Princeza Katarina Karađorđević posetila Bor

U dvorcu svojih predaka

Princeza Katarina Karađorđević: „Zadovoljstvo mi je što sam prvi član kraljevske dinastije Karađorđevića koji je posetio dvorac našeg pretka kneza Aleksandra. – Blagoje Spaskovski: „Došli ste u jedan od najlepših rudarskih gradova u svetu i videli da osim rudarstva razvijamo i turizam“

Princeza Katarina Karađorđević posetila BorBOR. – Njeno kraljevsko visočanstvo Katarina Karađorđević, princeza od Jugoslavije, kćerka princa Tomislava Karađorđevića, posetila je Bor i okolinu. Najpre je boravila u dvorcu kneza Aleksandra Karađorđevića u Brestovačkoj Banji, posetila Lazarevu pećinu u Zlotu i Kafić „Jama“ na 11. horizontu borske jame i na kraju posete Boru razgovarala sa menadžmentom Rudarsko-topioničarskog basena Bor.
Princeza Katarina Karađorđević posetila BorZadovoljstvo mi je što sam prvi član kraljevske dinastije Karađorđevića koji je posetio dvorac našeg pretka i moga čukundede kneza Aleksandra. Malo sam znala o ovom dvorcu i drago mi je što istražujem ovaj deo Srbije. Sigurna sam da bi turisti želeli da posete srpske banje, pećine i rudnike – oduševljena je  princeza Katarina Karađorđević  posetom dvorcu svojih predaka u Brestovačkoj Banji, Lazarevoj pećini i Kafiću „Jama“. Kao predsednica Turističke organizacije u Londonu princeza Katarina je obećala: –Ovo je početak turističke saradnje Londona i Srbije.
Princeza Katarina Karađorđević posetila BorDošli ste u jedan od najlepših rudarskih gradova u svetu i videli da osim rudarstva i metalurgije razvijamo i turizam, posebno industrijski turizam. Kada budemo završili izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline, u vazduhu nad Borom i okolinom biće pet puta manje zagađenja nego što to evropske norme propisuju – istakao je u razgovoru sa princezom Katarinom Karađorđević generalni direktor  Basena Bor Blagoje Spaskovski  i kao znak da je dimu u Boru i okolini odzvonilo, poklonio joj je liveno zvono i statuu rudara, proizvode borskih livaca.
Princeza Katarina Karađorđević posetila BorU razgovoru sa menadžmentom RTB-a Bor princeza od Jugoslavije Katarina Karađorđević je istakla da je za kratko vreme mnogo naučila o Boru i okolini i da se nada da će sledeća poseta biti duža:
Princeza Katarina Karađorđević posetila BorImpresionirana sam svime što sam videla i čula o Boru, rudniku i okolini Bora. Ovo je veliko iskustvo jer sam mnogo naučila. Posebno mi je drago što Bor poslednjih godina, za razliku od devedesetih, napreduje krupnim koracima. Nadam se da će osim po rudarstvu biti prepoznatljiv i kao prelepa turistička destinacija. Kao predstavnica Turističke organizacije u Londonu potrudiću se da tako i bude – obećala je princeza Katarina Karađorđević.
Posle dvodnevnog boravka u Boru princeza Katarina Karađorđević posetila je kasnoantički arheološki lokalitet „Feliks Romulijana“ u Gamzigradu kod Zaječara.

Share
Objavljeno