antikvarnica

Najčudnije stvari pronađene u antikvarnicama

Antikvarnice su često poput vremenskih kapsula – skrivaju predmete s različitim pričama, iz različitih vremena. Nije zato neobično da se među prašnjavim policama i zaboravljenim kutovima pronađu prava čuda. Ponekad su to vredne umetničke slike ili retke knjige, a ponekad su to predmeti čija se neobičnost i tajanstvenost ne mogu lako objasniti. U ovom članku istražujemo neke od najčudnijih stvari koje su ikada pronađene u antikvarnicama širom sveta. Od vrednih umetničkih dela i neobičnih istorijskih artefakata do predmeta čija je svrha ili poreklo ostalo misterija. Pripremite se za putovanje kroz čudesni svet antikvarnica, gde svaki predmet ima svoju neispričanu priču.

 

Originalna gravura Salvadora Dalija

Otkriće umetničkog dela Salvadora Dalija u jednoj antikvarnici u Severnoj Karolini podseća nas na to da čuda mogu biti skrivena na najneočekivanijim mestima. U svetu gde se vrednost često meri pogledom, neugledna antikvarnica  može postati riznica neotkrivenih blaga. Drvena gravura kupljena je na aukciji po ceni od 1,200 dolara i odložena s drugim umetninama. Srećom, radnica antikvarnice bila je sumnjičava u pravu vrednost pa je gravuru odnela na procenu kod stručnjaka koji je potvrdio da je reč o originalnom delu jednog od najvećih umetnika 20. stoleća.

Retka retro slot mašina

Nije neobično da se u antikvarnicama pronađu predmeti vezani uz igre, posebice video igre. No kada govorimo o igrama na sreću, ne biste verovali koliko su cenjene i tražene mehaničke slot mašine među kolekcionarima. Reč je pretečama modernih online slot igara koje su radile isključivo na mehaničkom principu. Jedna takva mašina sada već odavno ugašenog preduzeća Mills Novelty Co. našla se kako sakuplja prašinu među u uglu jedne antikvarnice. Čovek koji ju je otkupio za svega par dolara kasnije je otkrio razlog za sreću. Naime, pomenuta mašina Mills 10 zapravo je vredela hiljade dolara!

Poster s potpisom Pikasa

Pabla Pikasa u Srbiji ne treba posebno predstavljati, pogotovo zbog čuvene geste vezane za film Bitka na Neretvi. A ko se još može pohvaliti da je pronašao originalan Pikasov poster? Verovatno malo ljudi, a među njima je Zahari Bodiš iz Ohaja. Naime, hodajući po antikvarnici 2012. godine, naišao je na zanimljiv poster. Svideo mu se i kupio ga je za 14 dolara. Nije mu trebalo dugo da shvati kako je zapravo reč o originalnom reprodukciji s Pikasovim potpisom.

Kineski pehar iz 17. veka

Sreća je bila na strani jednog Australca kada je 2013. naišao na pehar sa zanimljivim ukrasima. Pehar je doista bio lep, no to samo po sebi nije ništa neobično. Ima puno lepih pehara. Ovaj je doduše bio toliko lep da je to njegovom novom vlasniku bilo čudno, stoga je odlučio otići na procenu u Sotbajs (poznata akcijska kuća). Onde ga je dočekalo iznenađenje! Naime, pehar koji je doneo napravljen je u 17. veku u Kini, i to od nosorogovog roga.

Oficijelna kopija američke deklaracije neovisnosti

Istorijski dokumenti vrlo su traženi u svetu antikviteta, pogotovo ako je reč o dobro sačuvanim i originalnim predmetima. Ako pitate Majkla Sparksa iz Tenesija, on to vrlo dobro zna. Upravo se on može pohvaliti da je 2006. godine naišao na ulov svog života. Naime, hodajući po jednoj od lokalnih antikvarnica, naišao je na vrlo poznat dokument koji mu se činio suviše dobrim da bi bio falsifikat. Kupio ga je za 2 i pol dolara. Istražujući, uskoro je došao do zaključka da poseduje ni više ni manje nego jednu od 200 oficijelnih kopija američke deklaracije neovisnosti, a da stvar bude još bolja, bila je to tek trideset i šesta ikad otkrivena. Nedugo zatim, taj komad papira prodan je za skoro pola milijuna dolara.

Fotografija Billy the Kida

Billy the Kid jedan je od najpoznatijih razbojnika u istoriji i svi predmeti povezani s njim prodati su po vrlo visokim cenama. To je znao i Randi Guijaro kada je kupovao prastare fotografije za dolar po komadu u jednoj kalifornijskoj antikvarnici. No iako ispočetka nije odmah shvatio da je reč o Billy the Kidu, bilo mu je sumnjivo pa je odlučio proveriti detaljnije. Doista, bila je reč o fotografiji razbojnika s još jednim članom bande. Fotografija je kasnije procenjena na 5 miliona dolara!

Similar Posts