Kako naučiti malog psa gde da vrši nuždu?

Pravilno obučavanje mladog psa da vrši nuždu na pravom mestu je ključno za stvaranje zdrave i harmonične veze između vlasnika i ljubimca. Proces može biti izazovan, ali uz doslednost, strpljenje i razumevanje, možete postići odlične rezultate. U ovom članku, pružićemo vam detaljan vodič koji će vas provesti kroz sve neophodne korake s kojim čete na jednostavan način naučiti vašeg malog psa gde da vrši nuždu.

Razumeti fiziologiju i potrebe psa

Pasji svet je veoma različit od našeg, pa je bitno razumeti njihove osnovne fiziološke potrebe kada je reč o obavljanju nužde. Mali psi, posebno štenci, imaju brz metabolizam i često treba da vrše nuždu.

Znaci koji ukazuju da pas želi da obavi nuždu obično uključuju vrtlogarenje u mestu, njuškanje poda i nemir. Ako primetite ove znake, odmah izvedite psa napolje. Osim toga, postoje i određeni momenti tokom dana kada je verovatnije da će pas želeti da vrši nuždu. To su obično odmah nakon jela, igranja i buđenja.

Pomoću redovnih šetnji i posmatranjem svog psa, možete lako identifikovati ove znake i uspostaviti rutinu koja će vašem ljubimcu pomoći da razume gde je prihvatljivo mesto za nuždu.

Kako naučiti malog psa gde da vrši nuždu

Priprema prostora

Pre nego što počnete s obukom, važno je da odaberete odgovarajuću lokaciju u kući ili dvorištu. Ako živite u stanu, odredite jedan kutak koji će služiti za ovu svrhu, dok ako imate dvorište, izaberite mesto koje je lako dostupno i gde želite da vaš pas obavlja nuždu.

Zaštitne podloge i pisoari mogu biti od velike pomoći na početku obuke. Postavite ih na odabrano mesto i svaki put kad primetite da pas želi da vrši nuždu, odvedite ga tamo.

Važno je napomenuti da psi često vrše nuždu na mestima na kojima osećaju miris prethodnih nuždi, stoga je bitno da redovno čistite i održavate odabrani prostor kako biste psu olakšali prepoznavanje pravog mesta za nuždu.

Učestalost šetanja

Kako bi obuka bila što uspešnija, ključ je u doslednosti. Mali psi, posebno štenci, trebali bi da izlaze napolje svaka dva do četiri sata. Najbolje je da šetnje budu planirane oko ključnih trenutaka dana, kao što su buđenje, igranje i posle obroka.

Određivanje tačnog vremena šetnje može biti izazov, ali uz pažljivo posmatranje i pridržavanje rutine, vaš pas će brzo shvatiti šta se od njega očekuje.

Doslednost je ključna. Čak i ako se čini da je vaš pas naučio gde da vrši nuždu, nastavite s redovnim šetanjem kako biste održali stečene navike.

Pohvala i nagrada

Pohvala je ključni element u obuci vašeg psa. Svaki put kada vaš pas obavi nuždu na odgovarajućem mestu, pohvalite ga entuzijastičnim tonom i pružite mu poslasticu.

Poslastice služe kao pojačivači pozitivnog ponašanja. Kada vaš pas poveže obavljanje nužde na pravom mestu sa nagradom, verovatnije je da će to ponašanje ponoviti.

Pored poslastica, igra i maženje takođe mogu biti odlične nagrade. Važno je da vaš pas razume da ste zadovoljni njegovim ponašanjem i da će biti nagrađen svaki put kada to ponovi na pravom mestu.

Ophođenje s greškama

Bez obzira na to koliko ste pažljivi, greške su neizbežne. Važno je da se ne ljutite na svog psa ili ga kažnjavate kada napravi grešku. Umesto toga, pokušajte da shvatite šta je uzrokovalo grešku i radite na ispravljanju tog problema.

Ako uhvatite svog psa u činu obavljanja nužde na pogrešnom mestu, blago ga prekorite i odmah ga odvedite na pravo mesto. Zatim ga pohvalite kada završi na odgovarajućem mestu.

Učestale greške u obuci

Prilikom obuke, mnogi vlasnici čine nekoliko čestih grešaka. Jedna od najučestalijih je nedoslednost. Ako niste dosledni u svojoj rutini šetanja i pohvali, vašem psu će biti teže da shvati šta se od njega očekuje.

Druga česta greška je kažnjavanje psa nakon što je napravio grešku, umesto u trenutku kada je grešku činio. Psi ne mogu da povežu kažnjavanje s nečim što su uradili pre nekoliko minuta.

Takođe, važno je imati na umu da svaki pas ima svoj tempo učenja. Budite strpljivi i pružite svom psu sve potrebne resurse i podršku kako biste ga uspešno obučili.

Obuka psa gde da vrši nuždu može biti izazovna, ali uz pravilan pristup i strpljenje, možete postići odlične rezultate. Ključ je u doslednosti, razumevanju potreba vašeg psa i pružanju pozitivnih pojačivača kada vaš pas postupi pravilno. Uz ovaj vodič, spremni ste da započnete svoje putovanje obuke i uspostavite harmoničnu vezu sa svojim ljubimcem.

Često postavljana pitanja (FAQ) o obuci malog psa gde da vrši nuždu

1. Koliko često bi trebao da izvodim svog malog psa da vrši nuždu?

  • Mali psi, naročito štenci, trebali bi da izlaze napolje svaka dva do četiri sata. Najbolje je šetati ih nakon buđenja, igranja i obroka.

2. Šta da radim ako moj pas obavi nuždu unutar kuće?

  • Ako uhvatite svog psa u činu, blago ga prekorite i odmah ga odvedite na pravo mesto za nuždu. Ako ne uhvatite psa u činu, izbegavajte kažnjavanje jer pas neće razumeti razlog kazne.

3. Da li je potrebno koristiti poslastice tokom obuke?

  • Poslastice su odličan način za pohvalu i mogu pomoći u procesu obuke, ali mogu biti zamenjene i drugim formama nagrađivanja, kao što su maženje ili igra.

4. Kako mogu prepoznati da moj pas želi da vrši nuždu?

  • Neki od znakova uključuju vrtlogarenje u mestu, njuškanje poda i nemir. S vremenom, prepoznaćete specifične znake koje vaš pas pokazuje.

5. Da li treba da koristim zaštitne podloge ili pisoare tokom obuke?

  • Oni mogu biti korisni, naročito na početku obuke, jer pomažu psu da identifikuje gde bi trebao da vrši nuždu.

6. Šta ako moj pas ne pokazuje napredak u obuci?

  • Svaki pas ima svoj tempo učenja. Budite strpljivi, dosledni i razmotrite da konsultujete stručnjaka za ponašanje pasa ako se problemi nastave.

7. Da li je moguće da se prethodno obučeni pas vrati starim navikama obavljanja nužde unutra?

  • Da, stres, promene u okolini ili zdravstveni problemi mogu dovesti do takvog ponašanja. Ako primetite ovakve promene, konsultujte se s veterinarom i razmotrite ponovnu obuku.

8. Koliko vremena je obično potrebno da pas nauči gde da vrši nuždu?

  • Vreme potrebno za obuku varira od psa do psa. Neki psi mogu naučiti za nekoliko nedelja, dok drugima može biti potrebno nekoliko meseci. Ključ je u doslednosti i strpljenju.

Similar Posts