Od čega se pravi tekila

Od čega se pravi tekila? Proces proizvodnje

Tekila je jedno od najprepoznatljivijih alkoholnih pića na svetu, čuvena po svom bogatom ukusu i karakterističnom mirisu. Ovo meksičko piće ima dugu istoriju i proizvodi se od soka agave, specifične biljke koja raste u određenim delovima Meksika. U ovom članku ćemo detaljno istražiti od čega se pravi  tekila, sastojke i proces proizvodnje tekile, otkrivajući tajne iza njenog jedinstvenog ukusa i tradicionalne proizvodnje.

Agava – Srce tekile

Agava, poznata i kao plava agava ili tequilana (Agave tequilana Weber), je biljka koja je osnovni sastojak tekile. Ova biljka pripada porodici ljiljana i karakteristična je po svojim mesnatim listovima. Agava može da naraste do impresivne visine od jednog do dva metra, a za proizvodnju tekile koristi se isključivo plava agava koja raste u centralnom delu Meksika.

Od koje biljke se pravi tekila - agave

Berba agave

Berba agave je važan korak u procesu proizvodnje tekile. Da bi se dobilo kvalitetno piće, agava se seče iznad zemlje. To se obično radi ručno, pri čemu se listovi biljke uklanjaju, a ostaje samo srce biljke, poznato kao “pinja”. Pinje su velike, mesnate loptice koje sadrže šećer i skrob, koji su ključni sastojci za fermentaciju i destilaciju tekile.

Pečenje agave

Nakon berbe, pinje se prenose u destilerije gde se odvija sledeći korak – pečenje agave. Ovaj proces je od suštinske važnosti za razvoj složenih aroma i ukusa tekile. Tradicionalno, pinje se peče u velikim pećima od cigle ili zemlje, koje su prekrivene zemljom ili kamenjem kako bi se zadržala toplota.

Pinje se peku nekoliko dana, često i do 72 sata, na relativno niskim temperaturama. Ovo sporije pečenje omogućava da se šećeri u pinji karamelizuju, stvarajući karakteristične arome kafe, karamele i voća. Pečenje takođe razbija vlakna u pinji, čineći sok dostupnim za kasnije korake procesa.

Mlevenje i ceđenje

Nakon pečenja, pinje se melje kako bi se oslobodili sokovi. Tradicionalno, ovo se radilo ručno, koristeći velike kamene točkove poznate kao “tahonas”. Hronas se okreće preko pinje, meljući je i pretvarajući je u kašu. Ova kaša se zatim ručno stavlja u velike drvene posude ili korito kako bi se izvukao sok.

Da bi se izvukao sok iz kaše, koristi se proces ceđenja. Kaša se postepeno premešta i pritiska kako bi se sok izdvojio. Ovaj sok se naziva aguamiel, što u prevodu znači “medna voda”. Aguamiel je slatkast sok bogat šećerima i ostalim hranljivim sastojcima koji su potrebni za fermentaciju.

Fermentacija

Nakon ceđenja, aguamiel se prenosi u velike sudove gde započinje proces fermentacije. Fermentacija je ključni korak u proizvodnji tekile, jer se tokom tog procesa šećeri pretvaraju u alkohol. Tradicionalno, aguamiel se fermentiše koristeći divlje kvasce koji se prirodno nalaze u okolini.

Fermentacija može da traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u zavisnosti od željenog ukusa i stila tekile. Tokom fermentacije, šećeri se pretvaraju u etanol, a karakteristične arome i ukusi tekile se razvijaju. Nakon završene fermentacije, dobijeni proizvod se naziva “mosto”.

Proces proizvodnje tekile

Destilacija

Nakon fermentacije, mosto se destiliše kako bi se dobila tekila. Destilacija je proces koji se sastoji od zagrevanja i ponovnog kondenzovanja tečnosti radi odvajanja alkohola od ostalih sastojaka. Destilacija tekile se tradicionalno obavlja u bakarnim destilerijama, koje doprinose specifičnom ukusu i kvalitetu pića.

Proces destilacije se obično sastoji od dve faze: prva destilacija, poznata kao “destilacija vina” ili “destilacija prve kategorije”, i druga destilacija, poznata kao “destilacija tekile” ili “destilacija druge kategorije”. Prva destilacija ima za cilj odvajanje alkohola od nečistoća i dobijanje “blanče” – tečnosti bogate alkoholom.

Blanče se zatim prenosi u drugu destilaciju, gde se ponovno destiluje kako bi se dobio finalni proizvod – tekila. Ovaj proces destilacije daje tekili njen prepoznatljivi ukus i čistoću.

Starenje i flaširanje

Nakon destilacije, tekila se obično stari kako bi se postigao dodatni razvoj ukusa i arome. Ovo se obično radi u hrastovim buradima, iako se mogu koristiti i drugi tipovi drvenih bačvi. Vreme starenja može da varira od nekoliko meseci do nekoliko godina, u zavisnosti od željenog stila tekile.

Tokom procesa starenja, tekila apsorbuje arome i ukuse iz buradi, što joj daje dodatnu kompleksnost i dubinu. Hrastova burad obično doprinose notama vanile, karamela i začina, dok se buradi od drugih drvenih vrsta mogu koristiti za postizanje različitih karakteristika. Tokom procesa starenja, tekila takođe postepeno gubi alkohol i dobija mekšu i glatkiju teksturu.

Nakon završenog procesa starenja, tekila se flašira i spremna je za konzumaciju. Pri flaširanju, tekila može da se razblaži vodom kako bi se postigao željeni nivo alkohola i ukusa. Takođe, u ovom koraku se može dodati i mala količina šećera ili karamel za balansiranje ukusa, mada kvalitetne tekile često ne zahtevaju dodavanje šećera.

Zaključak

Tekila je jedinstveno meksičko piće koje se dobija od soka agave, plante koja raste u centralnom delu Meksika. Proces proizvodnje tekile je složen i zahteva pažnju, veštinu i tradicionalne metode. Od berbe agave, pečenja, mlevenja i ceđenja, do fermentacije, destilacije i starenja, svaki korak ima svoju ulogu u stvaranju jedinstvenog ukusa i kvaliteta tekile.

Tekila je više od samo alkoholnog pića – ona je deo meksičke kulture i identiteta. Njen bogati ukus i karakterističan miris privlače ljude širom sveta, a različiti stilovi i brendovi tekile nude raznolike mogućnosti za istraživanje i uživanje u ovoj meksičkoj ikoni.

Bilo da je pijete čisto, u koktelima ili kao deo ukusnih meksičkih jela, tekila je piće koje izaziva strast i oduševljenje. Zahvaljujući posebnom procesu proizvodnje i kvalitetnim sastojcima, tekila će i dalje ostati jedno od najomiljenijih pića ljubitelja alkohola širom sveta.

Similar Posts