Najbrži načini da se izlečite od prehlade

Najbrži načini da se izlečite od prehlade

Prehlada je uobičajena bolest koja pogađa ljude širom sveta. Bez obzira na to koliko se trudimo da održimo zdrav način života, prehlada nas može iznenaditi u bilo koje doba godine. Kada se prehladite, važno je znati kako brzo i efikasno reagovati kako biste se što pre vratili normalnom funkcionisanju. U ovom članku ćemo razmotriti najbolje načine da se izlečite od prehlade u najkraćem mogućem roku.

Najbrži načini da se izlečite od prehlade: Savjeti i trikovi za brzu pomoć

Šta je prehlada i kako se javlja?

Prehlada je zarazna bolest respiratornog sistema koja je obično izazvana virusom. Najčešći uzročnici prehlade su rinovirusi, ali je takođe moguće zaraziti se i drugim virusima, kao što su koronavirusi ili adenovirusi. Prehlada se najčešće prenosi kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje, kiše ili priča, a vi udahnete kapljice koje sadrže virus.

Simptomi prehlade:

Simptomi prehlade mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali uobičajeni simptomi uključuju:

 • Kijanje
 • Curenje nosa
 • Začepljen nos
 • Bol u grlu
 • Kašalj
 • Blagi bolovi u mišićima
 • Povišena temperatura

Zašto je važno brzo reagovati? Brzo reagovanje na prehladu može ublažiti simptome i skratiti trajanje bolesti. Takođe, pravilno i brzo lečenje može vam pomoći da se vratite normalnim svakodnevnim aktivnostima i smanjite rizik od komplikacija. Takođe, ako reagujete na prve simptome prehlade, možete smanjiti šanse da zarazite druge ljude u svom okruženju.

Najbrži način kako izlečiti prehladu

Prirodni načini lečenja prehlade:

 1. Unošenje tečnosti: Jedan od najvažnijih koraka u lečenju prehlade je adekvatno hidriranje organizma. Pijte puno vode, biljnih čajeva, supa i svežih sokova kako biste održali hidrataciju. Topli napici, poput tople vode sa limunom i medom, mogu pomoći u ublažavanju simptoma.
 2. Odmaranje: Dajte svom telu dovoljno vremena za oporavak i odmor. Prehlada može biti iscrpljujuća, pa je važno odvojiti vreme za odmor i san. Odmor će pomoći vašem imunološkom sistemu da se bori protiv virusa i brže ozdravite.
 3. Korišćenje pare: Inhalacija pare može vam pomoći da oslobodite začepljen nos i olakšate disanje. Možete koristiti toplu vodu ili parni inhalator. Dodavanje nekoliko kapi esencijalnih ulja poput eukaliptusa ili nane u vodu može pojačati efekat inhalacije.
 4. Topli napici: Topli napici mogu umiriti nadraženo grlo i smanjiti kašalj. Pijenje tople vode sa medom ili biljnih čajeva poput kamilice ili nane može ublažiti simptome prehlade.
 5. Pravilna ishrana: Ishrana bogata voćem, povrćem, celovitim žitaricama i proteinima može ojačati imunološki sistem i pomoći telu da se izbori sa prehladom. Povećajte unos vitamina C, jer je poznato da ima blagotvoran uticaj na imunitet.

Farmakološki tretmani:

Uz prirodne metode lečenja, postoje i farmakološki tretmani koji mogu ublažiti simptome prehlade. Međutim, pre upotrebe bilo kakvih lekova, trebali biste se posavetovati sa lekarom ili farmaceutom.

Dezcongestantni sprejevi: Dezcongestantni sprejevi mogu pomoći u otvaranju začepljenog nosa i smanjenju otežanog disanja. Međutim, treba ih koristiti samo prema uputstvima i ne duže od preporučenog perioda, jer dugotrajna upotreba može izazvati reakciju nazalne sluzokožei stvaranje zavisnosti.

Analgetici i antipiretici: Za ublažavanje bolova i smanjenje povišene temperature, možete koristiti analgetske i antipiretičke lekove. Paracetamol je jedan od najčešće korišćenih lekova za ovu svrhu. Međutim, važno je pridržavati se preporučene doze i konsultovati se sa lekarom ili farmaceutom pre upotrebe, posebno ako već koristite neke druge lekove.

Echinacea i ostali dodaci ishrani: Postoje mnogi dodaci ishrani koji se promovišu kao sredstva za jačanje imunološkog sistema i ublažavanje simptoma prehlade. Echinacea je jedan od popularnih dodataka koji se često koristi za ovu svrhu. Međutim, efikasnost ovih dodataka nije naučno potvrđena, pa je važno biti oprezan i konsultovati se sa stručnjakom pre upotrebe.

Antibiotici: Važno je napomenuti da prehlada obično nije izazvana bakterijskom infekcijom i da antibiotici nisu efikasni u lečenju virusnih infekcija. Antibiotici se koriste samo u slučaju da se razvije bakterijska infekcija kao komplikacija prehlade. Uvek se posavetujte sa lekarom pre nego što započnete terapiju antibioticima.

Prevencija prehlade:

Prevencija je uvek bolja opcija od lečenja. Evo nekoliko mera koje možete preduzeti kako biste smanjili rizik od prehlade:

 1. Održavanje higijene: Redovno pranje ruku sapunom i vodom može sprečiti širenje virusa. Izbegavajte dodirivanje lica, posebno nosa, usta i očiju, jer to može pomoći u sprečavanju ulaska virusa u organizam.
 2. Jačanje imuniteta: Održavanje zdravog načina života, uključujući uravnoteženu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i adekvatan san, može ojačati imunološki sistem i smanjiti šanse za prehladu.
 3. Izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama: Ako je moguće, izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje su prehlađene ili imaju respiratorne simptome. Držite se podalje od gužvi i zatvorenih prostora gde je veća verovatnoća prenosa virusa.

Vakcinacija: Vakcinacija može pružiti zaštitu od određenih vrsta virusa koji uzrokuju prehladu, kao što je grip. Razgovarajte sa svojim lekarom o preporuci vakcine protiv gripa i drugih virusa koji uzrokuju prehladu kako biste smanjili rizik od infekcije.

Kada se obratiti lekaru?

U većini slučajeva, prehlada se može izlečiti kod kuće bez potrebe za posetom lekaru. Međutim, postoje situacije kada je važno potražiti medicinsku pomoć:

 • Ako imate visoku temperaturu koja ne reaguje na antipiretičke lekove.
 • Ako imate teške simptome koji ometaju normalno funkcionisanje.
 • Ako imate otežano disanje, jake bolove u grudima ili druge znakove respiratornih komplikacija.
 • Ako imate oslabljen imunološki sistem ili druge hronične zdravstvene probleme.
 • Ako se simptomi prehlade ne poboljšaju nakon nekoliko dana ili se pogoršavaju.

Važno je da se posavetujete sa lekarom kako biste dobili pravilnu dijagnozu i terapiju ako mislite da vaša prehlada zahteva medicinsku pažnju.

Zaključak

Prelada je česta bolest koja može uticati na našu svakodnevnu produktivnost i blagostanje. Iako ne postoji magični lek koji će trenutno izlečiti prehladu, brzo reagovanje i pravilno lečenje mogu ublažiti simptome i skratiti trajanje bolesti.

Prirodni načini lečenja, kao što su unošenje tečnosti, odmor, inhalacija pare i pravilna ishrana, mogu biti od pomoći u oporavku. Farmakološki tretmani poput dezcongestantnih sprejeva i analgetika takođe mogu olakšati simptome. Prevencija prehlade, kao što su održavanje higijene, jačanje imuniteta, izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama i vakcinacija, ključni su u smanjenju rizika od infekcije.

Uvek se obratite lekaru ako imate ozbiljne simptome ili se simptomi ne poboljšavaju nakon nekoliko dana. Važno je da brinemo o svom zdravlju i preduzmemo odgovarajuće mere kako bismo se izborili sa prehladom i što pre se vratili normalnom životu.

 

Vezane objave