Rudarsko-topioničarski basen Bor je jedna od najvećih kompanija u Srbiji, lider u proizvodnji bakra i plemenitih metala, a shodno tome lider je i u sferi društveno odgovornog ponašanja.
Rudarsko-topioničarski basen Bor se u sredinama gde posluje pokazao kao poželjan socijalni partner koji vodi računa o društvenoj zajednici. Već godinama izdvaja značajna sredstva za sponzorstva i donacije pomažući tako delovanje raznih organizacija, klubova i udruženja kao i socijalno najugroženijim društvenim grupama i pojedincima.
I

Akcija “Za lepši Bor”

RTB, kao odgovorna kompanija koja svojim poslovanjem pokreće ukupna privredna zbivanja, učestvuje u obnovi i izgradnji infrastrukturnih objekata u Boru, Majdanpeku i selima dveju opština. Polazeći od činjenice da pozitivne efekte na svetskoj berzi obojenih metala i globalnom finansijskom tržištu ne treba da ubire isključivo RTB, već i građani opština na čijim teritorijama kompanija posluje, menadžment je odlučio da najpre pomogne opštini Bor u uređenju grada za čiji je današnji izgled, nakon jednovekovnog rudarenja, dobrano zaslužan i sam.
Ulaganje u uređenje grada i sela borske opštine (krečenje fasada, uređenje saobraćajnica i ulične rasvete, izgradnja Zoo-vrta, izgradnja Doma za stara lica, izgradnja dečijeg parka kod gradskog Doma kulture, izgradnja sedam kuržnih tokova, uređenje sportskog kompleksa iza zgrade Sportskog centra (skejt i akva park, karting staza, lavirint, balon sala, konjička staza), uređenje aerodroma, izgradnja žičare na Crnom vrhu, izgradnja fontana, sanacija platoa ispred gradskog Doma kulture, renoviranje hotela “Jezero” na Borskom jezeru, opremanje pozorišta i rekonstrukcija baletske i koncertne sale u Muzičkoj školi, opremanje Centra za dnevni boravak dece sa smetnjama u razvoju “Mozaik”, renoviranje crkava i domova kulture u selima, obnavljanje rasvete i izgradnja pristupnih puteva do pojedinih sela…) doprineće znatno boljem socijalnom ambijentu opštine Bor.

II

Donacije i sponzorstva

U skladu sa strategijom društveno odgovornog poslovanja i usvojenom politikom za donacije i sponzorstva Rudarsko-topioničarski basen Bor je sponzorstva i donacije podelio u pet grupa:
 • Osnovne donacije

  Program obuhvata projekte pomoći socijalno ugroženih kategorija građana ili društvenih grupa i organizacija, kao i jednokratne akcije podrške nastradalima. (Kuća za Cokiće, Harmonika za talentovanog Milana Ristica, Pomoć Kraljevu,…)

 • Kultura kao istorijsko nasleđe i perspektiva za budućnost

  Donacije i sponzorstva kao podrška važnim nacionalnim kulturnim manifestacijama u različitim krajevima Srbije sa svrhom očuvanja kulturnog nasleđa i njegovog prenošenja na generacije koje stasavaju. (Dani Brestovačke Banje, Susreti sela, Sajam meda i bilja,… ).

 • Podrška podizanju društvene svesti

  Projekti koji pomažu projekte usmerene na očuvanje životne sredine i unapređenje ekološke svesti. (Ekološki savez “Ekoagenda 7/1935”, Pčelarsko društvo “Krivelj”, Lovačko društvo “Krivelj”, Društvo mladih istraživača, Udruženje građana “Crni vrh”, PSD “Crni vrh”, Planinarsko društvo “Stol”, Grupa 55, Odred izviđača “Radomir Jovanović Čoče”, Očistimo Srbiju….)

 • Sport i društvo

  Podrška vrhunskim sportistima i klubovima, kao i promovisanje ideje o zdravom životu i fer pleju. (Akcija “Bitka za bebe”, Akcija “Bitka za porodilišta”, Bobana Veličković, FK “Bor”, RK “Bor”, Rukometni savez Srbije – finale, Kuglaški klub “Bakar”, Aeroklub, Extrim klub “Rock And Ice”, Konjički klub, Basket klub “Bor”, Borski skejteri, Bodi bilding klub,…)

 • Nauka i obrazovanje, mediji, mladi talenti

  Ulaganja u program unapređenja obrazovanja kroz pomoć naučnim i obrazovnim institucijama i podršku i investiranje u buduće stubove društva, talentovane studente i đake. (Ekološka istina, Tehnički fakultet Bor, East weekend fest, Bornet…)