Čega i kako se igrati sa 18-mesečnim detetom

Čega i kako se igrati sa 18-mesečnim detetom

Igranje je ključni deo razvoja dece u ranoj fazi života, a igra ima značajnu ulogu u podsticanju različitih aspekata razvoja, uključujući motoričke, socijalne, kognitivne i jezičke veštine. Uzrast od 18 meseci je posebno važan jer dete prolazi kroz mnoge promene i razvija se brzo. U ovom detaljnom članku istražićemo čega i kako se igrati sa 18-mesečnim detetom, pružajući brojne ideje i savete za roditelje i negovatelje.

Koje igre se igrati sa 18-mesečnim detetom

Motoričke igre

Motorički razvoj je jedan od ključnih aspekata razvoja u ovoj fazi detinjstva. Aktivnosti koje podstiču razvoj fine motorike su od velike važnosti. Slaganje slagalica, sortiranje boja i oblika, igre sa kockicama ili blokovima su odlične igre za podsticanje fine motorike kod 18-mesečnih mališana. Ove aktivnosti pomažu u razvijanju spretnosti prstiju, koordinaciji oka i ruke, kao i koncentraciji.

Naravno, nije dovoljno samo razvijati fine motoričke veštine. Važno je takođe podsticati razvoj grubih motoričkih veština kroz igru. Aktivnosti poput trčanja, skakanja, igranja loptom ili šutiranja mogu biti veoma korisne za razvoj ravnoteže, snage mišića i koordinacije kod 18-mesečnih mališana. Ove igre takođe promovišu zdravlje i fizičku aktivnost kod dece.

Socijalne igre

Socijalne interakcije su takođe veoma važne u razvoju dece od 18 meseci. Igre koje podstiču socijalnu interakciju mogu pomoći deci da razviju socijalne veštine, uče o deljenju, razumevanju emocija i izražavanju svojih osećanja. Igra sa lutkama, učenje deljenja igračaka, zajedničko čitanje knjiga ili pevanje pesmica su samo neke od aktivnosti koje podstiču socijalnu interakciju kod mališana ove starosne dobi.

Igra uloga je takođe odličan način za podsticanje socijalnih veština kod dece od 18 meseci. Deca mogu koristiti igračke ili kostime kako bi se pretvarala da su neko drugi i igrala uloge iz svakodnevnog života. Ovo im pomaže da razviju empatiju, razumevanje uloga i interakciju sa drugima.

Kognitivne igre

Kognitivni razvoj je takođe veoma značajan u ovoj fazi detinjstva. Igre koje podstiču kognitivni razvoj mogu pomoći deci da razviju pažnju, pamćenje, logičko razmišljanje, kao i sposobnost razlikovanja i imenovanja objekata. Aktivnosti poput igara pamćenja, slagalica sa većim brojem delova, sortiranja po boji ili veličini, igre imenovanja i razlikovanja objekata su odličan način da se podstakne kognitivni razvoj kod 18-mesečnih mališana.

Pored toga, podsticanje mašte i kreativnosti je takođe važno u ovoj fazi razvoja. Igre role, izmišljanje priča, crtanje ili bojenje mogu podstaći kreativno razmišljanje kod dece. Ove aktivnosti pomažu deci da razviju svoju maštu, izraze sebe na kreativan način i razviju svoje kognitivne sposobnosti.

Jezičke igre

Razvoj jezičkih veština je takođe veoma bitan u ovoj fazi razvoja deteta. Igre koje podstiču jezički razvoj mogu pomoći deci da prošire svoj vokabular, razviju sposobnost verbalne komunikacije i razumevanja jezika. Pričanje priča, pevanje pesmica, igra rime, imenovanje objekata ili životinja su samo neke od aktivnosti koje podstiču jezički razvoj kod 18-mesečnih mališana.

Roditelji bi trebali da koriste bogat vokabular i postavljaju otvorena pitanja kako bi podstakli dete na verbalnu komunikaciju. Važno je da roditelji budu strpljivi i podržavaju razvoj jezičkih veština svog deteta kroz igru i svakodnevne interakcije.

sta se igrati sa 18 mesecnim detetom
sta se igrati sa 18 mesecnim detetom

Igranje u prirodi

Vreme provedeno na otvorenom ima mnoge koristi za decu. Igranje u prirodi pomaže deci da istražuju svet oko sebe, otkriju nove senzacije, razviju svoje čula i osete prirodu. Aktivnosti kao što su istraživanje prirode, igra sa peskom, penjanje ili trčanje po parku su odlične igre na otvorenom za 18-mesečne mališane.

Boravak u prirodi takođe ima pozitivan uticaj na zdravlje dece. Deca koja provode vreme na otvorenom imaju priliku da se kreću više, budu fizički aktivna i udišu svež vazduh. Takođe, ova iskustva u prirodi mogu pomoći deci da razviju svest o okolini i stvore veze sa prirodnim svetom.

Kreativne igre

Podsticanje kreativnosti je od velike važnosti u razvoju deteta. Kreativne igre kao što su crtanje, bojenje, pravljenje jednostavnih rukotvorina ili igra sa peskom i vodom mogu pomoći deci da izraze svoju kreativnost i razviju svoje motoričke veštine.

Roditelji bi trebali da podrže kreativnost svog deteta pružanjem materijala za eksperimentisanje i istraživanje. Dete treba da ima pristup bojama, olovkama, papiru, glini i drugim materijalima koji će mu omogućiti da istražuje i stvara.

Saveti za sigurnost i nadzor

Sigurnost tokom igre je od suštinske važnosti. Roditelji bi trebali da odaberu bezbedne igračke koje su prikladne za uzrast svog deteta. Takođe je važno da budu prisutni i nadgledaju dete tokom igre, posebno kada su u pitanju aktivnosti na otvorenom ili aktivnosti koje mogu biti potencijalno opasne.

Obezbeđivanje sigurnog okruženja za igru je takođe ključno. Oprez treba voditi da se izbegavaju sitni delovi ili predmeti koji mogu biti opasni za dete i predstavljati rizik od gušenja ili povrede.

Završne misli

Igra je vitalna za razvoj deteta od 18 meseci. Kroz igru, deca razvijaju motoričke, socijalne, kognitivne i jezičke veštine. Važno je prilagoditi igre individualnim sposobnostima i interesovanjima deteta. Roditelji bi trebali da uživaju u igri sa svojim detetom i koriste svaku priliku za razvoj i povezivanje sa njim. Igranje nije samo zabava, već i ključni deo rasta i razvoja deteta.

Podstičite različite vrste igara i aktivnosti kako biste podržali sve aspekte razvoja deteta. Kroz igru, dete će istraživati, učiti i rasti, dok roditelji budu svedoci svakog koraka u tom procesu. Neka igra postane sredstvo za povezivanje, učenje i stvaranje posebnih trenutaka sa detetom koje će trajati ceo život.

Vezane objave