Top 20 Najboljih Ruskih Sportista Svih Vremena

Top 20 Najboljih Ruskih Sportista Svih Vremena

Rusija je zemlja poznata po mnogim stvarima, ali jedna od onih na koje se često ne misli prvo je njen izuzetan doprinos svetskom sportu. Od atletike do hokeja, od fudbala do šaha, Rusija je tokom godina proizvela neke od najsvetlijih zvezda u raznim sportovima. Ovaj članak ima za cilj da istraži i predstavi dvadeset najboljih ruskih sportista svih vremena, na osnovu njihovih dostignuća, talenta i doprinosa sportu.

Za izbor na našu listu, kriterijumi su obuhvatali velika sportska dostignuća kao što su osvajanje medalja na Olimpijskim igrama, Svetskim prvenstvima, Evropskim prvenstvima i drugim međunarodnim takmičenjima, dominaciju u njihovim sportovima tokom dužeg vremenskog perioda, kao i uticaj na sport na globalnom nivou.

Sport u Rusiji – kratka istorija

Sport je bio bitan deo ruskog života još od vremena Sovjetskog Saveza. U to vreme, sport je bio snažno podržavan od strane vlade kako bi se pokazala superiornost komunističkog sistema. Održavan je visoki standard za sportiste, što je rezultiralo nekim od najboljih svetskih sportista.

U modernoj Rusiji, sport i dalje ostaje ključni deo nacionalnog identiteta. Rusi se ponose svojim sportistima i često su domaćini velikim sportskim događajima, kao što su Olimpijske igre u Sočiju 2014. godine ili Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018.

Top 20 Najboljih Ruskih Sportista Svih Vremena:

Aleksander Karelin

Aleksander Karelin, poznat kao “ruski medved”, jedan je od najvećih greko-rimskih rvača u istoriji. Rođen 1967. godine u Novosibirsku, Karelin je bio neporažen punih trinaest godina, tokom kojih je dominirao svojom kategorijom. Tokom svoje karijere, osvojio je tri zlatne olimpijske medalje (1988, 1992, 1996) i jednu srebrnu (2000).

Karelin je poznat po svojoj neverovatnoj snazi i tehnikama koje su bile gotovo nepremostive za njegove protivnike. Njegova sposobnost da izvede “Karelin Lift”, potez gde podiže protivnika sa tla i baca ga preko glave, postala je legendarna. Karelin se povukao iz aktivnog takmičenja 2000. godine, ostavivši za sobom nasleđe koje je teško nadmašiti.

Valerij Brumel

Valerij Brumel bio je skakač u vis koji je tokom 1960-ih godina postavio šest svetskih rekorda. Rođen u Amurskoj oblasti 1942. godine, Brumel je prvi put postao poznat na Olimpijadi u Rimu 1960. godine, gde je osvojio srebro. Njegov najveći uspeh bio je na Olimpijadi u Tokiju 1964, gde je osvojio zlatnu medalju.

Njegova tehnika skoka, koja je uključivala izuzetnu preciznost i kontrolu, revolucionarizovala je disciplinu. Brumelov svetski rekord od 2,28 metara postavljen 1963. godine stajao je sve do 1971. godine. Nažalost, njegova karijera prekinuta je zbog povrede motocikla, nakon čega nikada nije uspeo da se vrati na prethodni nivo.

Larisa Latynina

Larisa Latynina, gimnastičarka čiji su uspesi postavili standarde u olimpijskom takmičenju, držala je rekord za najviše osvojenih olimpijskih medalja bilo kojeg sportiste, sa ukupno 18 medalja (9 zlatnih, 5 srebrnih, 4 bronzane), sve do 2012. godine. Njena dominacija na Olimpijskim igrama koje su obuhvatale Melbourne 1956, Rim 1960 i Tokio 1964, učinila ju je ikonom u svetu gimnastike. Latynina je bila poznata po svojoj gracioznosti, tehničkoj preciznosti i izuzetnoj izdržljivosti, koje su joj omogućile da dominira sportom u periodu kada se gimnastika dramatično razvijala.

Vjačeslav Ivanov

Vjačeslav Ivanov, veslač koji je osvojio zlatne medalje u skifu na tri uzastopne Olimpijade (1956, 1960, 1964), bio je poznat po svojoj izdržljivosti i tehničkoj sposobnosti. Njegova sposobnost da održi visok tempo kroz celu trku činila ga je gotovo nepobedivim na međunarodnoj sceni. Ivanov je takođe bio poznat po svojoj skromnosti i posvećenosti sportu, a njegova strast prema veslanju inspirisala je mnoge mlade sportiste da se oprobaju u ovom zahtevnom sportu.

Irina Rodnina

Irina Rodnina, figura koja dominira svetom umetničkog klizanja, osvojila je tri olimpijska zlata u parovima sa dva različita partnera: prvo sa Aleksejem Ulanovim, a zatim sa Aleksandrom Zaitsevom. Njena sposobnost da izvodi složene skokove i piruete s lakoćom i preciznošću, uz visok nivo artističke izražajnosti, postavila je nove standarde u klizanju u parovima. Rodnina je ostala aktivna u svetu klizanja i nakon završetka takmičarske karijere, radeći kao trener i mentor mladim klizačima.

Aleksandr Popov

Aleksandr Popov, često nazivan jednim od najvećih plivača svih vremena, dominirao je sprinterskim disciplinama u plivanju tokom 1990-ih. Rođen u Sverdlovsku 1971. godine, Popov je osvojio četiri zlatne olimpijske medalje u disciplinama 50m i 100m slobodno na Olimpijadama u Barceloni 1992. i Atlanti 1996. Takođe je postavio svetske rekorde u obema disciplinama, što je doprinelo njegovom statusu legende u svetu plivanja. Popov je bio poznat po svojoj izuzetnoj tehničkoj veštini i sposobnosti da održava visoku brzinu kroz celu trku, što ga je činilo izuzetno teškim protivnikom u vodi.

Sergej Bubka

Sergej Bubka je ukrajinski atletičar koji je specijalizovao za skok s motkom i tokom svoje karijere postavio je 35 svetskih rekorda, što ga čini jednim od najuspešnijih atletičara u ovoj disciplini. Rođen 1963. godine, Bubka je osvojio zlatnu medalju na Olimpijadi 1988. u Seulu, i šest puta bio svetski prvak. Njegova sposobnost da konstantno pomera granice u skoku s motkom i inovativni pristup treningu ostavili su dubok trag na sport i inspirisali generacije skakača širom sveta.

Anatolij Karpov

Anatolij Karpov, rođen 1951. godine, bio je svetski šahovski šampion koji je dominirao svetom šaha od 1975. do 1985. godine. Karpov je poznat po svojoj izuzetnoj tehničkoj preciznosti i strateškoj dubini, što mu je omogućilo da osvoji brojne turnire i održi titulu svetskog šampiona više od deset godina. Njegov stil igre, koji se fokusira na kontrolu centra table i postepeno sticanje prednosti, često je služio kao primer savršene šahovske igre.

Alina Kabaeva

Alina Kabaeva, rođena 1983. godine, jedna je od najuspešnijih ritmičkih gimnastičarki svih vremena. Osvojila je olimpijsku zlatnu medalju 2004. godine u Atini, kao i brojne svetske i evropske titule. Kabaeva je poznata po svojoj neobičnoj fleksibilnosti, gracioznosti i tehničkoj sposobnosti koja je često prevazilazila konkurenciju. Njene izvedbe ostale su zapamćene kao neke od najlepših i najemotivnijih u istoriji ritmičke gimnastike.

Jevgenij Pljuščenko

Jevgenij Pljuščenko, rođen 1982. godine, je figurativni klizač koji je osvojio dve olimpijske zlatne medalje i više svetskih prvenstava. Pljuščenko je poznat po svojim inovativnim i tehnički zahtevnim skokovima, kao što su četvorostruki toeloop i kombinacije skokova koji su mu omogućili da dominira muškim klizanjem početkom 2000-ih. Njegova sposobnost da izvodi složene skokove sa preciznošću i artističkom izražajnošću učinila ga je jednim od najvećih klizača svoje generacije.

Maria Sharapova

Maria Sharapova je bivša profesionalna teniserka iz Rusije, rođena 19. aprila 1987. godine. Njena karijera obeležena je brojnim uspesima, uključujući osvajanje pet Grand Slam titula. Sharapova je prvi put postala svetska broj 1 u augustu 2005. godine, a ovaj uspeh je ponovila nekoliko puta tokom karijere. Prvu Grand Slam titulu osvojila je kao tinejdžerka na Wimbledonu 2004. godine, što je bio početak njene dominacije u ženskom tenisu.

Njen agresivan stil igre, izvanredna sposobnost vraćanja loptice i mentalna čvrstina omogućili su joj da ostane na vrhu svetskog tenisa više godina. Sharapova je takođe poznata po svojoj sposobnosti da se izbori sa teškim trenucima, uključujući i povrede koje su često prekidale njenu karijeru. Pored sportskih dostignuća, Maria je postala globalna ikona sa značajnim uticajem u svetu mode i biznisa, lansirajući svoju liniju slatkiša pod nazivom “Sugarpova”. Njena karijera je završena u februaru 2020. godine, ostavljajući za sobom legat jedne od najboljih teniserki svih vremena.

Andrei Arlovski

Andrei Arlovski je beloruski profesionalni MMA borac rođen 4. februara 1979. godine u Minsku. On je bivši UFC šampion u teškoj kategoriji, titulu koju je prvi put osvojio 2005. godine. Arlovski je poznat po svojoj snažnoj borbenoj tehnici i eksplozivnim nokautima. Njegova karijera u MMA je obeležena impresivnim pobjedama, ali i neizbežnim izazovima, uključujući seriju poraza koja ga je na trenutke udaljila od vrha teške kategorije. Uprkos tome, Arlovski se nekoliko puta uspešno vratio, dokazujući svoju izdržljivost i posvećenost sportu. Osim što je bio šampion UFC-a, Arlovski je takmičio u raznim borilačkim organizacijama širom sveta, gde je nastavio da se bori protiv nekih od najboljih boraca u svojoj kategoriji. Njegov agresivan stil i sposobnost da završi borbe impresivnim tehnikama učinili su ga jednim od najzanimljivijih i najomiljenijih boraca u MMA.

Tatjana Navka

Tatjana Navka je ruska figurativna klizačica rođena 13. aprila 1975. godine u Dnepropetrovsku, Ukrajina. Specijalizovana za ledeni ples, Navka je ostvarila značajan uspeh na međunarodnoj sceni, uključujući osvajanje zlatne medalje na Zimskim olimpijskim igrama 2006. godine u Torinu, Italija. Njena karijera u ledenom plesu obiluje brojnim medaljama sa svetskih i evropskih prvenstava. Navka je poznata po svojoj gracioznosti, tehničkoj preciznosti i izvanrednoj interpretaciji muzike na ledu. Njeno partnerstvo sa Romanom Kostomarom bilo je posebno plodonosno, zajedno su formirali jedan od najuspešnijih timova u istoriji ledenog plesa. Osim svojih takmičarskih uspeha, Tatjana je poznata i po svom radu na promociji klizanja kao sporta i umetnosti širom sveta.

Svetlana Horkina

Svetlana Horkina je jedna od najistaknutijih ruskih gimnastičarki, rođena 19. januara 1979. godine. Ona je višestruka olimpijska medaljašica, poznata po svojoj dominaciji u vežbama na šipkama. Horkina je poznata po svojim inovativnim i smelim rutinama koje su često redefinisale mogućnosti u gimnastici. Njena sposobnost da izvodi složene elemente sa izuzetnom gracioznošću i preciznošću osigurala joj je mesto među gimnastičkim legendama. Tokom svoje karijere, osvojila je brojne medalje na svetskim prvenstvima, evropskim prvenstvima i olimpijskim igrama, čime je potvrdila svoj status kao jedne od najboljih gimnastičarki svih vremena. Horkina je takođe bila poznata po svojoj snažnoj ličnosti i liderstvu van sportskih arena, često se zalažući za prava i interese gimnastičara.

Pavel Dacjuk

Pavel Dacjuk, rođen 20. jula 1978. godine, je jedan od najpoznatijih ruskih hokejaša, koji je igrao na poziciji centra. Dacjuk je dvostruki osvajač Stanley Cup-a sa Detroit Red Wingsima, gde je bio poznat po svojim izuzetnim defanzivnim sposobnostima kao i ofanzivnom doprinosu. Njegova sposobnost da igra na visokom nivou u oba pravca leda učinila ga je jednim od najboljih dvosmernih centara u istoriji NHL-a. Dacjukov stil igre karakterišu izuzetna kontrola paketa, inteligencija na ledu i sposobnost čitanja igre, što mu je omogućilo da bude ključni igrač u mnogim ključnim trenucima tokom njegove karijere. Pored svojih uspeha u NHL-u, Dacjuk je takođe imao značajnu internacionalnu karijeru, predstavljajući Rusiju na brojnim svetskim prvenstvima i olimpijskim igrama.

Fjodor Emeljanenko

Fjodor Emeljanenko, rođen 28. septembra 1976. godine u Ukrajini, smatra se jednim od najvećih teškaša u istoriji mešovitih borilačkih veština (MMA). Poznat kao “Poslednji Car”, Emeljanenko je ostvario izuzetan uspeh u organizacijama kao što su PRIDE, Strikeforce, i Bellator MMA. Njegova sposobnost da dominira protivnicima kroz različite borilačke stilove, uključujući sambo, džudo i boks, dovela je do impresivnog niza pobeda, uključujući seriju od 27 uzastopnih trijumfa. Fjodorova snaga, tehnika i mirnoća u oktagonu zaradili su mu poštovanje i divljenje fanova širom sveta. Osim svojih sportskih dostignuća, Emeljanenko je poznat i po svom skromnom i mirnom temperamentu, što ga čini jedinstvenim u svetu često brutalnog sporta kao što je MMA.

epa03276336 Russian President Vladimir Putin (front R) congratulates Fedor ‘The Last Emperor’ Emelianenko following his victory over Pedro ‘The Rock’ Rizzo during M-1 Global mixed martial arts fight in St.Petersburg, Russia late 21 June 2012. Fedor Emelianenko announced his retirement after knocking out Pedro Rizzo. EPA/ALEXEY NIKOLSKY /RIA NOVOSTI / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Evgenija Medvedeva

Evgenija Medvedeva, rođena 19. novembra 1999. godine u Moskvi, je dvostruka svetska prvakinja u figurativnom klizanju. Medvedeva je poznata po svojim izuzetnim tehničkim sposobnostima, umetničkom izrazu i izdržljivosti na ledu. Njena karijera je puna značajnih dostignuća, uključujući dve uzastopne zlatne medalje na Svetskim prvenstvima 2016. i 2017. godine. Pored toga, osvojila je srebrnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Pjongčangu. Medvedeva je poznata po svojoj sposobnosti da izvodi složene skokove sa lakoćom i gracioznošću, što je čini jednom od vodećih figura u svetu figurativnog klizanja. Njena sposobnost da se poveže sa publikom i svojom muzikom na ledu donosi joj posebnu dimenziju i dubinu izvedbi.

Nikolaj Valuev

Nikolaj Valuev, rođen 21. avgusta 1973. godine u Rusiji, je bivši profesionalni bokser poznat po svojoj impozantnoj veličini i snazi. Sa visinom od skoro 213 centimetara, Valuev je bio jedan od najvećih teškaša u istoriji boksa. Tokom svoje karijere, osvojio je titulu svetskog prvaka u teškoj kategoriji po WBA verziji dva puta, 2005. i 2008. godine. Njegova velika snaga i otpornost u ringu omogućili su mu da ostvari brojne pobede, često nad protivnicima koji su bili znatno manji i brži. Valuev je takođe poznat po svojoj sposobnosti da koristi svoju veličinu kao taktičku prednost, kontrolišući mečeve svojim snažnim udarcima i dobrom obranom.

Jelena Isinbajeva

Jelena Isinbajeva, rođena 3. juna 1982. godine u Volgogradu, Rusija, je jedna od najuspešnijih atletičarki u istoriji skoka s motkom. Tokom svoje karijere, postavila je 28 svetskih rekorda i osvojila brojne zlatne medalje, uključujući dva zlata na Olimpijskim igrama (2004. i 2008.) i tri zlata na Svetskim prvenstvima. Isinbajeva je poznata po svojoj tehničkoj savršenosti, inovativnosti u treningu i neustrašivosti u takmičenju. Njena sposobnost da konstantno pomera granice u skoku s motkom inspirisala je mnoge mlade atletičare širom sveta. Osim svojih sportskih dostignuća, Isinbajeva je aktivna i u promociji sporta i mladih, te u humanitarnim aktivnostima.

Vladimir Salnikov

Vladimir Salnikov, rođen 21. novembra 1959. godine u Lenjingradu (danas Sankt Peterburg), je legendarni ruski plivač specijalizovan za duge distance. Poznat kao “Gospodar distance”, Salnikov je bio prvi plivač koji je preplivao 1500 metara za manje od 15 minuta, postavši svetski rekorder u ovoj disciplini. Tokom svoje karijere, osvojio je četiri olimpijske zlatne medalje, uključujući tri zlatne na Olimpijskim igrama 1980. u Moskvi i jednu na igrama 1988. u Seulu. Salnikov je poznat po svojoj izuzetnoj izdržljivosti, tehničkoj veštini i mentalnoj snazi, što mu je omogućilo dominaciju u plivačkim takmičenjima širom sveta tokom 1980-ih. Njegova sposobnost da održava visok tempo tokom celog trčanja i da finišira sa izuzetnom brzinom učinila ga je jednim od najvećih plivača svih vremena.

Top 20 Najboljih Ruskih Sportista Svih Vremena

Ruski sportisti imali su ogroman uticaj na svetsku sportsku scenu. Njihova dostignuća, darovi i doprinosi sportu nisu samo izvor nacionalnog ponosa, već imaju značajan uticaj na razvoj svetskih sportova. U svakom sportu u kojem su se takmičili, dali su sve od sebe, ostavljajući snažan trag i postavljajući nove standarde. Njihovo nasleđe i dalje inspiriše mlade sportiste širom sveta, dokaz da je ruski doprinos svetskom sportu zaista neprocenjiv.

Similar Posts