„Jama“ dobila još jedna bušaća kola sa dve „grane“

Stigao novi „bumer“

Nakon odličnih iskustava sa prvom ovakvom hidrauličnom mašinom, kupljenom početkom 2011. godine, RTB se odlučio da nabavi još dve, pošto ih odlikuje velika upotrebna vrednost. – U toku demontaža radi spuštanja na 500 m ispod površine u rudno telo „Tilva roš“ gde će biti angažovana na izradi hodnika


Stigao novi „bumer“JAMA. – U krug borske „Jame“ upravo su stigla nova bušaća kola marke „boomer 282“ koje proizvodi poznata ševdska firma „Atlas Copco“. Kako nam je rekao upravnik „Jame“  Petar Požega , ovu modernu i moćnu hidrauličnu mašinu sa dve „grane“ za bušenje, vrednu skoro 400.000 evra (sa rezervnim delovima), upravo demontiraju u radionici mašinskog održavanja da bi mogli da je spuste liftom na 500 m ispod zemlje. Iskustva sa prvim „bumerom“ sasvim su dovoljna majstorima „Jame“ da ovaj veoma komplikovan posao obave sami, odnosno da skinu dve „grane“ od samohodnog dela kako bi sve to, jedno za drugim, moglo da uđe u “koš” lifta. Nakon spuštanja, za dva-tri dana “bumer” će ponovo biti sastavljen i započeće probni rad.
Stigao novi „bumer“Veoma smo zadovoljni radom i mogućnostima prve ovakve mašine kupljene početkom 2011. godine – kaže upravnik. – Tu mašinu koristimo u rudnom telu „T“, a nova je, kao i prva, grdosija duga 11,7 metara, visoka od 2,3 do tri metra (zavisno od toga na koliko se podesi krov koji štiti rukovaoca) i široka 1,95 m. Za nas koji radimo u ovom pogonu Rudnika bakra Bor od velikog je značaja njen kapacitet, velika brzina bušenja i pokretljivost grana – može da buši iz svakog položaja! Pošto je namenjena radu u teškim uslovima, sve na njoj je tome i prilagođeno. Poseduje senzore i displeje koji pokazuju uglove bušenja važne za pozicioniranje mašine, preciznost bušenja, a time i efikasnost miniranja. Već smo pripremili radilište za nju – doveli smo vodu, vazduh i struju – a biće angažovana na izradi hodnika u zapadnom krilu rudnog tela „Tilva roš“ (na k-46).
Stigao novi „bumer“U „Jami“ će, prema rečima našeg sagovornika, tako osmisliti njen rad da se tokom jedne smene pripreme dva čela za miniranje, bez obzira što se rudno telo „Tilva roš“ odlikuje tvrdom rudom. – Mislimo da ćemo postizati takve rezultate – smatra Požega – zato što smo se uvreli da je prethodnica ove mašine, i u daleko tvrđoj masi rudnog tela „T“ pokazivala dobre rezulate. Da nismo imali tu mašinu ne bismo ovoliko odmakli u eksplotaciji tog rudnog tela. Prema našim procenama, okončaćemo je do februara naredne godine, a onda idemo u rudna tela „T1“ i „T2“. Našim starim „minimaticima“ bile su potrebne dve smene da izbuše jedno čelo, pa uporedite te efekte! Otuda svaku novu mašinu dočekujemo sa radošću i nastojimo da je, poveravajući je pouzdanim rukovaocima, što bolje očuvamo kako bi nam pružala maksimum.

Share
Objavljeno