Šta obići na Malti za 4-5 dana?

Malta, ostrvska država smeštena u Sredozemnom moru, poznata je po svojoj bogatoj istoriji, prelepim pejzažima i toplom mediteranskom klimom. Iako je mala po veličini, Malta obiluje raznovrsnim atrakcijama koje vredi istražiti. U ovom članku predstavljamo vam detaljan itinerer za posetu Malti u trajanju od 4-5 dana, gde ćete imati priliku da doživite sve njen šarm i lepote.

Šta obići na Malti za 4-5 dana? Najbolja mesta na Malti koja morate posetiti

Dan 1: Upoznajte Valetu – Glavni grad Malte Valeta, glavni grad Malte, bogata je istorijom i kulturom. Počnite svoj prvi dan obilaskom impresivne St. John's katedrale, koja je poznata po svojim raskošnim baroknim enterijerom i remek-delima poznatih umetnika poput Karavađo i Mattiei Pretija. Prošetajte uskim ulicama grada i upijajte atmosferu dok se krećete ka Velikom pristaništu, gde ćete imati priliku da vidite prelepe brodove i jahte.

Nastavite svoju avanturu obilaskom Gornjih i Donjih Baraka vrtova. Ovi vrtovi nude spektakularan pogled na gradsku luku i okolne tvrđave. Uživajte u mirnoj atmosferi vrtova i zastanite da se odmorite na klupi dok uživate u prelepom panoramskom pejzažu.

Kada ogladnite, iskoristite priliku da probate neke od tradicionalnih malteških specijaliteta. Malta je poznata po svojoj ukusnoj kuhinji, a restorani u Valeti će vas sigurno oduševiti autentičnim jelima poput pastizzija (pita sa sirom ili graškom), fenekom (zec na razne načine pripremljen) i lampuki (vrsta ribe). Obavezno probajte i lokalno vino ili liker od ruže, koji su takođe popularni među posetiocima.

Dan 2: Istražite slikovito selo Mdina i Gozo ostrvo Drugi dan rezervišite za posetu slikovitom selu Mdina i prelepoj susednoj Gozo ostrvu. Mdina, poznata kao “Tihi grad”, oduševiće vas svojom istorijom i arhitekturom. Prošetajte kroz uske kaldrmisane ulice i divite se prelepim palatama i crkvama. Posetite Katedralu sv. Pavla, koja je remek-delo barokne arhitekture i domuje prelepim umetničkim delima.

Nakon obilaska Mdine, uputite se ka trajektnom pristaništu kako biste stigli do Gozo ostrva. Gozo je poznato po svojim prirodnim lepotama i prelepim plažama. Posetite Ramla Bay, jednu od najlepših plaža na ostrvu, i uživajte u peščanom obalu i tirkiznoj vodi. Otkrijte prelepe vidikovce poput Azure Window, prirodnog lukova koji se prostire iznad mora.

Naravno, ne zaboravite da probate neke od gozitanskih specijaliteta. Uživajte u ukusnoj pasti s plavim sirom, feneku ili ukusnom friskom, tradicionalnom gozitanskom siru.

Najbitnija mesta za obići na Malti

Dan 3: Upustite se u avanturu na plavoj laguni i posetite Tvrđavu Sv. Anđela Treći dan posvetite avanturama na vodi i poseti Tvrđavi Sv. Anđela. Uzmite brodski izlet do Plave lagune, jedne od najlepših prirodnih atrakcija Malte. Voda u Plavoj laguni je kristalno čista i tirkizna, idealna za plivanje i ronjenje. Iskoristite priliku da se osvežite i provedete neko vreme uživajući u ovom prirodnom rajskom kutku.

Nakon uživanja u Plavoj laguni, posetite Tvrđavu Sv. Anđela, koja se nalazi na poluostrvu Vittoriosa. Ova impresivna tvrđava je jedna od najznačajnijih utvrda na Malti i nudi fascinantan pogled na grad i luku. Provedite neko vreme istražujući tvrđavu i upoznajte se sa njenom bogatom istorijom i kulturnim nasleđem.

Da biste upotpunili dan, rezervišite romantičnu večeru uz zalazak sunca. Malta je poznata po svojim spektakularnim zalascima sunca, a brojni restorani i barovi duž obale pružaju savršeno okruženje za uživanje u ovom prirodnom spektaklu dok uživate u ukusnoj hrani i piću.

Dan 4: Otkrijte prirodne lepote na ostrvu Comino i posetite Hypogeum Četvrti dan posvetite otkrivanju ostrva Comino i poseti jedinstvenom Hypogeumu. Krenite na izlet do ostrva Comino, koje je poznato po svojim netaknutim plažama i prelepim pejzažima. Posetite Plavi prozor, prirodno stenovito okno koje pruža zadivljujući pogled na more. Takođe, istražite prelepe uvale poput Crystal Lagoon i Santa Marije Bay, gde možete uživati u mirnom okruženju i osvežiti se u čistoj vodi.

Nakon obilaska ostrva Comino, posetite Hypogeum, podzemnu nekropolu koja je svetsko kulturno nasleđe UNESCO-a. Hypogeum je jedinstvena arheološka lokacija koja nudi uvid u drevnu kulturu i život Maltežana pre više hiljada godina. Ova fascinantna podzemna struktura pruža jedinstveno iskustvo koje vam neće biti lako zaboraviti.

Završetak putovanja – Dan 5: Obilazak Vittoriosi i poslednji pogled na Maltu Poslednji dan vašeg boravka na Malti posvetite obilasku Vittoriosi, jednog od “Tri grada” Malte. Vittoriosa je prepuna istorijskih znamenitosti i atrakcija koje treba istražiti. Upoznajte se sa bogatom istorijom grada dok šetate njegovim ulicama i posetite Inquisitor's Palace, koji je bio sedište inkvizicije na Malti.

Nemojte propustiti priliku da uživate u još jednom obroku malteške kuhinje. Isprobajte neke od lokalnih specijaliteta poput bragioli (mesni nadjev), kapunata (maltiški gulaš) ili hobz biz-zejt (sendvič od lokalnog hleba sa maslinovim uljem, paradajzom i sirom).

Na kraju dana, zastanite i posmatrajte poslednji pogled na prelepu Maltu. Bilo da se nalazite na obali ili na nekom od vidikovaca, uživajte u zadivljujućem pogledu na gradove, luke i prelepe zalaske sunca. Zabeležite te trenutke u svojim sećanjima i fotografijama kako biste zauvek nosili deo lepote Malte sa sobom.

Zaključak: Poseta Malti u trajanju od 4-5 dana pruža vam priliku da istražite mnoge prelepe destinacije i doživite bogatu istoriju i kulturu ovog mediteranskog dragulja. Od upoznavanja glavnog grada Valeta, do otkrivanja slikovitog sela Mdina, avanture na ostrvu Comino i posete impresivnom Hypogeumu, Malta nudi raznovrsne atrakcije za svakog posetioca. Ne zaboravite da uživate u ukusnoj malteškoj kuhinji i prelepim plažama koje ovo ostrvo nudi. Bez obzira na to koliko dana provedete na Malti, sigurno ćete ostati očarani njenom lepotom i gostoprimstvom.

Similar Posts