Privredni sud u Zaječaru prihvatio UPPR RTB Bor Grupe

Istorijski dan za RTB

Spaskovski: Ovo smatram krunom svoje karijere i, ako bih morao da izaberem šta mi je bilo važnije – odluka da krenemo u izgradnju nove topionice ili ovo – vrlo teško bih se odlučio, ali bi ipak to bio UPPR. – Većina poverilaca u svim klasama glasala za prihvatanje Plana reorganizacije sva četiri preduzeća RTB Bor Grupe. – Ovo je istorijski trenutak za RTB Bor koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Menadžment RTB-a imao je tu privilegiju da učestvuje direktno u ovome i doživi da kompaniji bude otpušteno 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, među kojima su mnoga najblaže rečeno sporna, da ne kažem sumnjiva. Hvala državi, odnosno Vladi Srbije, što nam je svojim propisima omogućila da kroz UPPR konačno izađemo iz restrukturiranja i to kao novo, jedinstveno, državno preduzeće – izjavio Blagoje Spaskovski nakon dvodnevnih ročišta u zaječarskom Privrednom sudu

Privredni sud u Zaječaru prihvatio UPPR RTB Bor GrupeZAJEČAR. – Privredni sud u Zaječaru prihvatio je danas unapred pripremljene planove reorganizacije četiri privredna društva Rudarsko-topioničarskog basena Bor – Matičnog preduzeća, Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionice i rafinacije. Ovo restrukturiranje, vredno 1,2 milijarde evra, predstavlja najveće finansijsko restrukturiranje u Srbiji ikada. Usvojeni Plan posebno dobija na značaju imajući u vidu da je RTB Bor Grupa privredno društvo od strateške važnosti za Republiku Srbiju.
Privredni sud u Zaječaru prihvatio UPPR RTB Bor GrupeDanas je istorijski dan za RTB Bor koji se dešava jednom ili nijednom u životu. Izglasana su četiri UPPR-a, tri zavisnih i Matičnog preduzeća RTB Bor Grupe, i to sa visokim procentom – preko 90 odsto! Menadžment RTB-a imao je tu privilegiju da učestvuje direktno u ovome i doživi da kompaniji bude otpušteno 90 odsto neobezbeđenih potraživanja, među kojima su mnoga najblaže rečeno sporna, da ne kažem sumnjiva. Podsetiću vas da je u ukupnim dugovima RTB-a Bor oko 900 miliona evra starih dugova, onih koji datiraju s kraja šezdesetih godina, potom onih koji su zaduženi negde u kafani na blanko papiru, a reč je o 42 miliona dolara, što se ne može priznati. Tu su i dugovanja ili krediti za 15 fabrika izgrađenih sredstvima RTB-a Bor. RTB je za njihovu izgradnju dao 375 miliona dolara, a sve te fabrike prodate su za 15 miliona dolara!?! Fabrike danas stoje, a 15 hiljada radnika je van preduzeća.
Privredni sud u Zaječaru prihvatio UPPR RTB Bor Grupe-U tom istorijskom nasleđu su – dodao je Spaskovski – i dugovanja prema Pariskom i Londonskom klubu poverilaca koja su mnogim preduzećima u Srbiji, poput EPS-a i Jugoslovenske železnice, pre tri-četiri godine otpisana. RTB-u Bor nisu, iako su oba kluba, i Pariski i Londonski, otpisala dug državi. Po tom osnovu dugovali smo nekih 260  miliona dolara.  U otpisanim potraživanjima  je i dug nastao u vreme sankcija, kada se bakar kupovao po zvaničnom, a svi inputi kupovani po tzv. šticovanom kursu. I tu se „krije“ stotinak miliona dolara. Na kraju, tu je i 64 miliona evra uzetih 2003. i 2004. godine za očuvanje socijalnog mira, odnosno za lične dohotke i ostala davanja.
Privredni sud u Zaječaru prihvatio UPPR RTB Bor GrupeUpravo su takva potraživanja danas otpisana, a tih preostalih 10 odsto, koje ćemo vraćati u narednih osam godina, posle jedne godine grejs perioda, jeste zapravo ono što je jedino realno.  Hvala državi, odnosno Vladi Srbije, što nam je svojim propisima omogućila da kroz UPPR konačno izađemo iz restrukturiranja i to kao novo, jedinstveno, državno preduzeće. Ovo smatram krunom svoje karijere i, ako bih morao da izaberem šta mi je bilo važnije – odluka da krenemo u izgradnju nove topionice ili ovo – vrlo teško bih se odlučio, ali bih se ipak odlučio za UPPR – kazao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski nakon poslednjeg od ukupno četiri ročišta u zaječarskom Privrednom sudu.
Dva suđenja, za Matično preduzeće i Rudnik bakra Majdanpek održana su 6. jula, a za preostala dva basenska preduzeća – Rudnik bakra Bor i Topionicu i rafinaciju – dan kasnije, 7. jula. Ročišta su završena tako što je Privredni sud u Zaječaru prihvatio sva četiri UPPR-a pošto je natpolovična većina poverilaca u svim klasama glasala za usvajanje ovih dokumenata.
Ističući upravo to da je velika većina poverilaca i to u svim klasama, i kod svih zavisnih preduzeća RTB Bor Grupe, glasala za prihvatanje Plana, Spaskovski je dodao:
-U klasi 4 imamo stoprocentnu saglasnost poverilaca, a u toj klasi je kanadska EDC banka koja nam je dala kredit za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Dakle, EDC banka je glasala za usvajanje UPPR-a i njeno “za” nam je veoma važno jer predstavlja najbolju potvrdu naših dosadašnjih poslovnih odnosa. RTB uredno izmiruje kredit za novu topionicu i dosad je već kroz glavnicu i kamate otplatio 46 miliona dolara – podvukao je Spaskovski.
Privredni sud u Zaječaru prihvatio UPPR RTB Bor GrupeRTB-u Bor ostaje da u narednih osam godina vrati oko 130 miliona evra iz dela potraživanja neobezbeđenih poverilaca i 250 miliona evra iz klase obezbeđenih poverilaca.
Prihvatanjem UPPR-a RTB Bor Grupe u Privrednom sudu u Zaječaru učinjen je prvi korak ka završetku ovog posla i konačnog usvajanja ova četiri dokumenta. U krajnjem ishodu usvajanje UPPR-a Basenu treba da donese: otpust 90% neobezbeđenih potraživanja u iznosu oko milijardu evra; konverziju duga obezbeđenih poverilaca u kapital države, čime RTB Bor Grupa dobija jasnu vlasničku strukturu; statusnu promenu koja za cilj ima formiranje jednog integrisanog sistema, kao i mogućnost daljeg razvoja proizvodnje i otvaranje novih rudnika u različitim vlasničkim odnosima. Na ovaj način RTB Bor Grupa se, posle više od pola veka, uspešno rešila balasta starih dugova i stvorila mogućnost daljeg razvoja. To je veoma bitno ne samo za razvoj regiona u kome se RTB Grupa nalazi, već i za razvoj Republike Srbije u celini.
RTB-u Bor od danas skače kreditni rejting, a to znači da ćemo imati jeftinije kredite za dalja ulaganja u rudarstvo. Prevashodni cilj nam je da obezbedimo više domaćeg koncentrata jer njegova prerada u novoj topionici donosi Basenu veći ostatak para. Stvara se, takođe, povoljnija klima da RTB može da se zaduži za ekološku komponentu kako bi ublažio i uklonio sve ono što prlja i zagađuje okolinu, a tu opet mislim na istorijsko nasleđe, na deponije, flotacijsku i jalovišta kopova. Skinuli smo jednu veliku muku, dima u Boru i okolini više nema, ostaje nam da ozelenimo sve one kopove i sadašnji “afrički” pejzaž pretvorimo u evropski, odnosno onakav kakav dolikuje Srbiji – naglasio je Spaskovski.

Ističući još jednom zahvalnost Vladi Srbije za sve što je učinila i svima onima koji su učestvovali i došli da glasaju i izglasaju Unapred pripremljeni plan izlaska iz restrukturiranja, prvi čovek RTB-a Bor zaključio je: – RTB više nije u stečaju, on je od danas pravi privredni subjekat. Očekujemo stvaranje jednog jedinstvenog preduzeća, a iza toga intenzivan razvoj rudarstva.         

(galerija fotografija napravljenih pre početka ročišta)

Share
Posted on