Žandar karte

Žandar Karte: Kartaška igra Žandar(m) – Pravila i sve ostalo

Žandar, poznata i kao Žandarm ili Žandara, je igra sa kartama koja zauzima posebno mesto u srcima mnogih igrača u Srbiji i većini zemalja na Balkanu. Žandar Karte je igra koja je osvojila popularnost zbog svoje jednostavnosti, uzbudljivosti i društvenog aspekta koji nudi. Bez obzira da ste iskusni igrač ili tek počinjete da istražujete svet karata, Žandar je savršena igra za vas.

U ovom  članku, objasnićemo najsitnije detalje oko igre žanda, objasnićemo pravila Igre Žandar, strategije, varijacije, istoriju i mnoge druge aspekte koji čine Žandar tako jedinstvenom i omiljenom igrom pogotovo nekih starijih generacija.

Mnogima od nas Žandar je prva kartaška igra koju su naučili igrajući sa bakom. Ova igra sa kartama nam je bila najjednostavnija za naučiti, ali i najuzbudljivija zbog moći koju je nosima karta Žandar. Žandar je popularna kartaška igra koja se igra sa standardnim špilom od 52 karte. Ova igra pruža zabavu i izazov, bilo da se igra u dvoje, troje, četvoro, ili u parovima. U ovom vodiču, detaljno ćemo obraditi pravila igre Žandar, strategije, i sve što treba da znate kako biste postali majstor ove igre.

Pravila kartaške igre Žandar

Žandar Karte Poreklo i istorja:

Tačan izvor i poreklo igre Žandar ostaju velom zavijeni u misteriji. Neki tragovi ukazuju na to da je igra nastala u 19. veku u Srbiji, dok drugi izvori navode da je njeno poreklo u Nemačkoj ili Austriji. Bez obzira na njeno poreklo, Žandar se kroz decenije raširila i postala omiljena igra u mnogim delovima Balkana i centralne Evrope.

Većina stručnjaka se slaže da je Žandar nastao na Balkanu, verovatno u 19. veku. Njegova jednostavna pravila i dinamična igra brzo su osvojili srca ljudi, šireći se usmenom predajom kroz kafane i domove.

Naziv “Žandar” (policajac) sugeriše da je ova igra sa kartama možda nastala u vreme kada je policijska sila bila vidljivija u društvu. Moguće je da je igra dobila ime po strogim pravilima i potrebi za brzim reakcijama, slično radu policajaca.

Drugi navode ovo:  Igra je nastala u drugoj polovini 19. veka, a poreklo joj se vezuje za tadašnje Osmansko carstvo. Žandar je igra koja se igra s običnim kartama, a svoje ime je dobila po turskoj riječi „çandır” što je ime regije u Turskoj gde je po predanju ova igra sa kartama nastala.

Prema nekim istraživanjima, igra žandar je nastala kao varijanta starije francuske igre pod nazivom „Le Bête”, što znači zver ili čudovište. Ta igra je u 16. veku bila popularna među francuskim plemstvom, a kasnije je stigla do Osmanskog carstva, gde se razvila u današnji oblik.

Pravila kartaške igre Žandar:

Pošto mnogi ne znaju kako se igra kartaška igra Žandar pripremili smo i pravlila. Prilično su prosta pravila ilako je naučiti igrati ovu kartašku igru. Igra Žandar se igra sa standardnim špilom od 52 karte. Broj igrača može varirati od dva do četiri, a igra se može igrati i u timovima od dva igrača. Ali najčešće se Žandar igra u dvoje.

Priprema za igru:

 1. Karte se dobro promešaju i prvi iza delioca karti preseče i izbaci prve 4 karte sa dna na sto, zatim delilac podeli igračima po 4 karte sa vrha.
 2. Preostale karte se postavljaju na sredinu stola, licem okrenutim prema gore, formirajući “talon”.

Tok igre:

 1. Izbacivanje žandara: Da ponovimo kad se preseče iz talona se otkrivaju 4 karte. Ako se među njima nalazi žandar, on se izbacuje iz igre, ostavlja se na dnu (i pripašće deliocu)  i zamenjuje ga sledeća karta sa dna špila.
 2. Uporedba karata: Igrači naizmenično odigravaju jednu kartu iz ruke na talon. Cilj je da se karta koju igrač baca uzme jednu ili više karata na talonu. To se može učiniti na sledeće načine:
  • Brojčane karte: Brojčane karte se  uzimaju kartom istog broja, ili kartom veće vrednosti. Odnosno devetka može nositi 6+3 ili 5+4….
  • Slikovne karte: Slikovne karte (dama, kralj, as) se pobijaju istom slikovnom kartom (npr. dama pobija damu).
  • Žandar: Žandar pobija bilo koju kartu nosi sve karte koje su na stolu.
 3. Skupljanje karata: Ako igrač uspešno uzme kartu na talonu, on skuplja sve karte sa talona koje je pobio. Ove karte se dodaju u njegove osvojene karte koje se poslije računaju.
 4. Nova tura delenja: Posle izbačenih po 4 karte, dele se nove karte igračima.
 5. Osušivanje žandara: Ako igrač nema kartu kojom može da pobije kartu na talonu, on mora “osušiti” žandara. To je tuga pregolema kad vam se osuši žandar. Npr baba protiv koje igrate je ponele 8 mak i dvojku mak (malu) sa velikom desetkom (karo desetka) u pretposljednjem bacanju i vaš žandar nema šta da ponese, tada se kaže za žandara da se osušio. U tom slučaju, igrač ne dobija nijednu kartu. No žandar ostane sam na talonu.
 6. Onaj koji poslednji nosi, nosi i one karte koje su ostale na talonu.

  Kako se igra Žandar karte
  Kako se igra Žandar karte
 7. Bodovanje: Na kraju igre, igrači sabiraju bodove na osnovu karata u svojim kupovima:
  • 2 Tref/djetelina/makovska (mala): Dvojka tref (mak) je karta koja je izuzetno vrijedna u žandaru i nosi jedan poen. Uvek vam mora cilj biti da poneset malu (dvojka tref, mak, djetelina) jer ona donosi  1 poen.
  • Više trefova/djetelina/makova: Igrač koji je poneo najviše karata koje imaju znak trefa (moja baba me naučila da je to mak) dobija 1 poen. Treba znati da je dovoljno za pobedu u makovima/trefovima/detelinama da ponesete 7 ili više makova. Onaj ko osvoji više makova osvaja jedan poen.
  • Desetka karo/kocka (velika): Velika je karo odnosno desetka kocka i onaj ko je ponese osvaja takođe jedan poen.
  • Najviše karata: Igrač sa najviše osvojenih karata dobija 2 poena. (Ukoliko dva ili više igrača imaju isti broj karata, niko ne dobija bodove za ovu karte.) Da bi karte bile vaše potrebno vam je 27 ili više osvojenih karata. Ukoliko oba igrača imaju po 26 karata (jer je u špili 52 karte onda se kaže: Pata karte ili nerešeno i nikome ne idu 2 boda od karata koliko nose karte.

Pobjeda: Igra se igra toliko rundi dok neki igrač ne postigne 21 poen. Taj igrač je pobednik.

Strategije u igri Žandar:

Igra Žandar, iako na prvi pogled jednostavna, zahteva određenu strategiju kako bi se povećale šanse za pobedu. Evo nekoliko savjeta koje treba imati na umu:

 • Pamćenje bačenih karata: Obavezno zapamtite koju ste kartu već bacili i koja je karta odnešena sa talona. Ovo vam može pomoći da strategijski odigravate karte i pravite željene kombinacije.
 • Prioritet žandaru: Žandar je moćna karta koja može vam doneti bilo koju kartu. Zbog toga, važno je da ga zadržite što duže, jer vam omogućava fleksibilnost pri osvajanju karata na talonu.
 • Veće karte: Brojčano veće karte nude više opcija za osvajanje. Na primer, sedmicom možete osvajati šestice, petice i četvorke. VAŽNA NAPOMENA: za razliku od tablića As uvek se računa kao 1 i Dama, i Kralj ne mogu nositi 13 ili 14 već samo druge dame i kraljeve.
 • Skupljajte makove, skupljajte više karata, obratite pažnju na Malu (dvojka mak) i Veliku (desetka karo): Obratite pažnju na karte koje mogu doneti poene za makove odnosno trefove, i velike i malo (desetka karo i dvojka mak). Takođe čak i ako su nekad karte na talonu prazne, mogu vam doneti dva poena ukoliko imate više karata pri prebrojavanju odnesenih karata.

Varijacije igre Žandar:

Osnovna pravila igre Žandar pružaju solidnu osnovu za igranje. Međutim, postoje i brojne popularne varijacije koje mogu učiniti igru još zanimljivijom i raznovrsnijom. Evo nekoliko primera:

 • Bez žandara: U ovoj verziji se ne koristi žandar karta. Igra se fokusira na strategijsko nošenje karata većim brojem i slikama. Ova verzija Žandara umnogome podseća na Tablić
 • Tri runde: Igra se u tri runde do 21, a pobednik je igrač sa najviše bodova na kraju tri runde.
 • Ekipe: Igra se u timovima od dva igrača, a pobednički tim je onaj koji prvi postigne 21 poen. Saradnja i komunikacija između partnera su ključni za pobedu u ovoj verziji.
 • Bonus poeni za kraljeve i dame: U ovoj verziji, karte kralj i dama mogu donositi bonus poene (npr. 2 poena za kralja i 1 poen za damu). Ovo dodaje dodatni strateški element igri.

Igranje Žandara i karata:

Osim zabave i druženja, igra Žandar nudi i niz drugih prednosti:

 • Razvijanje mentalnih sposobnosti: Igra zahteva koncentraciju, pamćenje i strategijsko razmišljanje kako bi se zapamtile karte na talonu i izabrala optimalna strategija za pobijanje i bodovanje.
 • Širenje društvenog kruga: Igra Žandar je savršena za igranje sa prijateljima i porodicom, a jednostavna pravila omogućavaju uključivanje igrača svih uzrasta i nivoa iskustva.
 • Relaksacija i antistres: Fokus na igru i strategiju može pomogći u smanjenju stresa i omogućiti mentalni odmor.
 • Prenos tradicije: Igra Žandar predstavlja deo kulturnog nasleđa i tradicije igre karata u Srbiji i regionu. Igranje Žandara može povezati generacije i prenositi tradiciju igre na mlađe.

Kultura i popularnost kartaške igre Žandar:

Igra Žandar nije samo zabavna aktivnost, već i deo kulture i društvenog života. Dok nije bilo toliko kompjutera i pogotovo interneta Žandar i karte su bili mnogo zastupljeniji u brojnim porodicama. Ipak ćesto se i danas igra u kafićima, kod kuće i na putovanjima, a može se pojaviti i u književnim delima, filmovima i TV serijama kao element priče ili scena druženja. Popularnost igre Žandar potvrđuje i postojanje online platformi i mobilnih aplikacija gde se igrači mogu virtuelno okupljati i igrati protiv drugih.

Lekcije i tutoriali za igranje Žandara:

Za one koji tek počinju da igraju Žandar, postoji mnogo resursa dostupnih za učenje pravila i strategije.

 • Online tutoriali: Na internetu možete pronaći brojne video zapise i tekstualne tutorijale koji jasno i jednostavno objasšnjavaju pravila igre Žandara.
 • Mobilne aplikacije: Neke mobilne aplikacije za igranje karata nude i igru Žandar, često sa ugrađenim tutorijalima i vežbama za početnike.
 • Učenje od iskusnih igrača: Igranje sa prijateljima i porodicom koji već znaju igru je odličan način da se nauče osnovna pravila i strategije.

Zaključak:

Igra Žandar predstavlja više nego samo jednostavnu kartašku igru. Ona je simbol druženja, zabave i mentalne agilnosti. Bez obzira da li ste iskusni igrač ili tek počinjete da se upoznajete sa Žandarom, ova igra vam nudi beskrajne mogućnosti za zabavu i druženje. Okupite prijatelje i porodicu, izvucite špil karata, i prođite kroz uzbudljivo putovanje strategije i napetosti u svetu igre Žandar.

Uživajte u igri!

Similar Posts