljenjem ili otpadanjem.
 • Dermatološka oboljenja: Kožna oboljenja, kao što su ekcem i psorijaza, mogu izazvati promene i na noktima, uključujući njihovo otpadanje.

Simptomi povezani s otpadanjem noktiju

Kada se suočite sa problemom otpadanja noktiju kod deteta, važno je znati prepoznati simptome koji prate ovu pojavu:

 • Promene boje noktiju: Nokti mogu postati žućkasti, zelenkasti ili crni, što često ukazuje na infekciju ili povredu ispod nokta.
 • Osetljivost i bol: Dete može izražavati bol ili osetljivost prilikom dodira, što je jasan znak da nešto nije u redu.
 • Oticanje ili crvenilo oko nokta: Upala i oticanje često prate bakterijske infekcije ili traume.
 • Zadebljanje ili tanjenje nokta: Ove promene često ukazuju na dermatološka oboljenja ili gljivične infekcije.

Dijagnostika i pregled

Prepoznavanje problema s noktima u ranoj fazi ključno je za efikasno lečenje i sprečavanje daljih komplikacija. Ako primetite promene na noktima svog deteta, poput tamnih mrlja, deformacija ili oticanja, važno je da se posavetujete s lekarom.

Dermatolog ili pedijatar prvo će obaviti detaljan vizuelni pregled nokta kako bi utvrdio osnovne promene i abnormalnosti. Ovaj pregled često uključuje pažljivu procenu oblika, boje, teksture i debljine nokta. Pored toga, lekar može postaviti pitanja o recentnim povredama, ishrani deteta, prisutnosti drugih simptoma i porodičnoj anamnezi oboljenja noktiju.

Dodatni testovi su često neophodni kako bi se utvrdio tačan uzrok problema. Uzimanje uzorka nokta, poznato kao biopsija nokta, jedna je od najčešćih metoda koja se koristi za dijagnostiku gljivičnih, bakterijskih ili virusnih infekcija. Uzorak se šalje u laboratoriju gde se analizira pod mikroskopom.

Lečenje i prevencija

Održavanje zdravlja noktiju je od suštinske važnosti, a lečenje problema s noktima zavisi od tačne dijagnoze i uzroka problema.

 • Topičke kreme i masti: Ove se često koriste za lečenje infekcija noktiju. Na primer, antifungalne kreme efikasne su u lečenju gljivičnih infekcija, dok se antibakterijske masti koriste za bakterijske infekcije. Važno je redovno i dosledno primenjivati ove kreme kako bi se postigao željeni efekat.
 • Oralni medikamenti: U težim slučajevima ili kada topički tretmani nisu efikasni, lekar može preporučiti oralne medikamente. Ovi medikamenti deluju iznutra i često su efikasniji u lečenju progresivnih ili ozbiljnijih infekcija. Međutim, mogu imati i neželjene efekte, stoga je važno pažljivo pratiti uputstva lekara.
 • Nega i higijena: Osnova prevencije problema s noktima jeste pravilna nega i higijena. Dete treba naučiti kako da pravilno seče nokte – ravno preko i blago zaobljeno na stranama. Takođe, trebalo bi izbegavati grickanje noktiju i kidanje kožice oko noktiju, jer to može dovesti do infekcija. Redovno pranje ruku i sušenje, posebno posle igre napolju ili kontakta sa zemljom, dodatno će pomoći u očuvanju zdravlja noktiju.

Da biste sprečili recidive ili komplikacije, važno je slediti sve preporuke lekara, završiti propisane tretmane i redovno kontrolisati stanje noktiju kod deteta.

Saveti za roditelje

Kao roditelj, vaša je odgovornost da obratite pažnju na zdravlje noktiju vašeg deteta i preduzmete neophodne korake ukoliko primetite bilo kakve promene:

 • Redovna kontrola: Redovno proveravajte nokte svog deteta i obratite pažnju na promene u boji, obliku ili teksturi.
 • Prva pomoć: U slučaju povrede, odmah pružite prvu pomoć i, ako je potrebno, konsultujte se sa lekarom.
 • Ohrabrite dobru higijenu: Učite svoje dete važnosti pranja ruku i pravilne nege noktiju od malih nogu.

Zdravlje noktiju vašeg deteta odražava opšte zdravstveno stanje i važno je da se svaka promena shvati ozbiljno. Pravovremena intervencija i pravilna nega mogu sprečiti mnoge probleme povezane s otpadanjem noktiju. Pratite savete i preporuke lekara, i uvek budite tu za svoje dete, pružajući mu podršku i brigu koja mu je potrebna.

FAQ (Često postavljana pitanja) o otpadanju noktiju kod dece

 1. Šta je najčešći uzrok otpadanju noktiju kod dece?
  • Postoji nekoliko uzroka, ali gljivične infekcije, trauma i neka hronična oboljenja poput psorijaze su među najčešćim.
 2. Da li je otpadanje noktiju kod dece znak ozbiljne bolesti?
  • Iako otpadanje noktiju može biti znak neke ozbiljnije bolesti, često je uzrokovan manje ozbiljnim faktorima kao što su povrede, infekcije ili alergijske reakcije. Važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdio tačan uzrok.
 3. Kako mogu sprečiti otpadanje noktiju kod svog deteta?
  • Pravilna nega i higijena noktiju su ključne. Takođe, edukujte svoje dete da izbegava grickanje noktiju i kidanje kožice oko noktiju.
 4. Kada bih trebao/trebala da odvedem svoje dete kod lekara zbog problema s noktima?
  • Ako primetite bilo koje promene, deformacije, tamne mrlje ili oticanje na noktima svog deteta, trebalo bi da se posavetujete s lekarom.
 5. Da li se problemi s noktima mogu preneti na druge članove porodice?
  • Da, neki problemi, posebno gljivične infekcije, mogu se lako preneti na druge članove porodice ako se ne postupa pažljivo.
 6. Koliko dugo traje lečenje infekcije noktiju kod dece?
  • Trajanje lečenja varira u zavisnosti od uzroka problema i težine infekcije. Dok se neke blage infekcije mogu lečiti za nekoliko nedelja, teže infekcije ili hronični problemi mogu zahtevati mesecima terapije.
 7. Da li postoji neka ishrana koja može pomoći u jačanju noktiju kod dece?
  • Ishrana bogata proteinima, cinkom, gvožđem i vitaminima B kompleksa može pomoći u jačanju noktiju. Takođe, unos dovoljne količine vode može pomoći u hidrataciji noktiju.
 8. Koje su potencijalne komplikacije ako ne lečim problem s noktima mog deteta?
  • Ako se ne leče, problemi s noktima mogu dovesti do trajnih oštećenja noktne ploče, širenja infekcije na druge delove tela ili čak gubitka nokta.

 

Vezane objave