Šta napraviti sa starim bananama?

Da li ste se ikada pitali šta napraviti sa starim bananama koje se čine previše zrelim za jelo? Ako ste kao većina nas, verovatno ste više puta bili u situaciji da imate nekoliko prezrelih banana koje vam jednostavno izgledaju nepojedive. No, sa malo kreativnosti i znanja, stare banane mogu postati glavni sastojak mnogih ukusnih obroka i tretmana. U ovom članku, otkrićete ne samo kako da iskoristite te “prezrele” voćkice, već i zašto je to korisno za vas i za našu planetu.

Zašto ne bacati stare banane?

Stare banane su, iako možda ne izgledaju najprimamljivije, prava nutritivna bomba. Kako banana sazreva, njen skrob se pretvara u šećer, što je čini slađom. Osim toga, stare banane su bogate antioksidansima, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u organizmu.

Ekološki aspekt je takođe vrlo važan. Bacanjem hrane, ne bacamo samo samu hranu, već i resurse koji su uloženi u njenu proizvodnju: vodu, energiju, rad i zemlju. Korišćenjem starih banana umesto njihovog bacanja, direktno doprinosimo smanjenju otpada hrane i čuvanju prirodnih resursa.

šta napraviti sa starim bananama

Recepti sa starim bananama

Banana hleb

Jedan od najpopularnijih načina da se iskoriste prezrele banane je pravljenje banana hleba. Ovaj sočan i ukusan desert je omiljen među mnogima i pruža savršenu priliku da se iskoriste one banane koje se čine previše zrele.

Sastojci:

  • 3 prezrele banane
  • 2 jaja
  • 75g putera
  • 200g šećera
  • 250g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 50g oraha ili čokoladnih kapljica (opciono)

Uputstvo: Počnite tako što ćete izgnječiti banane viljuškom. U drugoj činiji, umutite puter sa šećerom dok ne postane kremasto. Dodajte jaja jedno po jedno, stalno mešajući. U smesu dodajte izgnječene banane. U posebnoj činiji, pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Postepeno dodajte suve sastojke u mokre i mešajte dok se ne sjedini. Ukoliko želite, možete dodati orahe ili čokoladne kapljice. Sipajte smesu u kalup za hleb koji ste prethodno premazali puterom ili stavili papir za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 60 minuta. Proverite čačkalicom da li je hleb pečen. Ako čačkalica izađe suva, hleb je gotov.

banana bread

Palačinke sa bananom

Još jedna odlična ideja za iskorišćenje starih banana su palačinke sa bananom.

Sastojci:

  • 2 prezrele banane
  • 200g brašna
  • 2 jaja
  • 250ml mleka
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 2 kašike šećera
  • puter ili ulje za prženje

Uputstvo: Izgnječite banane viljuškom u glatku smesu. U velikoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i šećer. U sredini napravite udubljenje i dodajte jaja, izgnječene banane i polako dodavajte mleko dok mešate. Mešajte dok ne dobijete glatku smesu bez grudvica. Na tiganju, zagrijte malo putera ili ulja, sipajte kutlaču smese i pecite palačinke s obe strane dok ne postanu zlatno-smeđe. Poslužite sa medom, čokoladnim prelivom ili voćem po želji.

Smoothie sa bananom

Za one koji traže brzu i osvežavajuću užinu, smoothie sa bananom je pravi izbor. Stare banane daju ovom napitku posebno bogat i slađi ukus.

Sastojci:

  • 2 prezrele banane
  • 200ml jogurta ili mleka
  • 1 kašika meda ili agave sirupa
  • par kockica leda

Postupak pripreme: U blender stavite banane, jogurt ili mleko, med ili agava sirup i led. Miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Poslužite odmah, ukrasite svežim voćem ili čokoladnim mrvicama.

Banana ledene kocke

Ako želite da sačuvate banane za kasniju upotrebu, banana ledene kocke su odlična ideja. Jednostavno izgnječite banane i stavite ih u kalupe za led. Kada su potpuno zamrznute, možete ih koristiti za hladne napitke ili smoothie.

Kreativne ideje za iskorišćenje starih banana

Prirodna maska za lice

Banane su odlične za kožu. Bogate su vitaminom C, koji pomaže u borbi protiv oštećenja kože od slobodnih radikala. Takođe, banane sadrže mnoge hranljive materije koje mogu pomoći u hidrataciji kože.

Uputstvo za pravljenje: Izgnječite jednu prezrelu bananu dok ne dobijete glatku pastu. Po želji, dodajte kašiku meda ili jogurta. Nanesite smesu na lice i ostavite da deluje 15-20 minuta. Isperite toplom vodom.

Domaći banana sirup

Ako ste ljubitelj slatkiša, domaći banana sirup je savršen za vas. Ovaj sirup možete koristiti kao preliv za palačinke, sladoled ili voćne salate.

Postupak pripreme: U šerpi, kombinujte 2 izgnječene banane, 200g šećera i 150ml vode. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne zgusne. Ohladite i sipajte u sterilisane staklenke.

Banana čips

Za zdravu i ukusnu grickalicu, isprobajte banana čips. Tanke kriške banana se suše dok ne postanu hrskave.

Kako pripremiti i servirati: Isecite banane na tanke kolutove, pospite malo cimeta ili šećera i rasporedite na papir za pečenje. Sušite u rerni na 100°C dok ne postanu hrskave. Čuvajte u zatvorenoj kutiji.

Saveti za čuvanje banana

Da biste produžili svežinu banana, držite ih dalje od drugog voća i povrća, jer oslobađaju gas etilen koji može ubrzati sazrevanje drugih namirnica. Ako želite da usporite proces sazrevanja, možete čuvati banane u frižideru. Iako će koža postati tamna, unutrašnjost će ostati sveža i ukusna.

Stare banane su pravo blago koje često previdimo. Umesto da ih bacimo, možemo ih iskoristiti na mnoge kreativne načine i uživati u njihovim brojnim koristima. Pored toga, smanjenjem otpada hrane činimo dobro delo za našu planetu. Nadamo se da će vas ovaj članak inspirisati da eksperimentišete sa različitim receptima i idejama i da pronađete nove načine kako da iskoristite sve što nam priroda pruža.

Similar Posts