Blagoje Spaskovski o poslovanju RTB-a u prošloj godini

„Pozitivni i za trećinu bolji“

RTB. – Bez obzira na poslovnu klimu u kojoj je borska kompanija poslovala prošle godine i sve okolnosti koje nisu bile nimalo povoljne po opšti ambijent i privredne tokove u Srbiji (dvocifrena inflacija, porast javnog duga zemlje, nestabilan kurs dinara, skromne privredne aktivnosti, negativan trend u industrijskoj proizvodnji, skupo zaduživanje privrede), Rudarsko-topioničarski basen Bor nastavio je trend pozitivnog poslovanja i povećanja proizvodnje i u 2012. godini.


Blagoje SpaskovskiPoslovali smo pozitivno i za trećinu bolje nego 2011. – izjavio je  generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski .
RTB je, primera radi, samo u protekle tri godine zaradio više od njegove vrednosti kada je svojevremeno prodavan na tenderu. Te 2008. imovina borske kompanije nuđena je za 243 miliona dolara, a naši finansijski rezultati ostvareni u periodu 2010-2012, zajedno sa novcem kojim smo iz sopstvenih izvora finansirali obnavljanje rudarske mehanizacije i postrojenja za pripremu mineralnih sirovina, znatno premašuju tu sumu. Dodamo li tome i ogromne količine raskrivke koju smo otad uklonili, a reč je o 94 miliona tona, i činjenicu da smo tako, opet iz sopstvenih izvora, finansirali „oživljavanje“ svih basenskih rudnika, sa velikim pokrićem možemo da kažemo da smo poslovali izuzetno uspešno i da bez lažne skromnosti budemo ponosni na rezultate koje za sobom ostavljamo iz godine u godinu. Jer, kada sve to saberemo, faktički smo za četiri godine ostvarili dobit iz tekućeg poslovanja od 264 miliona dolara, odnosno 21 milion dolara više nego što bi država pre samo pet godina dobila od prodaje RTB-a. U isto vreme, vrlo važna činjenica je i ta da je u Basenu broj zaposlenih otad povećan na 5.020 radnika, a ne smanjivan kako su „priznati“ stručnjaci svojevremeno predlagali – rekao je generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Share
Objavljeno