Šestoavgustovska pres-konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a

Budućnost Basena teška, ali izvesna

Nagoveštavao sam da će se pogoršana likvidnost odraziti na proizvodnju jer nije bilo redovnih inputa rezervnih delova i snabdevanja repromaterijalom, ali snažnim programom mera štednje uspeli smo da prvo polugođe završimo sa šest miliona i 540 hiljada dolara pozitive (bez amortizacije) – rekao je Spaskovski. – Prihvatanjem UPPR-a dug RTB-a od blizu 1,3 milijarde evra smanjen na 286 miliona evra. Borićemo se da otplaćujemo i anuitete i kredit koji je uzet za topionicu, a cach-flow koji je obradila nezavisna kuća pokazuje da je Basen ovo može vratiti iz tekuće proizvodnje. – Predstoji povećanje proizvodnje, kao i preispitivanje i sagledavanje troškova radne snage


Šestoavgustovska pres-konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-aRTB. – Ocenom da u svojoj karijeri nije imao teži period između dva rudarska praznika nego što je ovaj (od prošlogodišnjeg do ovogodišnjeg šestog avgusta) – Blagoje Spaskovski, generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor, počeo je tradicionalnu, šestoavgustovsku konferenciju za novinare upriličenu dan pre Dana rudara Srbije i Dana kompanije. Od mnogih razloga za to, izdvojio je ledenu kišu u decembru 2014. koja je uslovila prekid snabdevanja električnom energijom, potapanje kopa i desetomesečni prekid proizvodnje u Rudniku bakra Majdanpek, što je RTB “koštalo” oko 15 miliona dolara; početak rada nove topionice i stvaranje hladnog materijala kao tehnološke neminovnosti koji je “zarobio” takođe oko 15 miliona “zelenih novčanica”; vraćanje duga za završetak nove topionice i fabrike sumporne kiseline, kao i investicije u novu flotaciju u RBM-u i konačno nagli pad cene bakra od 7.500 na 4.200 dolara po toni.
Šestoavgustovska pres-konferencija Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-aPotrošili smo ono malo zaliha što smo imali u prvih šest meseci i likvidnost se pogoršala. Bilo je teško voditi preduzeće, ali smo 2015. okončali sa pozitivom od 63 miliona dolara iz tekućeg poslovanja (bez amortizacije i onoga što je “nosio” UPPR). Sa time smo nastavili da radimo u prvom polugođu ove godine. Već tada sam nagoveštavao da će se pogoršana likvidnost odraziti na proizvodnju jer nije bilo redovnih inputa rezervnih delova i snabdevanja repromaterijalom. Ali, drastično snažnim programom mera štednje uspeli smo da prvo polugođe uspešno privedemo kraju. Bez obzira na sve okolnosti koje su se odvijale u ambijentu u kome smo radili i odnose kakvi su bili prema nama, uspeli smo da prvih šest meseci završimo sa šest miliona i 540 hiljada dolara pozitive (bez amortizacije). Bilo je mnogo problema, pritisaka, ali rudarstvo je specifična grana i u njega se mora i iznenada i iz iznenadnih razloga ulagati čak i za istu proizvodnju – naglasio je Spaskovski.

Ovogodišnji “Šistekovci”
Dobitnici nagrade “Inženjer Šistek” za 2016. godinu su pukovnik dr Ivan Marjanović, načelnik kabineta za vaskularnu hirurgiju Specijalističke poliklinike VMA zato što je mnogo puta pomagao povređenim radnicima RTB-a; Dubravko Krinić (RBB), bagerista, koji je sa 32 godine jedan od najmlađih “Šistekovaca” u istoriji dodele ove nagrade, virtuoz na bageru koji ga okreće i tovari iznad onoga što je predviđeno njegovim dizajnom; Dejan Nestorović (TIR), mašinski tehničar, koji je tvorac mnogih inovacija u vreme uhodavanja nove topionice i Radovan Vujović (RBM), mašinbravar, takođe radnik izuzetnih kvaliteta koji je sebi čak pogoršao zdravstveno stanje samo zato što je puno ulagao sebe i u situacijama koje se mogu nazvati natčovečanskim – saopštio je Spaskovski imena ovogodišnjih dobitnika najvećeg basenskog priznanja.

Kao veliku stvar koja se desila u ovom periodu, čelnik kombinata bakra je istakao završetak i prihvatanje Unapred pripremljenog programa reorgnizacije (UPPR-a) RTB-a. Još uvek se čeka potvrda Apelacionog suda ukoliko bude bilo žalbi poverilaca. Međutim, veliki procenat izglasanosti UPPR-a (oko 80 odsto) garantuje da bilo koja korekcija ne može “oboriti” izjašnjenje ispod 51 odsto koliko je i dovoljno. – Svi poverioci koji su glasali zadovoljni su, a glasalo je 70 do 93 procenta u zavisnosti od toga da li je u pitanju Matično ili neko od zavisnih preduzeća (u RBB-u 92-93%, u RBM-u 91-92% i u TIR-u oko 90%). UPPR se priprema i usvaja samo za firme za koje se vidi “svetlo na kraju tunela”. Naša budućnost je izvesna, doduše izuzetno je teška zbog pogoršane likvidnosti. Ali, borićemo se da otplaćujemo i anuitete i kredit koji je uzet za topionicu. Ono što moramo podvući je da je dug od blizu 1,3 milijarde evra smanjen na 286 miliona evra.
Cach-flow koji je obradila nezavisna kuća pokazuje da je RTB ovo može vratiti iz tekuće proizvodnje. Pored ovoga, predstoji nam veliki zadatak, pre svega, povećanje proizvodnje, što UPPR i predviđa. Najpre u Majdanpeku, uz dokapitalizaciju ili obezbeđenje kreditnih sredstava možemo duplirati proizvodnju. Završili smo flotaciju, imamo otkrivenu rudu, ali je ne možemo potrošiti za godinu dana, a posle toga stati. Pravi domaćini u rudarstvu rudare a ne kao od 2001. do 2008. godine bunare. Sada otkrivamo rudu – onoliko koliko izvadimo, toliko i otkrijemo. Čak toliko nabušimo i otkrijemo nove rezerve, tako da su one sada milijarda i 345 miliona tona bakra.

Sledeće što je Spaskovski podvukao kao izuzetno važno je štednja. U prvom polugođu uštede su dostizale skoro milion dolara mesečno, što je “rezultat, pre svega, domaćinskog poslovanja, pravog poslovnog menadžerskog vođenja kompanije kakva je RTB Bor”. Štednja ostaje i dalje kao prioritetan zadatak, a mnogo prostora za smanjenje potrošnje i električne energije i ostalih repromaterijala nalazi se u tehničkim rešenjima.
Ostalo nam je preispitivanje i regularno sagledavanje troškova radne snage. Počećemo od onoga što može da ponudi socijalni program koji finansira država. Posle toga moramo sagledati šta je to što tehnološki višak može doneti i koji su efekti plaćenih odsustva. Mada smo to sve već radili, moramo još jednom preispitati i inovirati. Kao što smo i dosad imali izuzetnu podršku Vlade Republike Srbije, nadam se da ćemo je imati i za nastavak i ispravku sistemskih rešenja. Takođe se moraju preispitivati i bolovanja. Ne može neko ko je prekoren zato što loše radi ili treba da bude kažnjen da “otvori” bolovanje samo tim potezom što je u doznakama napisano da je u pitanju psihička nestabilnost ili se ne može baviti tim poslom. Imamo slučajeve da ljudi neopravdano izostanu sa posla pet dana i tu nema druge mere, jer Zakon jasno kaže da za to sledi raskid radnog odnosa. Ubeđen sam da ćemo doći do pozitivnih rezultata.

Čelnik Basena je svim radnim ljudima RTB-a Bor i svim rudarima u Srbiji čestitao njihov praznik, a radnicima kombinata bakra Dan kompanije i posebno im poželeo dobro zdravlje.
Miroslav Radulović, publicista i književnik iz Bora, uručio mu je svoju knjigu “Taj divni Bor” sa 1.800 fotografija, od kojih su 800 iz Basena Bor. Spaskovski se zahvalio uz opasku da je naslov knjige divan i da priliči ovom gradu. Takođe je zamolio novinare da afirmativnije pišu o Boru jer on to i zaslužuje.

Share
Objavljeno