Koji psi najduže žive

Koji psi najduže žive? Rase pasa koji su šampioni dugovečnosti

Kada se odlučujete za usvajanje psa, jedan od faktora koji se često uzima u obzir je i očekivana dužina njihovog života. Većini vlasnika je važno imati dug i sretan život sa svojim četvoronožnim prijateljem. U ovom članku istražićemo top 10 najdugovečnijih rasa pasa, koje su prave šampioni dugovečnosti. Upoznajte ove izvanredne rase pasa koje će vas oduševiti svojom dugovečnošću i ljubavlju.

Koji psi najduže žive? Najdugovečnije rase pasa

Chihuahua (Prosečna dužina života: 12-20 godina)
Chihuahua je najmanja pasmina pasa na svetu, ali njihov životni vek je iznenađujuće dug. Ovi mali psi su poznati po svojoj hrabrosti, inteligenciji i privrženosti svojim vlasnicima. Iako su osetljivi na hladnoću zbog svoje male veličine, pravilna briga i nega mogu produžiti njihov život. Chihuahue su energični psi koji zahtevaju redovnu fizičku aktivnost i mentalnu stimulaciju. S obzirom na njihov dug životni vek, ova pasmina pruža dugotrajno prijateljstvo i ljubav.

Yorkshire terijer (Prosečna dužina života: 12-16 godina)
Yorkshire terijer, ili “Yorkie” kako se često naziva, je mala pasmina koja je poznata po svojoj živahnoj i razigranoj prirodi. Ovi psi imaju prosečan životni vek od 12 do 16 godina, što ih čini dugovečnom rasom. Yorkie su inteligentni, odani i dobri sa decom, ali mogu biti zaštitnički nastrojeni prema svom teritoriju. Redovna nega dlake, zdrava ishrana i dovoljno vežbanja pomažu u održavanju njihove dugovečnosti. Yorkshires su divni pratioci koji će vam pružiti mnogo godina radosti i ljubavi.

Džek Rasel terijer (Prosečna dužina života: 13-16 godina)
Džek Rasel terijer, ili Džeki kako ih često nazivaju, su mali, hrabri i energični psi. Sa prosečnim životnim vekom od 13 do 16 godina, ova pasmina spada u dugovečne pse. Džekiji su poznati po svojoj inteligenciji i živahnoj prirodi. Oni vole fizičku aktivnost i mentalne izazove, pa im je potrebno dosta vežbe i stimulacije kako bi ostali srećni i zdravi. Ovi veseli mali psi mogu biti sjajni kućni ljubimci za aktivne vlasnike koji žele dugotrajnog i zabavnog saputnika.

Dalmatiner (Prosečna dužina života: 10-13 godina)
Dalmatineri su prepoznatljivi po svojim belim krznenim mrljama na crnoj ili peglastoj podlozi. Iako imaju nešto kraći životni vek u poređenju sa nekim drugim pasminama, Dalmatineri i dalje mogu živeti dobro u svojim srednjim godinama. Ovi psi su energični, inteligentni i vole fizičke aktivnosti. Pravilna ishrana, redovna vežba i redovne veterinarske preglede mogu pomoći u održavanju njihovog zdravlja i dugovečnosti. Dalmatineri su poznati kao dobri kućni ljubimci, ali zahtevaju posvećenog vlasnika koji je spreman da im pruži puno pažnje i brige.

Čau-čau (Prosečna dužina života: 10-15 godina)
Čau-čau je prepoznatljiva pasmina po svom gustom krznu, karakterističnom izgledu i mirnoj prirodi. Ovi psi su poznati po svojoj nezavisnosti i vernosti svojim vlasnicima. Sa prosečnim životnim vekom od 10 do 15 godina, Čau-čau je relativno dugovečna pasmina. Njihova dugodlaka dlaka zahteva redovno održavanje, ali pravilna nega može doprineti njihovom zdravlju i dugovečnosti. Ovi psi su idealni za vlasnike koji preferiraju mirnije i samostalnije kućne ljubimce.

Pomeranac (Prosečna dužina života: 12-16 godina)
Pomeranci, takođe poznati kao patuljasti špic, su mali psi sa velikim ličnostima. Sa prosečnim životnim vekom od 12 do 16 godina, Pomeranci su dugovečni i vesele pasmine. Oni su energični, društveni i hrabri psi koji vole biti u centru pažnje. Pomeranci su takođe poznati po svom dugačkom, bogatom krznu koje zahteva redovno održavanje. Ovi mali psi su sjajni pratioci i odani članovi porodice koji će vam pružiti dug i sretan život.

Mops (Prosečna dužina života: 12-15 godina)
Mopsovi su popularni zbog svoje slatke izgleda i šarmantne ličnosti. Ovi mali psi imaju prosečan životni vek od 12 do 15 godina. Mopsovi su prijateljski nastrojeni, odani i odlični kućni ljubimci za porodice svih veličina. Iako su skloni nekim zdravstvenim problemima, pravilna briga, redovna vežba i pravilna ishrana mogu pomoći u održavanju njihovog zdravlja i dugovečnosti. Mopsovi su divni saputnici koji će vam pružiti mnogo ljubavi i smeha tokom svog dugog života.

Shih Tzu (Prosečna dužina života: 10-16 godina)
Shih Tzu je pasmina koja potiče iz Kine, a danas je popularna širom sveta zbog svoje nežne i ljupke prirode. Sa prosečnim životnim vekom od 10 do 16 godina, Shih Tzu su prilično dugovečni psi. Oni su odani, društveni i dobri sa decom, što ih čini sjajnim kućnim ljubimcima za porodice. Dugačka dlaka Shih Tzua zahteva redovno četkanje i održavanje, ali pravilna nega doprinosi njihovom zdravlju i dugovečnosti. Shih Tzu je pasmina koja će vam pružiti dugotrajno prijateljstvo i nežnu ljubav.

Bokser (Prosečna dužina života: 10-12 godina)
Bokseri su srednje velika pasmina pasa koja je poznata po svojoj energiji, inteligenciji i odanosti. Iako imaju nešto kraći životni vek u poređenju sa nekim drugim pasminama, prosečan životni vek boksera iznosi 10 do 12 godina. Ovi psi su dobri sa decom i vole fizičke aktivnosti. Bokseri su takođe skloni nekim zdravstvenim problemima, poput srčanih bolesti, pa je važno redovno ih voditi veterinaru i obezbediti im zdravu ishranu i vežbanje kako bi se produžio njihov život.

Shetlandski ovčar (Prosečna dužina života: 12-14 godina)
Shetlandski ovčar, ili “Sheltie” kako ih često nazivaju, je mala pasmina pasa koja potiče sa Šetlandskih ostrva u Škotskoj. Ovi psi su poznati po svojoj inteligenciji, privrženosti i živahnoj prirodi. Sa prosečnim životnim vekom od 12 do 14 godina, Sheltie je relativno dugovečna pasmina. Oni su odani članovi porodice i odlični pastiri. Sheltie ima dugu, bogatu dlaku koja zahteva redovno održavanje kako bi se održao njen sjaj i zdravlje. Ovi psi će vam pružiti dugogodišnje prijateljstvo i radost.

Šta je bitno za dugovečnost psa?

Pored dugovečnosti, važno je napomenuti da je svaki pas jedinstven i da se individualni faktori mogu razlikovati unutar iste pasmine. Genetika, ishrana, vežbanje, briga i zdravstvena nega igraju ključnu ulogu u dugovečnosti psa. Redovni veterinarski pregledi, vakcinacije i pravilna briga o zdravlju pasa su od vitalnog značaja za produženje njihovog života. Uvek je važno prilagoditi brigu i negu svakom psu individualno, uzimajući u obzir njihove specifične potrebe i karakteristike.

Koja rasa pasa najduže živi

Psi koji su najduže živeli

  1. Bluey – Australijski ovčar Bluey je australijski ovčar koji je držao rekord za najduže živećeg psa. Rođen je 7. juna 1910. godine i preminuo je 14. novembra 1939. godine, što znači da je živeo neverovatnih 29 godina i 5 meseci. Bluey je postao simbol dugovečnosti i bio je izuzetno voljen od strane svoje vlasnice.
  2. Bramble – Mešanac Bramble, mešanac koji je uključivao collija i dugodlakog retrivera, takođe je poznat po impresivnom životnom veku. Rođena je 31. oktobra 1975. godine i preminula je u martu 2003. godine, živeći čak 27 godina i 211 dana. Bramble je postala poznata širom sveta i predstavljala je primer dugovečnosti kod pasa.
  3. Pusuke – Mešanac Pusuke, mešanac koji je bio kombinacija špicera i terijera, takođe se ističe kao jedan od najdugovečnijih pasa. Rođena je 1. aprila 1985. godine i preminula je 5. decembra 2011. godine, dostižući neverovatnih 26 godina i 9 meseci. Pusuke je postala poznata u Japanu i bila je prepoznata kao jedan od najdugovečnijih pasa u toj zemlji.
  4. Chanel – Mešanac Chanel, mešanac koji je uključivao labradora i dalmatinera, takođe je postigla impresivan životni vek. Rođena je 6. maja 1988. godine i preminula je 28. avgusta 2009. godine, živeći 21 godinu i 114 dana. Chanel je dobila titulu najstarijeg psa na svetu prema Ginisovoj knjizi rekorda i bila je izuzetno voljena od strane svoje vlasnice.
  5. Max – Mešanac Max je mešanac koji je uključivao špicera i meksičkog čivave. Rođen je 9. avgusta 1983. godine i preminuo je 6. januara 2013. godine, živeći 29 godina i 282 dana. Max je takođe držao rekord za najduže živećeg psa prema Ginisovoj knjizi rekorda, i bio je prepoznat kao primer izuzetne dugovečnosti.

Ovi psi su izuzetni primeri dugovečnosti među psima i inspiracija za sve ljubitelje pasa. Njihov izuzetan životni vek pokazuje da uz odgovarajuću brigu, ishranu i ljubav, psi mogu da žive dugo i srećno.

Zaključak:

Kada se radi o dugovečnosti pasa, mnogo faktora može uticati na njihov životni vek. U ovom članku smo istražili top 15 najdugovečnijih rasa pasa koje su istinski šampioni dugovečnosti. Od malih pasmina poput Chihuahua i Yorkshire terijera do većih pasmina kao što su Bokseri i Dalmatineri, svaka pasmina ima svoje karakteristike, temperament i potrebe. Bez obzira na pasminu koju odaberete, važno je pružiti ljubav, negu i pažnju svom psu kako biste zajedno proveli dug i sretan život.

Similar Posts