|

Kako očistiti silikon oko kade: Najbolje metode i saveti za čišćenje

Uživanje u opuštajućoj kupki u kadi može biti pravi raj, ali ništa ne može kvarenje trenutka kao prljav ili buđav silikon oko kade. Silikon je popularan izbor za zaptivanje spojeva između kade i zida ili poda zbog svoje vodootporne prirode i fleksibilnosti. Međutim, tokom vremena, silikon može postati prljav, potamneti ili razviti buđ.

Srećom, postoji nekoliko efikasnih metoda za čišćenje silikona oko kade koje će vam pomoći da povratite izgled i održavate higijenu u vašem kupatilu. U ovom članku ćemo vam predstaviti najbolje metode i savete za čišćenje silikona oko kade. Uključićemo i neke preventivne mere kako biste sprečili budući rast buđi i prljavštine.

Kako očistiti silikon oko kade?

Priprema pre čišćenja

Pre nego što počnete sa čišćenjem silikona oko kade, važno je pripremiti sve potrebne materijale i alate. Evo šta vam može biti potrebno:

 • Gumene rukavice
 • Zaštitne naočare
 • Belo sirće
 • Sredstvo za čišćenje buđi
 • Četka sa mekanim vlaknima
 • Stara četkica za zube
 • Plastična spatula
 • Peškir ili krpa
 • Alkohol (izopropilni ili obični alkohol)
 • Gazirana voda
 • Limunov sok

Uklanjanje prljavštine i buđi sa silikona oko kade

Prva faza u čišćenju silikona oko kade je uklanjanje prljavštine i buđi. Ovo možete postići korišćenjem belog sirćeta i sredstva za čišćenje buđi.

Korak 1: Stavite gumene rukavice i zaštitne naočare kako biste zaštitili kožu i oči od jakih hemikalija.

Korak 2: Natopite četku sa mekanim vlaknima u belo sirće i nanesite je na silikon oko kade. Sirće je prirodni izbeljivač i antimikrobno sredstvo koje će pomoći u uklanjanju mrlja i dezinfekciji površine.

Korak 3: Ostavite sirće da deluje na silikonu oko kade oko 15-20 minuta. To će omekšati prljavštinu i buđ.

Korak 4: Nakon što je sirće delovalo, koristite staru četkicu za zube ili četku sa mekanim vlaknima da temeljno trljate silikon. Fokusirajte se na delove koji su posebno prljavi ili zahvaćeni buđi.

Korak 5: Ako postoje tvrdokorne mrlje ili ostatci buđi, možete koristiti sredstvo za čišćenje buđi. Pažljivo pratite uputstva na proizvodu i nanesite ga na silikon koristeći četku ili krpu.

Korak 6: Nakon što ste temeljno očistili silikon, isperite ga toplom vodom i osušite peškirom ili krpom. Proverite da li je sav silikon očišćen i da li su mrlje ili buđ potpuno uklonjeni.

Kako očistiti silikon oko kade

Uklanjanje tvrdokornih mrlja i buđi sa silikona oko kade

Ako su se tvrdokorne mrlje ili buđ razvile na silikonu oko kade i obično čišćenje nije bilo dovoljno, postoji nekoliko dodatnih metoda koje možete isprobati:

Metoda 1: Upotreba alkohola

Alkohol je efikasan za uklanjanje tvrdokornih mrlja i buđi. Evo kako ga možete koristiti:

Korak 1: Natopite krpu ili pamučnu lopticu u alkohol (izopropilni ili obični alkohol).

Korak 2: Nanesite alkohol na tvrdokorne mrlje ili buđ na silikonu oko kade.

Korak 3: Lagano trljajte alkoholom dok se mrlje ne uklone. Budite pažljivi da ne oštetite silikon.

Korak 4: Nakon što ste uklonili mrlje, isperite silikon toplom vodom i osušite peškirom ili krpom.

Metoda 2: Korišćenje paste od sode bikarbone i limunovog soka

Pasta od sode bikarbone i limunovog soka je prirodna alternativa za čišćenje tvrdokornih mrlja i buđi. Evo kako je možete napraviti i koristiti:

Korak 1: Pomešajte sodu bikarbonu i sveže isceđeni limunov sok kako biste dobili pastu. Pasta treba biti guste konzistencije.

Korak 2: Nanesite pastu na tvrdokorne mrlje ili buđ na silikonu oko kade.

Korak 3: Ostavite pastu da deluje 30-60 minuta. Soda bikarbona će delovati kao abrazivno sredstvo za uklanjanje mrlja, dok će limunov sok imati izbeljivačko dejstvo.

Korak 4: Koristite četku sa mekanim vlaknima da temeljno trljate pastu na silikonu. Budite pažljivi da ne oštetite silikon.

Korak 5: Nakon što ste temeljno trljali pastu, isperite silikon toplom vodom i osušite peškirom ili krpom.

Održavanje čistog silikona oko kade

Nakon što ste uspešno očistili silikon oko kade, važno je preduzeti neke preventivne mere kako biste održali njegovu čistoću i sprečili budući rast buđi i prljavštine. Evo nekoliko saveta za održavanje čistog silikona:

Redovno čišćenje: Redovno čistite silikon oko kade kako biste sprečili nakupljanje prljavštine i buđi. Preporučuje se čišćenje barem jednom nedeljno.

Sušenje nakon svake upotrebe: Nakon svake upotrebe kade, obrišite silikon oko kade suvom krpom ili peškirom kako biste uklonili višak vlage. Vlaga može doprineti rastu buđi.

Izbegavanje agresivnih hemikalija: Izbegavajte upotrebu agresivnih hemikalija ili abrazivnih sredstava prilikom čišćenja silikona. Oni mogu oštetiti površinu silikona i smanjiti njegovu trajnost.

Redovna ventilacija: Osigurajte da vaše kupatilo ima dobru ventilaciju kako bi se sprečila vlažnost i stvaranje povoljnog okruženja za rast buđi. Otvorite prozor ili koristite ventilator za izbacivanje vazduha tokom i nakon tuširanja.

Upotreba silikonskog zaštitnog premaza: Postoje specijalni silikonski premazi dostupni na tržištu koji mogu pružiti dodatnu zaštitu silikonu oko kade. Ti premazi odbijaju vlagu i sprečavaju zadržavanje prljavštine i buđi.

Redovna provera na oštećenja: Povremeno proveravajte silikon oko kade da biste uočili eventualna oštećenja ili pukotine. Ako primetite bilo kakve probleme, popravite ih odmah kako biste sprečili prodor vode i rast buđi.

Zaključak

Čišćenje silikona oko kade može biti izazovan zadatak, ali uz pravilne metode i redovno održavanje, možete održati čistu i higijensku površinu. Belo sirće, sredstvo za čišćenje buđi, alkohol, pasta od sode bikarbone i limunovog soka su efikasni alati za uklanjanje prljavštine i buđi sa silikona. Redovno čišćenje, sušenje, ventilacija i upotreba zaštitnih premaza su ključni faktori za održavanje čistog silikona i sprečavanje budućih problema. Sada kada znate najbolje metode i savete za čišćenje silikona oko kade, možete uživati u svojoj kupki bez brige o prljavštini i buđi.

Similar Posts