|

Korisne i pametne igrice za decu od 6, 7 i 8 godina

Danas, u eri digitalne tehnologije, igrice postaju sastavni deo svakodnevnog života mnoge dece. Dok neki roditelji gledaju sa zabrinutošću na ovu pojavu, drugi razumeju da igrice, ako su pravilno odabrane, mogu biti veoma korisne za razvoj deteta. Izbor prave igrice može biti ključni faktor u razvoju raznih veština kod dece, poput kritičkog razmišljanja, rešavanja problema i timskog rada.

U svetu gde postoji hiljade igrica, kako znati koje su najbolje za vaše dete? U ovom članku ćemo se pozabaviti upravo tim pitanjem, istražujući prednosti pametnih igrica i preporučujući najbolje korisne i pametne igrice za decu od 6, 7 i 8 godina.

Prednosti pametnih igrica

Igrice nisu samo zabava. One mogu biti i alatka za učenje. Pametne igrice, posebno dizajnirane da podstaknu razvoj određenih veština kod dece, mogu imati brojne prednosti.

 • Razvijanje kognitivnih sposobnosti: Mnoge igrice zahtevaju od igrača da prate više stvari odjednom, donose brze odluke i rešavaju kompleksne probleme. Kroz ovakve aktivnosti, deca razvijaju svoje kognitivne sposobnosti, uključujući pažnju, percepciju i pamćenje.
 • Unapređenje kreativnog mišljenja: Igrice poput onih koje se baziraju na građenju ili dizajniranju omogućavaju deci da izraze svoju kreativnost. Deca mogu eksperimentisati sa različitim idejama, kombinovati različite elemente i kreirati nešto jedinstveno.
 • Veštine rešavanja problema: Mnoge igrice postavljaju pred igrača izazove koje treba rešiti da bi se prešao na sledeći nivo. Kroz ove izazove, deca uče kako da analiziraju probleme, traže rešenja i donose odluke.

Korisne i pametne igrice za decu od 6, 7 i 8 godina

Top 10 igrica za decu od 6 godina

Uzrast od 6 godina je poseban. Deca postaju sve nezavisnija, ali i dalje vole igre koje su jednostavne i intuitivne. Evo nekih igrica koje su idealne za šestogodišnjake:

 • LEGO video igre: Ove igrice kombinuju poznate LEGO figurice i setove sa digitalnim svetom, omogućavajući deci da grade i kreiraju dok igraju.
 • Super Mario serija: Ove klasične igrice su jednostavne za shvatanje, ali pružaju dovoljno izazova da drže pažnju deteta.
 • Toca Life serija: Ove interaktivne igrice omogućavaju deci da istražuju različite svakodnevne situacije, poput odlaska kod lekara ili kupovine u prodavnici.
 • Osmo – Genius Starter Kit: Interaktivna igrica koja kombinuje digitalni i fizički svet, podstičući decu da koriste ruke i mozak.
 • Zoombinis: Logička avantura koja pomaže deci da razvijaju sposobnost rešavanja problema.

Ove igrice su samo početak. Mnoge druge igrice, kao što su “Puzzingo”, “Monument Valley” i “Rush: A Disney Pixar Adventure”, također mogu biti odličan izbor za šestogodišnjake.

Top 10 igrica za decu od 7 godina

Kako deca rastu, tako se i njihovi interesi menjaju. Igrice koje su idealne za sedmogodišnjake često imaju više izazova i kompleksnosti:

 • Minecraft: Ova igrica omogućava deci da kreiraju i grade sopstvene svetove. Pored kreativnosti, deca takođe uče osnove programiranja.
 • Roblox: Platforma na kojoj deca mogu igrati igre kreirane od strane drugih korisnika ili kreirati sopstvene igre.
 • DragonBox Numbers: Matematička igrica koja dečiji razvoj stavlja u prvi plan.
 • SimCity BuildIt: Deca mogu izgraditi i upravljati sopstvenim gradom, učeći o urbanom planiranju i upravljanju resursima.
 • Prodigy Math Game: Igrica koja kombinuje RPG elemente sa matematičkim zadacima.

Igre kao što su “Slime Road”, “Just Dance Kids” i “National Geographic Challenge” također mogu biti zabavne i edukativne za ovaj uzrast.

Top 10 igrica za decu od 8 godina

Osam godina je uzrast kada mnoga deca postaju veštiji igrači i traže veće izazove:

 • Scratch: Online platforma gde deca mogu da uče osnove programiranja kroz kreiranje igrica.
 • Civilization VI: Strateška igrica koja uči decu o istoriji, kulturi i upravljanju civilizacijom.
 • Stardew Valley: Igrica koja se fokusira na vođenje farme, gde deca uče o upravljanju vremenom i resursima.
 • The Legend of Zelda serija: Avanturističke igre koje razvijaju kritičko razmišljanje i veštine rešavanja problema.
 • RollerCoaster Tycoon: Deca mogu dizajnirati i upravljati sopstvenim zabavnim parkom.

Druge preporučene igre za ovaj uzrast uključuju “Lumino City”, “Star Wars: The Force Awakens” i “Rocket League”.

Kako osigurati bezbednost dece prilikom igranja online igrica

Dok je online igranje može biti zabavno i edukativno, roditelji treba da budu svesni potencijalnih rizika. Evo nekoliko saveta za osiguranje bezbednosti vašeg deteta online:

 • Postavljanje roditeljskih kontrola: Većina platformi i igara nudi roditeljske kontrole koje omogućavaju roditeljima da ograniče pristup određenim sadržajima ili funkcijama.
 • Razgovarajte sa detetom: Objasnite detetu potencijalne opasnosti online igranja, kao što su nepoznati igrači ili deljenje ličnih informacija.
 • Pratite aktivnosti: Redovno proveravajte koje igre vaše dete igra i sa kim komunicira online.

U digitalnom dobu, igrice postaju sveprisutne u životima naše dece. Međutim, pravilnim izborom i nadzorom, igrice mogu biti koristan alat za edukaciju i razvoj vašeg deteta. Bilo da je vaše dete zainteresovano za građenje, programiranje, rešavanje problema ili samo želi da se zabavi, postoji igrica koja će odgovarati njegovim interesima i potrebama.

FAQ (Često postavljana pitanja):

 1. Da li su sve igrice navedene u članku bezbedne za decu?
  Odgovor: Igrice koje su navedene u članku su preporučene za određene uzraste, ali roditelji bi uvek trebalo da provere sadržaj igre i postavke pre nego što je daju detetu na korišćenje.
 2. Kako mogu da postavim roditeljske kontrole na igricama?
  Odgovor: Većina platformi i igrica nudi opciju roditeljskih kontrola. Preporučujemo da pročitate uputstvo ili vodič za određenu igru ili platformu kako biste saznali više o postavljanju tih kontrola.
 3. Da li igrice zaista mogu da poboljšaju kognitivne sposobnosti deteta?
  Odgovor: Mnoge igrice su dizajnirane tako da podstiču kritičko razmišljanje, rešavanje problema i druge kognitivne sposobnosti. Međutim, ključ je u balansu i odabiru pravih igrica koje su edukativne i stimulativne za mozak.
 4. Koliko vremena bi moje dete trebalo da provodi igrajući video igre?
  Odgovor: Iako nema striktnog pravila, preporučuje se da deca provode ograničeno vreme igrajući video igre dnevno, a ostatak dana provode baveći se drugim aktivnostima, kao što su čitanje, fizička aktivnost i interakcija s drugima.
 5. Da li su online igrice sigurne za moje dete?
  Odgovor: Dok mnoge online igrice mogu pružiti vredno iskustvo, takođe postoji rizik od interakcije s nepoznatim igračima. Roditelji bi trebalo da prate online aktivnosti svog deteta i razgovaraju s njim o potencijalnim rizicima.
 6. Gde mogu da pronađem više preporučenih igrica za različite uzraste?
  Odgovor: Postoji mnogo online resursa i sajtova posvećenih recenzijama i preporukama video igara za decu. Pretraga interneta ili konsultacija s stručnjacima može pomoći u odabiru najboljih igara za vaše dete.
 7. Da li moje dete može da nauči programiranje kroz video igre?
  Odgovor: Da, neke igrice, kao što je Scratch, su dizajnirane da poduče decu osnovama programiranja kroz interaktivno i zabavno iskustvo.

Similar Posts