Još jedan “Komacu” bager u RBM-u

Novi bager za Južni revir

Montaža, zahvaljujući uigranoj stručnoj ekipi montažera, okončana za samo nekoliko dana. – Sklapanju novog bagera prisustvovali i novozaposleni bageristi. – Moćna mašina će startovati za koji dan otvaranjem radilišta Istok na Južnom reviru

Novi bager za Južni revirRBM. – Za nepune dve godine rudari na ovršinskom kopu Rudnika bakra Majdanpek dobili su i drugi veliki hidraulični „komacu“ bager iz klase najvećih ove vrste u Evropi. Snažan, brz, sa motorom od 1,3 megavata i kašikom zapremine 22 kubika, odnosno 50 tona materijala, godišnje može da utovari i 14 miliona tona iskopina, pa čak i one koje nisu minirane, tako da u pravom smislu predstavlja dobar adut pred otvaranje novog radilišta – Istok na Južnom reviru.
Na pristizanje delova ovog bagera iz Nemačke, čekalo se neobično dugo. Čak je i vodostaj na Dunavu uticao na kašnjenje, pa je tek početkom septembra počela doprema delova teških i do 60 tona.
Novi bager za Južni revirNa platou u neposrednoj blizini jalovišta „Bele vode“, koji samo put deli od gradske deponije, grupu od desetak radnika zatekli smo kako montažu velikog bagera za samo nekoliko dana rada privode kraju. Među njima su i tri predstavnika „Teikoma“ iz Diseldorfa, koji su prezadovoljni tokom montaže, ljudima koji im pomažu.
 Predrag Stanisavljević  je sa Kopa „Veliki Krivelj“ došao da pomogne svojim kolegama u Majdanpeku: – Mi ćemo ovu mašinu da podignemo, „oživimo“ vrlo brzo, preostala su nam samo doterivanja – kaže Peca ističući značaj saradnje u timskom poslu kakav je montaža. Za mlade, novoprimljene bageriste, koji budno prate svaki korak montaže, ima samo reči hvale: – To je pun pogodak. Novi, mladi ljudi i nova mašina – to je dobitna kombinacija za posao.
Novi bager za Južni revirTako misli i  Darko Makulović , električar RBM-a, koji dodaje da se u ovom poslu sve odvija na najbolji način, da je preostalo da se doradi samo još nekoliko sitnica da bi bager bio spreman za proizvodnju.
 Srđan Unčanin , jedan od šest novozaposlenih bagerista, kaže da svi sa nestrpljenjem očekuju obuku koju će delom sprovesti predstavnik „Komacu“, delom naši stručnjaci: – Uverili smo se, mašina je izuzetna, moćna za proizvodnju, a pogodna za rad i upravljanje. Nestrpljivi smo i srećni što ćemo uskoro početi rad.
Rodoljub RajkovićOpredelili smo se da montažu radimo u neposrednoj blizini radilišta koje će taj bager otvoriti. To je veliki izazov i obaveza, ali je i ovo velika mašina, pa se nadamo da će uspešno odgovoriti. Doduše, bilo bi bolje da su dve, ali i ovako će biti dobro
– ne krije zadovoljstvo što se ovaj važan posao uspešno privodi kraju  Rodoljub Rajković , koji je u Rudniku bakra Majdanpek zadužen za montažu sada već trećeg hidrauličnog bagera i posebno ističe važnost činjenice da su tako do posla došli mladi ljudi.

Share
Objavljeno