20+ Najboljih filmova o fudbalu

Najbolji filmovi o fudbalu za gledanje i uživanje

Fudbal je najpopularniji sport na svetu, sa milijardama ljudi koji ga prate i igraju širom planete. Ova strast prema fudbalu se odražava i u svetu kinematografije, gde su mnogi filmovi posvećeni ovoj divnoj igri. Filmovi o fudbalu pružaju uzbudljive priče, emotivne trenutke i inspirativne poruke koje se mogu povezati sa svima, čak i sa onima koji nisu ljubitelji sporta. U ovom članku predstavljamo 15 najboljih filmova o fudbalu koji su obeležili žanr i osvojili srca publike širom sveta.

20+ Najboljih filmova o fudbalu

“Goal!” trilogija (2005-2009)

“Goal!” trilogija prati priču mladog meksičkog fudbalera Santiaga Muneza koji se bori da ostvari svoj san i zaigra za svoj omiljeni klub, Njukasl junajted. Ovi filmovi kombinuju uzbuđenje fudbalske akcije sa emocionalnom pričom o snazi volje i istrajnosti.

“Bend It Like Beckham” (2002)

Ovaj film prati priču devojke indijskog porekla, Džesi, koja sanja da postane profesionalna fudbalerka, ali se suočava sa predrasudama svoje tradicionalne porodice. Uz podršku svoje najbolje prijateljice, Džesi se bori protiv društvenih očekivanja i sledi svoju strast prema fudbalu.

“Escape to Victory” (1981)

Smješten u vreme Drugog svetskog rata, “Escape to Victory” prati grupu zarobljenih savezničkih vojnika koji organizuju fudbalsku utakmicu protiv nacističke ekipe. Ovaj film kombinuje fudbalsku akciju sa elementima ratne drame i oda hrabrosti i zajedništvu.

“The Damned United” (2009)

Baziran na istinitim događajima, “The Damned United” se fokusira na kontroverzni period u karijeri menadžera Brajana Klafda. Film prikazuje njegovu vladavinu kao menadžera Lids junajteda i sukob sa igračima, istovremeno pružajući uvid u taktiku i pritisak koji dolazi sa vođenjem fudbalskog kluba.

najbolji filmovi o fudbalu

“The Class of '92” (2013)

Ovaj dokumentarni film prati priču o šestorici fudbalera koji su postali legendarni u Mančester junajtedu – Dejvid Bekam, Rajan Gigs, Pol Skols, Niki But, Gejri Nevil i Fil Nevil. Film pruža intimni uvid u njihove karijere, uspone i padove, kao i njihovu blisku vezu koja je oblikovala jednu od najuspešnijih generacija u engleskom fudbalu.

“The Game of Their Lives” (2005)

Baziran na istinitim događajima, “The Game of Their Lives” prati priču o američkoj fudbalskoj ekipi koja je iznenadila svet osvajanjem pobede protiv Engleske na Svetskom prvenstvu 1950. godine. Ovaj film ističe snagu timskog duha i hrabrosti i slavi podvig koji je inspirisao naciju.

“Shaolin Soccer” (2001)

“Shaolin Soccer” je akciona komedija iz Hong Konga koja kombinuje elemente fudbala i kung-fua. Glavni junak, bivši shaolin monah, okuplja tim bivših fudbalskih talenata kako bi pobedili u turniru i osvojili slavu. Ovaj film je nekonvencionalan i zabavan pogled na fudbal kroz jedinstvenu perspektivu.

“The Big Green” (1995)

“The Big Green” je porodična sportska komedija o malom mestu u Teksasu koje formira nekonvencionalni fudbalski tim. Uz podršku svog ekscentričnog trenera, ova grupa dece dokazuje da nisu samo autsajderi, već da mogu dostići velike stvari kroz timski rad i strast prema fudbalu.

“The Cup” (1999)

Ovaj film, smešten u Tibet, prikazuje kako lokalna zajednica otkriva fudbal kroz televizijske prenose Svetskog prvenstva. Grupa mladića odlučuje da formira svoj tim i izazove rivala iz obližnjeg samostana. “The Cup” pruža duhovitu i srdačnu priču o snazi sporta ujedinjenja ljudi.

“Green Street Hooligans” (2005)

Iako se “Green Street Hooligans” više fokusira na huliganizam nego na fudbal, ovaj film pruža intenzivan pogled na svet navijača i sukobe između različitih navijačkih grupa. Fudbal služi kao pozadina za prikaz rivalstva i strasti koje prevazilaze teren.

“United” (2011)

Baziran na stvarnim događajima, “United” prati priču o avionskoj nesreći Mančester junajteda 1958. godine, poznatoj kao Tragedija na Minhenu. Film se fokusira na posleratnu obnovu kluba i borbu igrača i menadžera da prevaziđu tragediju i ponovo izgrade tim.

“Offside” (2006)

“Offside” je iranski film koji prati grupu devojaka koje se prerušavaju u muškarce kako bi prisustvovale fudbalskoj utakmici, zabranjenoj za žene u njihovoj zemlji. Film ističe rodne i socijalne probleme kroz fudbalsku perspektivu, istovremeno pružajući humor i dublje poruke.

“The Keeper” (2018)

“The Keeper” je biografski film koji prati život Bertija Trautmana, bivšeg nemačkog vojnika koji je postao legendarni golman Mančester sitija. Film prikazuje Trautmanovu borbu sa predrasudama i izazovima, dok dokazuje svoju vrednost na terenu. Ova inspirativna priča slavi snagu fudbala u prevazilaženju prepreka.

“The Football Factory” (2004)

“The Football Factory” je drama koja se fokusira na kulturu huliganizma u engleskom fudbalu. Iako je fudbal ovde prikazan kao kontekst za nasilje i sukobe, film pruža uvid u tamnu stranu navijačke subkulture, otkrivajući kompleksnost strasti prema fudbalu.

“She's the Man” (2006)

Ova romantična komedija donosi modernu adaptaciju Šekspirove “Dvanaeste noći” smeštenu u srednjoškolski fudbalski tim. Glavna junakinja, Viola, prerušava se u svog brata blizanca kako bi igrala fudbal, suočavajući se sa izazovima i komičnim situacijama. Film kombinuje humor, ljubav i fudbalsku akciju.

“Zidane: A 21st Century Portrait” (2006)

Ovaj dokumentarni film prati fudbalsku ikonu Zinedina Zidana tokom jedne utakmice. Kroz vizuelno zanimljivu i eksperimentalnu formu, film pruža intimni uvid u misli, emocije i akcije Zidana tokom utakmice, stavljajući gledaoce direktno u srce dešavanja.

“Maradona” (2019)

Ovaj dokumentarni film istražuje život i karijeru fudbalske legende Dijega Maradone. Kroz arhivske snimke, intervjue i intimne trenutke, film nas vodi kroz uspone i padove Maradonine karijere, otkrivajući njegovu strast prema fudbalu i uticaj na svet sporta.

“Rudo y Cursi” (2008)

“Rudo y Cursi” je meksička komedija koja prati priču o dvojici bratskih rivala, Rudoa i Cursija, koji sanjaju da postanu profesionalni fudbaleri. Film istražuje njihove uspone i padove u fudbalskoj karijeri, ali i dublje teme kao što su rivalstvo i porodične veze.

“The Great Game” (2015)

“The Great Game” je britanski film koji istražuje rivalstvo između dveg
rivalne fudbalske ekipu iz Mančestera. Ovaj film baca svetlo na strast, ljubav i sukobe koji proističu iz rivaliteta između navijača i igrača.

“The Longest Yard” (2005)

Ovaj sportski film kombinuje elemente fudbala i američkog fudbala. Bivši profesionalni fudbaler koji je postao zatvorenik okuplja tim zatvorenika da se takmiče protiv zatvorske ekipe. Ovaj film nudi akciju, humor i poruku o drugim šansama i timskom duhu.

“Looking for Eric” (2009)

“Looking for Eric” je britanska komedija-drama o životu prosečnog čoveka koji se suočava sa teškoćama. Kroz maštovite sekvence, lik Erika Kantonara, bivšeg fudbalera Mančester junajteda, postaje izvor inspiracije i podrške glavnom junaku. Film ističe snagu prijateljstva i snagu sportskog idola.

Zaključak:

Filmovi o fudbalu su uzbudljivi, emotivni i inspirativni, pružajući nam različite perspektive na ovu omiljenu igru. Kroz ove 15 najboljih filmova, možemo iskusiti uzbuđenje na terenu, suočiti se sa preprekama i uživati u pričama koje odašilju snagu timskog duha i istrajnosti. Bez obzira na to jeste li ljubitelj fudbala ili ne, ovi filmovi imaju sposobnost da vas inspirišu i podstaknu da verujete u sopstvene snove.

Similar Posts