Kako Skinuti Silikon sa Tuš Kabine ili Kade
|

Kako Skinuti Silikon sa Tuš Kabine ili Kade

Kako skinuti silikon sa tuš kabine i kade? Ovo je često postavljano pitanje u domaćinstvima širom sveta. Silikon se često koristi za zaptivanje spojeva u kupaonicama i kuhinjama, čineći ih vodootpornim i estetski prihvatljivim. Međutim, tokom vremena, silikon može izgubiti svoju funkcionalnost, postati mrljav ili plesniv. Ovo nije samo estetski problem, već i higijenski, budući da plesan i buđ mogu da se razviju u pukotinama silikonskog zaptivača. Stoga, nije samo važno znati kako ukloniti stari silikon, već i kako ga pravilno zameniti novim.

Kroz ovaj članak, vodićemo vas kroz detaljan proces kako da skinete stari silikon sa tuš kabine i kade i pružićemo korisne savete kako da to uradite efikasno i sa što manje muke. Ukoliko želite osvežiti izgled svoje kupaonice i očuvati higijenu, sledite naše korake.

Koraci za Bezbedno Skidanje Starog Silikona sa Kade ili Tuš Kabine

Da biste pravilno i bezbedno skinuli stari silikon, potrebno je slediti određene korake:

 1. Priprema: Pre nego što krenete sa procesom uklanjanja silikona, obavezno pripremite radni prostor. Otvorite prozore ili vrata za provetravanje i osigurajte dovoljno svetla kako biste jasno videli površinu sa silikonom.
 2. Nabavka Potrebnih Alata: Obezbedite alate za ovu operaciju. Biće vam potrebni skalpel (ili poseban nož za uklanjanje silikona), metalna četka sa čeličnim vlaknima, alkohol za trljanje, rukavice i gumica.
 3. Ispitivanje Silikona: Pre nego što započnete skidanje, pažljivo ispitajte silikon. Ako je silikon već u lošem stanju, možda neće biti potrebno koristiti oštar alat za uklanjanje.
 4. Uklanjanje Silikona: Ako je silikon tvrd i dobro prijanja, upotrebite skalpel ili nož za lagano zarezivanje površine silikona. Zatim pažljivo nanesite metalnu četku sa čeličnim vlaknima i trljajte po silikonu. Ovo će vam pomoći da ga odvojite od površine.
 5. Čišćenje: Nakon što uklonite veći deo silikona, upotrebite alkohol za trljanje kako biste očistili preostale ostatke i osigurali da je površina potpuno čista.
 6. Ponovno Zaptivanje: Kada završite sa uklanjanjem starog silikona, možete započeti sa postavljanjem novog. Ovde je bitno odabrati visokokvalitetan sanitarni silikon i pridržavati se uputstava za njegovo postavljanje.

Ovi koraci će vam pomoći da sigurno i efikasno uklonite stari silikon sa tuš kabine i kade. Sada možete nastaviti sa postavljanjem novog silikona, što ćemo pokriti u sledećem poglavlju.

Kako Postaviti Novi Silikon

Kada ste uspešno skinuli stari silikon sa tuš kabine i kade, vreme je da postavite novi. Pravilno postavljen silikon je ključan za očuvanje integriteta i vodonepropusnosti vašeg tuša i kade. Pratite sledeće korake:

 1. Priprema Površine: Pre nego što počnete sa postavljanjem novog silikona, obavezno temeljno očistite i osušite površinu gde ćete ga primeniti. Korišćenje alkohola za trljanje je dobra opcija za uklanjanje preostalih ostataka i masnoća.
 2. Odabir Silikona: Odaberite visokokvalitetan sanitarni silikon. Postoje različite vrste, pa je bitno izabrati onaj koji je pogodan za vaše potrebe. Boju silikona takođe možete prilagoditi boji pločica ili kade.
 3. Priprema Alata: Nabavite pištolj za silikon kako biste lakše nanosili novi sloj. Takođe, pri ruci treba da imate posudu sa toplom sapunicom i staru četku ili sunđer za oblikovanje silikona.
 4. Nanošenje Silikona: Pažljivo izrežite vrh tubice sa silikonom i stavite je u pištolj. Postavite ravnomernu traku silikona duž ivice tuš kabine ili kade. U ovom koraku koristite sapunicu kako biste olakšali oblikovanje silikona.
 5. Oblikovanje: Nakon što nanesete silikon, koristite četku ili sunđer natopljen sapunicom da glatko oblikujete i zagladite površinu. Ovo će pomoći da silikon bude vodonepropusan i estetski privlačan.
 6. Sušenje: Silikon će se postepeno sušiti i stvrdnjavati. Vreme sušenja zavisi od proizvođača i uslova, ali obično traje 24 sata pre nego što možete koristiti tuš ili kadu.

Nakon što završite sa postavljanjem novog silikona, vaša tuš kabina ili kada će ponovo biti spremni za korišćenje. Pravilno postavljen silikon će sprečiti curenje vode i produžiti životni vek vaših sanitarnih objekata.

Ukoliko želite pročitajte i naš članak kako očistiti silikon oko kade  koji će vam pomoći da vaš silikon oko kade zablista.

Preventivno Održavanje Silikona i Silikonskih Spojeva

Važno je napomenuti da preventiva može značajno produžiti vek trajanja silikonskih spojeva na vašoj tuš kabini i kadi. Evo nekoliko korisnih saveta:

 1. Redovno čišćenje: Redovno održavanje higijene je ključno. Čišćenje silikonskih spojeva sapunicom ili blagim sredstvom za čišćenje pomaže u sprečavanju nakupljanja buđi i plijesni.
 2. Izbegavanje agresivnih sredstava: Prilikom čišćenja, izbegavajte upotrebu agresivnih hemijskih sredstava koja mogu oštetiti silikon. Umesto toga, koristite blage i pH neutralne deterdžente.
 3. Korišćenje pravilnih sredstava: Kako biste sprečili stvaranje buđi, možete koristiti posebne proizvode za održavanje silikonskih spojeva. Ovi proizvodi stvaraju zaštitni sloj i odbijaju vodu i nečistoće.
 4. Održavanje vodonepropusnosti: Ako primetite da je vodonepropusnost silikona narušena, vreme je za zamenu. Ne čekajte da dođe do ozbiljnijih problema.
 5. Redovna provera: Povremeno pregledajte stanje silikonskih spojeva kako biste na vreme primetili eventualna oštećenja.
 6. Pravilna ventilacija: Obezbedite dobru ventilaciju u kupatilu kako biste sprečili stvaranje visoke vlažnosti, koja može doprineti nastanku buđi.

Prateći ove smernice za održavanje i korišćenje kvalitetnih materijala za postavljanje silikona, možete produžiti vek trajanja silikonskih spojeva na svojoj tuš kabini i kadi. Ovo će doprineti očuvanju vaših sanitarnih objekata i sprečiti eventualne probleme sa curenjem i vlagom u kupatilu.

Održavanje silikonskih spojeva na tuš kabinama i kadama nije komplikovan proces, ali zahteva redovno praćenje i brigu. Kvalitetno postavljen i održavan silikon će vam omogućiti bezbrižno korišćenje vaših sanitarnih objekata tokom dužeg vremenskog perioda.

Zamena Silikonskih Spojeva

U nekim slučajevima, može biti neophodno zameniti silikonske spojeve na tuš kabinama i kadama, posebno ako su već ozbiljno oštećeni ili ako je došlo do curenja. Evo koraka koje možete pratiti prilikom zamene silikonskih spojeva:

 1. Priprema: Pre nego što počnete sa zamenu, uverite se da su stari silikonski spojevi uklonjeni. Koristite skalpelu, nož ili drugi alat da pažljivo isečete i odstranite stari silikon.
 2. Čišćenje: Očistite površinu temeljno i uklonite sve ostatke starog silikona. Koristite alkohol za čišćenje i ostavite površinu da se potpuno osuši.
 3. Odabir novog silikona: Odaberite kvalitetan silikon za kupatila, sačuvajte račun za buduću referencu i pridržavajte se uputstava proizvođača.
 4. Priprema silikona: Pažljivo sečite vrh tubice sa silikonom, a zatim pričvrstite aplikator koji dolazi uz silikon. Veličina otvora treba da odgovara širini spoja koji popunjavate.
 5. Nanašanje silikona: Postavite aplikator uz spoj i ravnomerno nanosite silikon duž celog spoja. Možete koristiti plastičnu karticu da ravnomerno rasporedite silikon i izravnate površinu.
 6. Oblikovanje i glačanje: Pre nego što se silikon stvrdne, koristite prst ili četku umočenu u vodu da oblikujete i zgladite spoj. Ovo će pomoći da se obezbedi vodonepropusnost i estetski izgled.
 7. Suzdržavanje od upotrebe: Iako se silikon brzo suši, preporučuje se da se sušenje prepusti 24 sata pre nego što koristite tuš kabinu ili kadu.
 8. Održavanje higijene: Nakon zamene, redovno održavajte čistoću i higijenu. Pratite savete o preventivnom održavanju navedene ranije u ovom članku.

Zamena silikonskih spojeva može biti jednostavan proces ako se pažljivo izvrši. Ako niste sigurni u svoje veštine ili ako je reč o ozbiljnijim problemima sa silikonskim spojevima, uvek možete angažovati profesionalca koji će obaviti posao za vas. Važno je da se brzo reaguje na probleme sa curenjem kako bi se sprečile ozbiljnije štete u kupatilu.

Nakon uspešne zamene silikona, vaša tuš kabina i kada će ponovno blistati i očuvaće se vodonepropusnost sanitarnih objekata.

Kako Skinuti Silikon

Kako Održavati Silikon na Tuš Kabini ili Kadi

Nakon zamene silikonskih spojeva na tuš kabinama i kadama, važno je održavati ih kako bi ostali u dobrom stanju i sprečili buduće probleme. Evo nekoliko saveta za održavanje silikonskih spojnica:

 1. Redovno čišćenje: Periodično čistite silikonske spojeve kako biste uklonili nakupljenu prljavštinu, sapunsku koru i buđ. Koristite blagi sredstvo za čišćenje i četku ili sunđer.
 2. Izbegavajte oštre hemikalije: Nemojte koristiti agresivne hemikalije za čišćenje, jer mogu oštetiti silikon i uzrokovati njegovo pucanje ili promenu boje.
 3. Sušenje i provetravanje: Nakon svake upotrebe tuš kabine ili kade, osušite površinu da biste sprečili vlagu koja može doprineti nastanku buđi. Otvorite prozor ili uključite ventilaciju kako biste obezbedili dobru cirkulaciju vazduha.
 4. Nemojte se oslanjati: Izbegavajte oslanjanje na silikonske spojeve ili vučenje ručkom tuša preko njih, jer to može uzrokovati pucanje.
 5. Pravovremena popravka: Ako primetite bilo kakvu oštećenje silikona, odmah reagujte. Sitni problemi mogu se lako popraviti pre nego što postanu ozbiljni.
 6. Pratite kvalitet vode: Ako imate problem sa tvrdom vodom koja ostavlja tragove, razmotrite upotrebu omekšivača vode kako biste smanjili taloge na silikonskim spojevima.

Održavanje silikonskih spojeva u dobrom stanju pomoći će vam da produžite njihov vek trajanja i očuvate vodonepropusnost sanitarnih objekata. Redovno čišćenje i praćenje njihovog stanja su ključni koraci za sprečavanje budućih problema.

Sada kada znate kako skinuti i zameniti silikonske spojeve na tuš kabinama i kadama, kao i kako održavati silikonske spojeve, možete se pozabaviti ovim važnim zadatkom u svom domu. Nastavite da uživate u čistim i vodonepropusnim kupatilima!

Zaključak

Kada je reč o održavanju sanitarnih objekata kao što su tuš kabine i kade, silikonski spojevi igraju ključnu ulogu u očuvanju njihove vodonepropusnosti. U ovom članku ste naučili kako skinuti stari silikon, zameniti ga novim i održavati silikonske spojeve kako biste osigurali dugotrajnost i funkcionalnost kupatila. Sada možete preduzeti korake da osigurate da vaša tuš kabina ili kada ostanu čiste, sigurne i vodonepropusne.

Similar Posts