Kako omekšati nokte na nogama?

Nokti na nogama su često zapostavljeni deo tela. Mnogi se fokusiraju na negu noktiju na rukama, ali pridavanje pažnje noktima na nogama je jednako bitno. Problem tvrdih i lomljivih noktiju može biti i estetski i zdravstveni problem. Kroz ovaj članak saznaćete sve o tome kako da omekšate svoje nokte na nogama i kako da ih održavate u zdravom stanju.

Zašto nokti na nogama postaju tvrdi?

Prvi korak ka rešenju problema je razumevanje uzroka. Nokti na nogama mogu postati tvrdi iz više razloga, a neki od najčešćih su:

Genetski faktori: Neki ljudi su prirodno skloni tvrdim noktima zbog genetskih predispozicija. Ako su vaši roditelji imali slične probleme, moguće je da ste i vi nasledili tu osobinu.

Spoljne povrede: Nokti mogu postati tvrdi i lomljivi zbog povreda ili stalnog pritiska. Na primer, sportisti često imaju problema sa tvrdim noktima zbog konstantnog pritiska koji obuća vrši na njihove nokte.

Medicinski uslovi: Postoje određena medicinska stanja koja mogu dovesti do zadebljanja i otvrdnjavanja noktiju. Gljivične infekcije, psorijaza i neke druge kožne bolesti mogu biti krivci za ovaj problem.

Nošenje neudobne obuće: Ako nosite cipele koje su vam tesne ili koje ne dozvoljavaju vašim nogama da “dišu”, to može doprineti tvrdoći vaših noktiju.

Kako omekšati nokte na nogama

Prirodni tretmani za omekšavanje noktiju

Ako patite od tvrdih noktiju, ne morate odmah trčati u apoteku. Postoji nekoliko prirodnih tretmana koji mogu pomoći:

Maslinovo ulje: Jedan od najstarijih i najefikasnijih tretmana za omekšavanje noktiju je maslinovo ulje. Možete ga naneti direktno na nokte i masirati nekoliko minuta. Ovaj tretman će ne samo omekšati vaše nokte, već će ih i hidrirati i nahraniti.

Kokosovo ulje: Slično maslinovom ulju, i kokosovo ulje je odličan izbor za omekšavanje noktiju. Pored toga, ima antifungalna svojstva, pa može pomoći i u borbi protiv gljivičnih infekcija.

Jabukovo sirće: Pomoću jabukovog sirćeta možete omekšati nokte i istovremeno tretirati gljivične infekcije. Potopite noge u toploj vodi sa dodatkom sirćeta i ostavite 15 minuta.

Epsom so: Ova so je odlična za opuštanje i omekšavanje nogu i noktiju. Dodajte je u toploj vodi i potopite noge.

Kupovni proizvodi i tretmani za omekšavanje noktiju

Ako prirodni tretmani ne daju željene rezultate, možete se okrenuti i proizvodima koje možete kupiti u apoteci ili drogerijama:

Kreme i losioni: Na tržištu postoji veliki izbor krema i losiona namenjenih nezi noktiju. Tražite one koji sadrže sastojke kao što su urea, glicerin ili lanolin.

Ulja za kutikule: Ova ulja su posebno dizajnirana za hidrataciju i negu kutikule, ali mogu pomoći i u omekšavanju tvrdih noktiju.

Specijalizovani proizvodi za omekšavanje: Pored standardnih krema i losiona, postoje i proizvodi koji su specifično dizajnirani za omekšavanje tvrdih noktiju. Obavezno pročitajte uputstvo pre upotrebe.

Pravilno sečenje i oblikovanje noktiju

Sečenje i oblikovanje noktiju je veoma važno kada je u pitanju nega noktiju na nogama:

Izbor odgovarajuće alatke: Koristite oštre makaze ili turpiju za nokte kako biste izbegli povrede i oštećenja noktiju.

Tehnike sečenja: Uvek seckajte nokte pravo, bez zaobljivanja uglova. To će smanjiti rizik od uraslih noktiju.

Saveti za oblikovanje: Nakon sečenja, koristite turpiju da blago zaoblite ivice. To će sprečiti pucanje i lomljenje noktiju.

Prevencija tvrdih noktiju

Prevencija je uvek bolja od lečenja. Evo nekoliko saveta kako da sprečite otvrdnjavanje noktiju:

Pravilna obuća: Nosite udobne cipele koje vam dozvoljavaju da vaše noge dišu. Izbegavajte nošenje tesne obuće na duži period.

Hidratacija i ishrana: Pijte dovoljno vode i jedite uravnoteženu ishranu bogatu vitaminima i mineralima.

Redovna nega: Nega noktiju nije nešto što biste trebali raditi samo povremeno. Da biste imali zdrave i meke nokte, potrebno je da im posvećujete pažnju redovno.

Nega noktiju na nogama je važna koliko i nega noktiju na rukama. Tvrdi nokti mogu biti znak da nešto nije u redu sa vašim zdravljem ili sa vašom rutinom nege. Srećom, postoji mnogo načina kako možete omekšati svoje nokte i održavati ih zdravim. Bilo da se odlučite za prirodne tretmane ili kupovne proizvode, važno je da budete dosledni u svojoj rutini i da posvećujete pažnju svojim nogama.

FAQ Kako omekšati nokte na nogama:

 1. Zašto su moji nokti na nogama tako tvrdi?
  • Postoji nekoliko razloga za to, uključujući genetske faktore, spoljne povrede, određena medicinska stanja, kao i nošenje neudobne obuće.
 2. Da li maslinovo ulje stvarno pomaže u omekšavanju noktiju?
  • Da, maslinovo ulje je poznato po svojim hidratantnim svojstvima i može biti veoma korisno za omekšavanje i negu noktiju na nogama.
 3. Koliko često treba koristiti prirodne tretmane za omekšavanje noktiju?
  • Za najbolje rezultate, preporučuje se primena prirodnih tretmana kao što su maslinovo ili kokosovo ulje svakodnevno.
 4. Da li postoji neki proizvod koji preporučujete za tvrde nokte?
  • Postoje mnogi kupovni proizvodi specijalizovani za omekšavanje noktiju, uključujući kreme, losione i ulja za kutikule. Važno je čitati sastojke i uputstva za upotrebu.
 5. Kako da sečem i oblikujem svoje nokte na nogama kako bih sprečio da postanu tvrdi?
  • Koristite oštre makaze i uvek seckajte nokte pravo, bez zaobljivanja uglova. Nakon sečenja, koristite turpiju da blago zaoblite ivice.
 6. Koje korake prevencije mogu preduzeti da bih sprečio otvrdnjavanje noktiju?
  • Nosite udobnu obuću, održavajte hidrataciju i uravnoteženu ishranu, i posvećujte redovnu pažnju nezi noktiju.
 7. Koliko brzo mogu očekivati rezultate nakon primene tretmana za omekšavanje noktiju?
  • To zavisi od osobe do osobe i stepena tvrdoće noktiju, ali redovnom primenom tretmana trebali biste primetiti poboljšanje u roku od nekoliko nedelja.

Similar Posts