Kako psa odučiti da ne kopa cveće?

Svako ko se odluči na odgovornost čuvanja i brige o psu zna koliko je važno uspostaviti harmoničan odnos sa svojim ljubimcem, ali i sa okruženjem u kojem živi. Mnogi vlasnici pasa suočavaju se s izazovima poput kopanja cveća, što može izazvati frustracije i potencijalne štete u bašti, te zbog toga često iskače pitanje: “Kako psa odučiti da ne kopa cveće?”.

Da bismo razumeli i uspešno rešili ovaj problem, ključno je shvatiti šta motiviše pse da kopaju i kako ih možemo obučiti da prestanu s tim ponašanjem.

Uzroci ponašanja kopanja kod pasa

Pas je po prirodi znatiželjna životinja. Njegovi preci su često kopali kako bi pronašli hranu ili se zaštitili od spoljašnjih pretnji. Takvo ponašanje se prenelo i na današnje pse, iako njihove potrebe nisu iste kao kod njihovih predaka. Razlozi zašto pas može kopati cveće mogu biti mnogobrojni:

Prirodni instinkti i ponašanje: Pas, kao i svaka životinja, ima svoje instinkte. Nekada je kopanje bilo ključno za preživljavanje, bilo da je u pitanju traženje hrane, mesta za odmor ili zaštita od neprijatelja.

Dosada i potreba za aktivnošću: Pas koji provodi mnogo vremena bez ikakve aktivnosti može postati dosađen. Kopanje može biti način da se ta dosada prekine. Ako vaš pas kopa samo kada je sam, možda je dosađen ili mu je potrebno više fizičke i mentalne stimulacije.

Lov na grickalice i skriveni miris: Pas ima izuzetno razvijeno čulo mirisa. Ponekad može osetiti miris koji ga privlači i početi kopati da bi pronašao izvor tog mirisa. To može biti mali insekt, skrivena grickalica ili nešto sasvim drugo.

Psihologija i emocionalne potrebe: Ponekad kopanje može biti znak anksioznosti ili stresa. Ako vaš pas kopa samo kada je pod stresom ili kada se oseća anksiozno, to može biti znak da treba razmisliti o njegovim emocionalnim potrebama.

kako psa odučiti da ne kopa cveće

Efikasne metode odučavanja pasa od kopanja

Obuka pasa je ključna. Ako želite da vaš pas prestane kopati cveće, potrebno je primeniti nekoliko efikasnih metoda:

Pravilna obuka i komande: Osnovna obuka i komunikacija sa psom su ključne. Kada primetite da vaš pas počinje da kopa, dajte mu jasnu komandu da prestane. “Ne” ili “Stop” su jednostavne i efikasne komande koje možete koristiti.

Zabavljanje i preusmeravanje pažnje: Kada primetite da vaš pas pokazuje interesovanje za kopanje, preusmerite njegovu pažnju na nešto drugo. Bacanje loptice ili igračke može biti odličan način da ga odvratite od kopanja.

Postavljanje fizičkih barijera: Ako vaš pas stalno kopa na istom mestu, razmislite o postavljanju neke vrste barijere, poput ograde ili kamenja. To može biti efikasan način da ga odvratite od kopanja.

Prevencija i dugoročne strategije

Sprječavanje problema je često efikasnije nego rešavanje već nastalih problema. Evo nekoliko strategija koje možete primeniti da biste sprečili svog psa da kopa:

Dodeljivanje specifičnog mesta za kopanje: Ako vašem psu jednostavno treba mesto gde će kopati, razmislite o tome da mu dodelite određeni deo dvorišta gde to može činiti bez posledica.

Pružanje dovoljno fizičke aktivnosti i mentalne stimulacije: Aktivni psi su srećni psi. Pobrinite se da vaš pas redovno vežba i ima dovoljno stvari koje će ga mentalno stimulisati.

Korišćenje odbijača za pse i prirodnih repelenata: Postoje razni proizvodi koji mogu odbiti pse od kopanja. Odaberite one koji su prirodni i bezbedni za vašeg ljubimca.

Kako nagrađivati psa za poželjno ponašanje

Kada obučavate svog psa, ključno je koristiti metodu pozitivnog ojačanja.

Značaj pozitivnog ojačanja: Umesto da kažnjavate svog psa kada nešto pogreši, fokusirajte se na nagrađivanje kada nešto uradi pravilno. To će ga motivisati da ponovi poželjno ponašanje.

Primeri nagrađivanja i motivacija: Svaki put kada vaš pas pokaže poželjno ponašanje, nagradite ga pohvalom, grickalicom ili igračkom. To će mu pokazati da je uradio nešto dobro i motivisati ga da to ponovi u budućnosti.

Često postavljana pitanja:

 1. Zašto psi kopaju cveće?
  • Psi mogu kopati iz različitih razloga: instinkti, dosada, lov na mirise ili emocionalne potrebe. Detaljnije o tome možete pročitati u delu članka “Uzroci ponašanja kopanja kod pasa”.
 2. Da li je kopanje prirodno ponašanje za pse?
  • Da, kopanje je prirodni instinkt pasa koji potiče od njihovih divljih predaka. Međutim, moderni kućni ljubimci mogu kopati i iz drugih razloga, kao što su dosada ili anksioznost.
 3. Kako mogu sprečiti svog psa da kopa cveće?
  • Postoji nekoliko metoda, uključujući obuku sa komandama, preusmeravanje pažnje i postavljanje fizičkih barijera. Više informacija možete pronaći u segmentu “Efikasne metode odučavanja pasa od kopanja”.
 4. Da li kazne pomažu u sprečavanju kopanja?
  • Umesto kažnjavanja, preporučuje se primena metode pozitivnog ojačanja, gde se pas nagrađuje za poželjno ponašanje. Detalje o tome možete pročitati u delu “Kako nagrađivati psa za poželjno ponašanje”.
 5. Da li postoji određeni proizvod koji može odvratiti psa od kopanja?
  • Da, postoji niz odbijača i prirodnih repelenata koji mogu pomoći u ovoj situaciji. Više informacija se nalazi u delu “Prevencija i dugoročne strategije”.
 6. Šta ako moj pas kopa zbog anksioznosti?
  • Ako sumnjate da je anksioznost uzrok, preporučuje se konsultacija sa veterinarom ili stručnjakom za ponašanje pasa. Takođe, u članku se osvrćemo na emocionalne potrebe pasa kao potencijalni uzrok kopanja.
 7. Kako da znam da li je moj pas dosađen?
  • Ako vaš pas često kopa, grize nameštaj ili pokazuje druge oblike destruktivnog ponašanja kada je sam, to može biti znak dosade. Pružanje dodatne aktivnosti i stimulacije može pomoći.
 8. Mogu li odrediti posebno mesto u dvorištu gde moj pas može slobodno kopati?
  • Da, jedna od strategija je dodeljivanje određenog mesta za kopanje. To može pomoći da se psu omogući ispuštanje svog kopajućeg instinkta bez štete po vaše cveće ili baštu.

Similar Posts